Soba zehirlenmelerine dikkat

Yaklaşan kış mevsimi öncesi ısınma ihtiyacını kömür sobası ile karşılayan vatandaşlar Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından uyarıldı.Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri...

Soba zehirlenmelerine dikkat

Yaklaşan kış mevsimi öncesi ısınma ihtiyacını kömür sobası ile karşılayan vatandaşlar Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından uyarıldı.

Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri nedeniyle her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşan zehirlenmelere karşı Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü vatandaşları uyardı.

Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, Karbonmonoksit zehirlenmesinin, mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerektiğini belirtirken, Sağlık Bakanlığı’na bağlı, ücretsiz aranabilen 114 Zehir Danışma Merkezinden zehirlenmelerde yapılacak ilk yardım hakkında bilgi alınabileceğini açıkladı. Zehirlenmeler hakkında da bilgi veren Ceyhan, “Hafif zehirlenmelerde uyku hali, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı gibi şikâyetler görülür. Daha ağır zehirlenmelerde baş ağrısı şiddetlenir. Muhakeme bozukluğu, görme bozukluğu, hızlı nabız, hızlı solunum, kan basıncı düşmesi, nöbetler ve bayılma ortaya çıkabilir. Son aşamada solunum yetmezliği ve hızla gelişen ölümcül koma hali görülür” dedi.

Karbon monoksit zehirlenmesinde alınacak önlemleri hatırlatan Ceyhan, “Zehirlenen kişi öncelikle temiz havaya çıkarılmalıdır. Aynı zamanda ilk yardım ekiplerine de haber vererek en doğru müdahalenin yapılması sağlanmalıdır. Ekipler gelene kadar suni solunum ile hastaya ilk müdahale yapılabilir. Bunun yanı sıra gerekli görülmesi halinde hastalara solunum ve dolaşım açıcı ilaçlar verilir. Gerekli durumlarda da kalp masajı yapılır” dedi.

Bu haber toplam 86 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.