GÜVENÇER, BAFA GÖLÜNDE İNCELEMELERDE BULUNDU

Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Bafa Gölü’nde DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda bazı incelemelerde bulundu.Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, DSİ Bölge Müdürlüğü’nden alınan rapor...

Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Bafa Gölü’nde DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda bazı incelemelerde bulundu.

Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, DSİ Bölge Müdürlüğü’nden alınan rapor sonrasında bir kez de gözlemsel olarak durumu yerinde tespit etmek üzere Milas Kaymakamı Fuat Gürel ile birlikte Bafa Gölünde incelemelerde bulundu.

Vali Güvençer, Bafa Gölü yüzeyinde oluşan algler hakkında İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinden yerinde bilgi aldı. Gülyaka ve Kapıkırı köylüleri, bu köylerdeki turizm işletmecilerinin de konu hakkındaki görüş ve şikayetlerini dinleyen Vali Güvençer, durumu hassasiyetle takip edeceklerini ifade etti.

DSİ Bölge Müdürlüğü’nden Valiliğin yazılı sorusu üzerine gönderilen raporda şu bilgiler verilmişti:

“Önceki yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda Bafa Gölü’ndeki balık potansiyeli ve diğer yabani hayat ortamının rehabilite edilebilmesi için göl su seviyesinin +2,00 metre kotunda tutulmasının gerektiği tespit edilmiştir. Ancak bu koşulda, göl çevresindeki mevcut işlenebilir tarım arazilerinin ekilmeye devam edilmesi, balıkların üremesi ve yabani hayat için önemli alanların yeniden su ile kaplanmasın mümkün olabileceği anlaşılmıştır. Dolayısıyla kurak dönemde ortaya çıkan olumsuzlukların önlenebilmesi için gölde kurak dönemde de yağışlı döneme paralel bir su rejimi oluşturulması ve Bafa Gölü’ndeki su kotunun +2,00 metre de tutulabilmesini sağlayarak göldeki ekolojik dengenin yeniden tesis edilip korunması amacıyla DSİ tarafından B. Menderes Nehri Kabartma Tesisi ( Lastik Regülatör) Serçin Priz Yapısı ve Besleme Kanalı inşa edilmiş ve 2004 yılından itibaren işletmeye alınmıştır.

Kabartma Tesisi ile kurak dönemlerde Büyük Menderes Nehri yatağında kabartılan su, Serçin Priz yapısı ve Besleme Kanalı vasıtasıyla Bafa Gölü’nün Serçin kesimine dolayısıyla Bafa Gölü’ne transfer edilmektedir. Göldeki su seviyesi+2,00  m kotunun üzerine çıktığında su transferine son verilmekte ve Dalyan Kanalı üzerindeki su tahliye yapısıyla fazla suların gölden B. Menderes Nehrine deşarjı sağlanmaktadır. Böylece hem göl sularının sirkülasyonu temin edilmekte hem doğal koşullarda oluşan akış rejimleri sağlanarak balık giriş ve çıkışları temin edilmektedir.

Bafa Gölü’ndeki ekolojik dengenin korunması amacıyla DSİ tarafından inşa edilen tesislere ilave olarak bu tesislerin göldeki ekolojik duruma olan etkisinin görmek amacıyla göl kenarından 4 noktadan ayda 2 defa alınan numuneler üzerinde Su kalitesi ölçümleri sürekli olarak yapılmaktadır. Ayrıca Nisan 2008 tarihinden itibaren yılda 4 defa olmak üzere göl yüzeyinde belirlenen 6 noktadan ve belirli derinliklerden alınan numuneler üzerinde “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği” Tablo 1 ve Tablo 2’deki parametreleri içeren analizler yapılmaya başlanmış olup, böylelikle göldeki Su Kalitesi ve Ötrofikasyon Kontrolü çalışmaları yoğunlaştırılmıştır.

Büyük Menderes Nehri’nde yeterli miktar ve kalitede suyun olduğu yağışlı dönemlerde ise Kurumumuzca inşa edilen Lastik Regülatör (şişmesavak) vasıtasıyla Bafa Gölü’ne verilen suyun göle olumu etkisinin sağlanabilmesi, Büyük Menderes Nehri’nde yeterli miktar ve kalitede su olmasına bağlıdır. Aksi halde göle verilecek suyun göldeki ekolojik denge üzerinde hiçbir faydası olmayacak, hatta olumsuz etkisi olacaktır.

İçinde bulunduğumuz 2014 su yılı boyunca Bafa Gölü’ndeki su yüzeyinin ideal kot olan +2 kotunun hep üzerinde olması nedeniyle Büyük Menderes Nehri’nden Bafa Gölü’ne su alınması pek uygun görülmemiştir. 23.05.2014 tarihinde bile Bafa Gölü’ndeki su seviyesi +2.41’dir. Bu alg patlaması, göldeki suyun ideal kot olan +2.00 kotunun 41 cm üzerinde olmasına rağmen göl su sıcaklığına bağlı olarak gerçekleşmiştir.

Bafa Gölü’nde su seviyesi +2.50 kotunun üzerine çıktığında vatandaşlara ait arazilerin su altında kalması nedeniyle zarar verdiği için göl su seviyesi zorunlu olarak bu seviyelerde tutulmaktadır.

2014 yılında geçmiş yıllara nazaran kurak bir dönem geçirmemiz nedeniyle Büyük Menderes havzasına düşen yağış miktarlarının az olması, nedeniyle depolama amaçlı barajlarımızda istenilen doluluk oranlarına ulaşılamamıştır. Bu nedenle kış mevsimi boyunca Büyük Menderes Nehri’ne barajlardan su bırakılamamış ve ayrıca yatakta yeterli kalitede temiz su olmaması nedeniyle bu dönemde genel olarak Bafa Gölü’ne yeterli temiz su girişi sağlanamamıştır. Söz konusu gazete haberinde, Çine Barajı’ndan Büyük Menderes yatağına temiz su verilerek Bafa Gölü’ndeki suyun seyreltilmesi ve gölde sirkülasyonun sağlanması gerektiği yazılmıştır. 2014 sulama sezonu düşünüldüğünde Çine Barajı’nda bugün itibariyle %60 seviyelerinde su bulunmaktadır. Kemer ve Çine Barajı’ndaki suyun sulama sezonu boyunca sulamada kullanılma zorunluluğu nedeniyle, şu anda özel olarak Bafa Gölü için Çine Barajı’ndan su bırakılması mümkün bulunmamaktadır. Gölde oluşan bu alg patlamaları 1988-1989 yıllarından bu yana sıcaklığı bağlı olarak her yıl bu aylarda (Mayıs-Haziran) yaşanmaktadır.

Mayıs ayı ortasından itibaren mansaptaki sulamalara Kemer ve Çine Barajlarından sulama ihtiyaç durumuna göre fasılalı olarak su bırakılmaya başlanmış olup yataktaki mevcut suyunda nispeten seyrelmiş olmasına bağlı olarak 21.05.2014 tarihinden itibaren de Bafa Gölü’ne, Büyük Menderes Nehri’nden 4 m³/sn su verilmeye başlanmıştır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri