SGK Yapılandırma Uyarısı!

SGK borçlarının yapılandırılmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Muğla Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Ahmet Ekecan, yapılandırma kararının önemli bir fırsat olduğunu, SGK borçlarının yeniden yapılandırıldığını...

SGK Yapılandırma Uyarısı!

SGK borçlarının yapılandırılmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Muğla Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Ahmet Ekecan, yapılandırma kararının önemli bir fırsat olduğunu, SGK borçlarının yeniden yapılandırıldığını belirtti.

Güzide KASIM

SGK Muğla İl Müdürü Ahmet Ekecan, Resmi Gazetede Yayımlanan SGK’ya olan borçların yapılandırma fırsat ve avantajının 17 Kasım 2020 tarihi itibarıyla başladığını, yapılandırma için son başvuru tarihinin 31 Aralık 2020 olduğunu belirterek, SGK’ya yapılandırma kapsamında borcu olanları geç kalmamaları konusunda uyardı.

Özellikle prim borçlarının peşin ödenmesinde anapara ile hesaplanan Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90’ının silineceğini aktaran Ekecan, bu büyük fırsatın sigortalılar ve işverenlerce iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

İl Müdürü Ekecan, 17 Kasım 2020 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren 7256 sayılı Yapılandırma Kanun kapsamına hangi borçların girdiğini, başvuru süresinin ve ödeme şekillerinin nasıl yapılacağı ve avantajları konusunda açıklamalarda bulundu.

YAPILANDIRMA KAPSAMINA GİREN BORÇLAR

İl Müdürü Ekecan, “2020/ağustos ayı ve öncesi dönemlere ait ve kesinleşmiş olan; Sigorta primleri, Genel sağlık sigortası primleri, İşsizlik sigortası primleri, İdari para cezaları, İş kazası veya meslek hastalığı sonucunda doğan rücu alacakları, Yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, 4/b (Bağ-Kur) sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacaklar, yapılandırma kapsamındadır” dedi.

Ahmet Ekecan yapılandırma başvurularının 17 Kasım 2020 de başlayıp 31 Aralık 2020 sona ereceğini belirtti. İlk taksidin son ödemesinin ise 1 Mart 2021de olacağını söyledi.

BAŞVURULAR NASIL VE NEREYE YAPILIR?

Ahmet Ekecan başvuruların;  e-sigorta,   e-devlet,   şahsen,    posta    yolları ile yapılabileceğini söyledi. Ekecan “Ödemelerin ise ikişer aylık dönemlerde 6, 9, 12 veya 18 taksit imkanı sunulacak. Peşin ödemenin ise avantajı olacak. Borç 1 Mart 2021 tarihine kadar peşin ödenirse Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90’ı İki taksitle 30 Nisan 2021’ e kadar ödenirse Yİ-ÜFE tutarının yüzde 50’si silinecek” dedi.

YAPILANDIRMANIN AVANTAJLARI

Yapılandırmanın avantajları olduğunu dile getiren Ekecan, “ Konulan hacizler, ödemeler neticesinde kalkacak. Yapılandırılan borçlara haciz işlemi konulmayacak.2 taksit ödendiğinde borcu yoktur yazısı alınabilecek. Belediyelere 120 ay, spor kulüplerine 36 ay taksit imkanı var. GSS ile ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanma fırsatı olacak ve elektronik ortamda başvuru imkanı olacak” dedi.

 İDARİ PARA CEZALARI İÇİN İZLENECEK YÖNTEMLER

Ahmet Ekecan, “Borç aslının yüzde 50'si ve gecikme cezası ve zammı tamamen silinecek, kalan yüzde 50'lik kısma sadece Yİ-ÜFE (Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi) uygulanacak. Peşin ödemede Yİ-ÜFE' nin yüzde 90'ı, 2 taksitte ödemede ise yüzde 50' si silinecek” dedi.

 GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORÇLARININ YAPILANDIRMASI

Ekecan “Hiç gelir testi yaptırmamış olanlar, 31 Mart 2021’e kadar gelir testi yaptırıp sonuç yeşil kart çıkarsa GSS prim borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecek. GSS prim borcu aslı 30 Nisan 2021’e kadar ödenirse gecikme cezası ve zammı silinecek. GSS prim borçları yapılandırması için başvuru şartı aranmaz” dedi.

Bağ-Kur işlemleri için ise son başvuru tarihinin 1 Şubat 2020 olduğu belirtildi. Borç yapılandırılmazsa; 31 Kasım 2020 den önceki borçlar silinecek ve borcu bulunan hizmetler durdurulacak.

Bu haber toplam 105 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.