MUTSO Komitelerine, E-Defter ve E Fatura eğitimi

MUTSO’nun Maden ve Mermer Komitesi, sektör temsilcilerine yönelik düzenledikleri bir eğitim ile e-defter ve e-fatura uygulamalarına yönelik olarak bilgilendirme gerçekleştirdi.Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın(MUTSO) 10’uncu...

MUTSO’nun Maden ve Mermer Komitesi, sektör temsilcilerine yönelik düzenledikleri bir eğitim ile e-defter ve e-fatura uygulamalarına yönelik olarak bilgilendirme gerçekleştirdi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın(MUTSO) 10’uncu Meslek Komitesi olarak çalışmalarını sürdüren Maden ve Mermer Komitesi üyeleri, 24 Temmuz Cuma günü, MUTSO Meclis Toplantı Salonunda, ikinci genişletilmiş komite toplantısını gerçekleştirdi. Sektör temsilcilerinin bir araya geldiği toplantının açılış konuşmasını yapan Komite Sorumlu Personeli, Ticaret Sicili Müdür Yardımcısı Turgut Ercan; geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Abdullah Koçar’ı anarak sözlerine başladı. Sonrasında katılımcılara toplantının gündemi hakkında bilgi veren Ercan, komitenin çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

“Küresel rekabette yol alıyoruz”

Ercan; “Burada gerek firmalarımızın sahipleri, gerekse çalışanları olarak; global bir piyasada, dünya standartlarında üretim yapan bir sektörün mensubu, küresel rekabete adapte olmuş ve bunun içinde hızla yol alan bir grubuz. Bunun içinde biz, Maden Mermer Komitesi olarak, dünya piyasalarının ne şekilde işlediğini görebilmek için iş gezileri planlamayı öngördük. Geçtiğimiz yıl İtalya’nın Verona şehrinde düzenlenen Marmomac Doğaltaş Fuarını ziyaret ederek bunların ilkini gerçekleştirdik. Bu fuarda firmalarımız mevcut konjuktürü yerinde inceleyerek değerlendirme yapma fırsatı yakaladılar. İçinde bulunduğumuz 2015 yılı içinde ise Eylül ayında yine Verona Marmomac Doğaltaş Fuarına ve Aralık ayında da Singapur Doğaltaş Fuarlarına iş gezisi düzenlemek istiyoruz. Bu iş gezilerinin KOSGEB destekli gerçekleştirilmesi planlanıyor.” diyerek çalışma projelerin detayları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Sektörler arası işbirliği

Turgut Ercan’ın açılış konuşmasının ardından söz alan Komite Başkanı Ali Çatalak; “Yapılan her çalışma, Muğla ekonomisi için yönlendirici olacaktır.” diyerek konuşmasına başladı. Göreve geldikleri günden buyana gelen süreç hakkında kısaca bilgi veren Başkan Çatalak şunları kaydetti: “Biz oda seçimlerinin ardından rahmetli Ahmet Ayhan abimiz ile başladık göreve. Komitemizin değerli üyelerinden, aynı zamanda Muğla Mermerciler Derneği Başkanı arkadaşımız, çok değerli Abdullah Koçar’ı da geçtiğimiz hafta kaybettik. Bunun üzüntüsü var üzerimizde. Kendisine rahmet diliyoruz. Göreve geldiğimiz günden bugüne Komite olarak yaptığımız toplantılarda sektör arasındaki işbirliğini geliştirmeyi hedefledik. Bu bağlamda geçtiğimiz Haziran ayında İnşaat, İnşaat Malzemeleri ile Mimarlar ve Mühendisler grubu ile ortak bir toplantı yapıldı.”

Toplantının detayları hakkında bilgi veren Başkan Çatalak; “Muğla mimarisinde yöresel malzemenin kullanımının arttırılması ve atık sorununa çözüm aramak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmalar kapsamında, Muğla’ya özgü bir mermer çeşidi olan ve bütün dünyada Muğla Beyazı olarak bilinen mermer cinsinin Coğrafi İşaret olarak Odamıza kazandırılması için çalışmalar başladı.” Diye konuştu.

Merhum Koçar’ın hedefleri

Komite Başkanı Ali Çatalak’ın ardından söz alan Komite Üyesi aynı zamanda MUTSO Yönetim Kurulu Üyesi görevini sürdüren Mehmet Ali Çoban, merhum Abdullah Koçar’ın yapmış olduğu ve hedeflediği çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Çoban: “Muğla Mermerciler Derneğinin kurucuları arasında yer alan Abdullah Koçar kardeşimiz, 2013 yılından beri de Başkanlık görevini sürdürüyordu. Çok azimli ve çalışkandı. Görevi süresince üç önemli hedefi oldu. Birincisi Üniversite-Sanayi işbirliğini geliştirmek. İkincisi mermer atık ve çamurlarını termik santralinde değerlendirerek çevre kirliliğini ortadan kaldırmak. Üçüncüsü ise maalesef bölgemizde mermer atıkları bir işe yaramıyor. Bunun önüne geçebilmek için Afyon’dan örnek alınarak, el işçilikleri vs. bir program çerçevesinde ne yapılabileceğini araştırmak ve çalışmalar yapmak.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından kürsüye gelen Yeminli Mali Müşavir Engin Kaya, katılımcılara son dönemin önemli uygulamaları arasında yer alan e- defter ve e-fatura uygulamaları konusunda bir eğitim verdi. Konu ile ilgili önemli açıklama ve bilgilendirmelerin ardından gerçekleştirilen soru-cevap bölümü ile katılımcılar detaylı olarak bilgilendirildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri