MENTEŞE KENT KONSEYİ’NDEN HUKUKİ SÜREÇ AÇIKLAMASI: “ÇED İPTALİ DOSYASI SAVUNMA SUNUMU AŞAMASINDA”

***Menteşe Kent Konseyi, Çimento Fabrikasına ilişkin yürütülen davalar ve hukuki süreç hakkında bilgilendirmede bulundu. Yapılan açıklamada, “Muğla halkının ve bölgedeki köylülerin yaşam alanlarını savunma mücadelesi...

***Menteşe Kent Konseyi, Çimento Fabrikasına ilişkin yürütülen davalar ve hukuki süreç hakkında bilgilendirmede bulundu. Yapılan açıklamada, “Muğla halkının ve bölgedeki köylülerin yaşam alanlarını savunma mücadelesi ve böyle büyük ve kirletici bir entegre tesisin çevreye ve tüm canlı yaşamına vereceği zararları ortadayken açılan davaların sonuçlarını beklemeden yatırım yapma telaşı içinde olan yatırımcı firma girişimlerine karşı mücadelemiz ve hukuksal sürecimiz devam etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

***Ayrıca yapılan açıklamada, "Ruhsat İptali talepli dosyaya savunma sunulmuş, ÇED İptali dosyasında ise savunma sunumu aşamasındadır. Taleplere ilişkin mahkemelerince karar verildiğinde kamuoyuna ayrıca bilgi verilecektir” denildi.

SİNEM KARAKAYA

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında kurulması planlanan Çimento Fabrikası gündemdeki yerini koruyor. Menteşe Kent Konseyi tarafından Çimento Fabrikasına ilişkin yürüyen davalar ve hukuki süreç hakkında bilgilendirmede bulunuldu.

2014 yılında verilen ÇED Olumlu kararının iptali için idari davalar açıldığı belirtilen açıklamada, “Daha önce Kent Konseyimiz Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamalarda da belirtildiği üzere Çimento Fabrikası projesi ile ilgili olarak Menteşe Belediyesi tarafından verilen yapı ruhsatının ve dayanak imar durum belgesinin iptali ve yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2014 yılında verilen ÇED Olumlu kararının iptali için idari davalar açılmıştır. Bahse konu davalar Menteşe Kent Konseyi ve yanında diğer davacılar Akdeniz Yeşilleri Derneği ile projeden ilk elden etkilenecek Deştin ve Alaşar köylerinde yaşayan bir kısım yurttaş adına Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyemiz Av. Barış Aydın tarafından açılmıştır. Bu kapsamda Menteşe Belediyesi tarafından verilen yapı ruhsatının ve dayanak imar durum belgesinin iptali için açılan dava Muğla 1. İdare Mahkemesi 2022/178 Esas numarası ile derdesttir. Ruhsat iptal davasına Muğla Barosu Başkanlığı ve Deştin Köyünde yaşayan 4 Hemşehrimiz tarafından Davacılar yanında, Muğla Çimento San. Ve Tic. A.Ş. tarafından davalı Belediye yanında katılma isteminde bulunulmuş olup katılma talepleri henüz karara bağlanmamıştır” denildi.

“ÇED İPTALİ DOSYASI SAVUNMA SUNUMU AŞAMASINDA”

Açıklamada Ruhsat İptali talepli dosyaya savunma sunulduğu ve ÇED İptali dosyasında ise savunma sunumu aşamasında olduğu belirtildi.

Menteşe Kent Konseyi’nce yapılan açıklamada, “Öte yandan ÇED olumlu kararının iptali talebi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açılan iptal davası ise Muğla 2. İdare Mahkemesi 2022/140 Esas numarası ile derdesttir. Bahse konu ÇED İptal davasına Menteşe Belediye Başkanlığı ve Deştin Köyünde yaşayan 4 hemşerimiz tarafından davacılar yanında katılma talebinde bulunulmuş olup bu talepler mahkemece kabul edilmiştir. ÇED İptal Davasına ayrıca Muğla Barosu Başkanlığı tarafından Davacılar yanında, Muğla Çimento San. Ve Tic. A.Ş. tarafından davalı Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı yanında katılma isteminde bulunulmuş olup bu talepler inceleme aşamasında bulunmakla henüz mahkemece bir karar verilmemiştir. Her 2 dava dosyasında da yürütmenin durdurulması talep edilmiş olmakla birlikte mahkemelerince Yürütmenin Durdurulmasına ilişkin istemlerin davalı idarelerin savunmalarının alınmasından sonra incelenmesine karar verilmiştir. Ruhsat İptali talepli dosyaya savunma sunulmuş, ÇED İptali dosyasında ise savunma sunumu aşamasındadır. Taleplere ilişkin mahkemelerince karar verildiğinde kamuoyuna ayrıca bilgi verilecektir” denildi.

“MÜCADELEMİZ VE HUKUKSAL SÜRECİMİZ DEVAM EDECEK”

Menteşe Kent Konseyi tarafından yapılan bilgilendirme açıklamasının devamı şöyle:

“Açılan davalara ilişkin gelişmeler bu aşamadayken yargıya taşınan bu konuda, Çimento Fabrikasını kurmaya çalışan şirket tarafından inşai faaliyete başlamaya yönelik adımlar atıldığı, fabrikanın inşa edilmesi için yapılan anlaşmanın basına yansıdığı ve bu itibarla yargılama sürerken zarar doğurucu faaliyetlerin başlaması ihtimalinin ortaya çıktığı kaygıyla izlenmektedir. Çimento fabrikası kurulacağı yönünde duyumlar alındığı andan itibaren başlayan kamuoyu tepkisinin, Muğla halkının ve bölgedeki köylülerin yaşam alanlarını savunma mücadelesi ve böyle büyük ve kirletici bir entegre tesisin çevreye ve tüm canlı yaşamına vereceği zararları ortadayken açılan davaların sonuçlarını beklemeden yatırım yapma telaşı içinde olan yatırımcı firma girişimlerine karşı mücadelemiz ve hukuksal sürecimizin devam etmektedir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Marmaris Haberleri