12 BİN KİŞİLİK ANTİK TİYATRO AYAĞA KALDIRILIYOR

MUSTAFA AKTAŞYatağan’ın Eskihisar Mahallesi’nde Helenistik çağından beri gelmiş geçmiş tüm medeniyetlerin izini taşıyan, Stratonikeia Antik Kenti'nde bulunan 2 bin 200 yıllık antik tiyatronun sahne sütunları ve toprak altındaki...

MUSTAFA AKTAŞ

Yatağan’ın Eskihisar Mahallesi’nde Helenistik çağından beri gelmiş geçmiş tüm medeniyetlerin izini taşıyan, Stratonikeia Antik Kenti'nde bulunan 2 bin 200 yıllık antik tiyatronun sahne sütunları ve toprak altındaki yapıların gün yüzüne çıkartılması için ekiplerin çalışması aralıksız sürüyor.

UNESCO Geçici Kültür Mirası Listesi'ndeki 3 bin yıllık antik kent Stratonikeia'da, Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt başkanlığındaki heyet kazı çalışmalarını sürdürüyor.

Kentin güneyindeki Kadıkulesi Tepesi eteklerinde ayrışmış şist birimi üzerinde doğal bir yamaçta inşa edilmiş ve basamakların altında 1 metre kalınlığında dolgu zemini yer alan 12 bin kişilik antik tiyatro, kurulduğu günden bu yana bölgede meydana gelen büyük depremler sonucunda zarar gördü.

Ekiplerin yoğun mesai harcadığı kentte, 2 bin 200 yıllık antik tiyatronun da eski ihtişamına kavuşması için çalışmalar sürüyor.

Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretinin ardından adeta ziyaretçi akınına uğrayan dünyanın en büyük beyaz mermer kenti olarak kabul edilen Stratonikeia’daki çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, çalışmaların pandemi kuralları çerçevesinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Söğüt, tiyatroda kazı başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü, Kültür Varlıklı ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Pamukkale Üniversitesi adına Stratonikeia ve Lagina'da antik dönemlerden günümüze farklı yapılar arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları yapıyoruz. Bunlardan birisini de tiyatro oluşturuyor. Tiyatro antik dönem bu kentin ve bölgenin en önemli yapısı. Çünkü antik dönemde önemli kültürel etkinliklerde halk burada bir araya geliyordu. Burası 12 bin kişinin rahat bir şekilde oturabildiği biri yapı. Ayrıca burada gladyatör gösterileri yapılmıyor, sadece kültürel ve dini faaliyetler gerçekleştiriliyordu. Tiyatro anıtsal olarak Helenistik dönemde inşa edildi. Augustus döneminde ise en gösterişli durumuna ulaştı” dedi.

“TİYATRODAKİ BLOKLARIN SAĞLAMLIĞINI KONTROL EDİLECEK”

Çalışma sırasında tiyatrodaki blokların sağlamlığını kontrol edeceklerini kaydeden Söğüt, sağlam olan blokların kendi yerine konulacağını ve eksikliklerin giderileceğinin altını çizerek, “Şimdi tiyatroda Muğla Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile birlikte GEKA projesi yürütüyoruz. Bu proje ile tiyatronun üst kaveasında restorasyon çalışmaları yapacağız. GEKA dışında, proje desteği ise Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından sağlanıyor. Burada Pamukkale Üniversitesi ve Muğla Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ile Muğla Müze Müdürlüğü çalışmalara teknik destek veriyorlar. Bu çalışmanın birinci etabını oluşturuyor. Bundan sonra MS 365 yılındaki depremde kayan bölüm ile ilgili çalışmalar yürüteceğiz. En kısa zamanda tiyatronun buraya uygun etkinliklerde kullanılması için yoğun bir şekilde çalışıyoruz” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Muğla Haberleri