Gümüş, Atapark tartışmalarına açıklık getirdi

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, son günlerde bazı basın – yayın organlarında Atapark Kafe’nin ihalesi ve sonrasında yaşanan süreç ile ilgili gerçeği yansıtmayan haber, yazı ve bilgi kirliliği nedeniyle bir açıklama...

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, son günlerde bazı basın – yayın organlarında Atapark Kafe’nin ihalesi ve sonrasında yaşanan süreç ile ilgili gerçeği yansıtmayan haber, yazı ve bilgi kirliliği nedeniyle bir açıklama yaptı.

Başkan Gümüş açıklamada şu ifadelere yer verdi; “ Son günlerde bazı basın – yayın organlarında Atapark Kafe’nin geçtiğimiz günlerde yapılan ihalesi ve sonrasında yaşanan süreç ile ilgili yazılanlar gerçeği yansıtmamaktadır. Atapark Kafe ile ilgili ihale 03.08.2016 tarihinde Belediyemiz Meclis Salonunda yapılmış olup,  ihale ilgili olarak 18 ve 20.07.2016 tarihlerinde Basın İlan Kurumu vasıtasıyla Muğla Haber Gazetesinde ihale ilanı olarak yayınlanmıştır. Aynı zamanda Belediyemiz Web sitesi olan www.mentese.bel.tr adresinde de 18.07.2016 tarihinden ihale gününe kadar ilan olarak yayınlanmıştır. Ayrıca ihaleden haberdar olmak isteyen ve telefon numaralarını bırakan vatandaşlarımızı da SMS yoluyla ihale, haberdar edilmiş olup ihaleye de 7 kişi katılmıştır. Yani ihale hakkında gerekli tüm ilan ve duyurular yapılmıştır.” dedi.

“Hukuki süreç başlattık”

Atapark Kafe’nin şuan ki işletmecisinin işgalci durumunda olduğunu belirten Başkan Gümüş; “Ataparkın mülkiyeti MUTTAŞ A.Ş. adına iken 15.06.2001 tarihinde şu anki işletmecisine 2 yıllığına kafe- market olarak kiraya verilmiştir. MUTTAŞ A.Ş. taşınmazı 15.06.2003 tarihinde mülga (varlığı kaldırılan-kapatılan) Muğla Belediye Başkanlığına devir etmiştir.

Muğla Belediyesi 10.11.2011 tarihinde 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre, “ kiraya verilecek taşınır ve taşınmaz malların kira süresinin on yıldan çok olmayacağı” ve işyerinin kiralama süresinin 10 yılı doldurması nedeniyle 31.12.2011 tarihi itibariyle sözleşmenin yasal zorunluluk nedeniyle uzatılmayacağı ve iş yerinin ihale ile kiraya verileceği konusundaki yazı kiracıya tebliğ edilmiştir. Kiracı Muğla Belediyesinin tebliğ ettiği yazıya karşı 06.12.2012 tarihinde dava açmış ve davanın kararında “Dava konusu taşınmazın kamu malı olduğu, malikinin belediye olduğu, bu nedenle kiralamanın Borçlar Kanununa göre değil, Devlet İhale Kanun kapsamında kiralanmasının şart olduğu ve 10 yıldan fazla süre ile ihalesiz kiralanmasının mümkün olmadığı ve kira ilişkisinin 15.06.2003 tarihinde başladığı” konusunda karar almıştır.

Taşınmazın 10 yıllık kiralama süresi 15.06.2013 tarihinde dolmasından sonra Muğla Belediye Başkanlığı taşınmaz için 02.08.2013 tarihinde ihaleye çıkacağı ilan etmiştir. Kiracıda, 24.07.2013 tarihinde ihaleye karşı “Kiracılık Sıfatının Tespiti” İstemli karşı dava açmış ve kararda “Dava konusu Atapark’ın ilk olarak MUTTAŞ A.Ş. tarafından 15.06.2001 tarihinde işletmeye kiralandığı, bu nedenle kira ilişkisinin Devlet İhale yasası uyarınca değil, Borçlar Kanunu uyarınca kira sözleşmesine göre kurulduğu ve sonraki yıllarda da devam ettiği anlaşıldığından, davanın fuzuli şagil olmaması nedeniyle ihale kanunu hükümlerine göre değil, borçlar kanunu hükümlerinin uygulanması konusunda karar alınmıştır.

Belediyemiz de en son alınan mahkeme kararı gereğince kira başlangıcını 15.06.2001 tarihi olarak almış ve kiracıya kira sözleşmesinin Borçlar Kanununun 347. Maddesi ve 350. Maddesi ile 6101 Sayılı Kanunun geçici 2. Maddesi gereği fesih edileceği konusunda en az 3 ay öncesinden tebliğ edilmiş ve bu bildirimlere karşı işletme tarafından herhangi bir itiraz ve dava açılmamıştır. Sözleşme de kanuni bitiş tarihi olan 15.06.2016 tarihinde Belediye Encümen kararıyla fesih edilmiş ve fesih kararıyla birlikte taşınmazın 30 gün içinde tahliye edilmesi ile ilgili yazımızda 13.07.2016 tarihi itibariyle kiracıya tebliğ edilmiştir. Kiracı, verilen süre içerisinde kendi rızasıyla tahliye etmemiş olup, bu konuda mahkeme kararı olduğu gibi Borçlar Kanunu hükümlerine göre hukuki süreç başlatılmıştır.”dedi.

Bizim için öncelik kamu yararıdır”

Başkan Gümüş, geçtiğimiz günlerde yapılan ihalede beklenen rekabet ortamının oluşmadığını belirterek, “Hukuki sürecin uzun sürebileceği ve tahliyeden sonra taşınmazın bakımının ve tamiratının yapılması gerektiğinden, işyerinin ihaleyi kazanana teslim süresinin uzayabileceği; Ayrıca İhalede belediyemizce beklenen rekabet ortamının yeterince oluşmadığı kanaatiyle, kamu yararı gözeterek, taşınmazın ivedilikle tahliyesinin sağlanması, gerekli bakım ve tamiratının yapıldıktan sonra tekrar değerlendirilmesine karar verdim. Vatandaşlarımızın bilsin ki durumun bu şekilde olması bizleri de derinden üzmektedir. Kentimizin gözde mekanlarından Atapark için, tüm hukuki yolları kararlılıkla uygulamaya devam edeceğim.”diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri