Bodrum 1046 kez sallandı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde 2013 yılı Aralık ayından bugüne kadar bin o46 deprem kaydedildi. Bodrum ve çevresindeki depremleri araştıran Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, Bodrum’dan Simi Adası’na kadar olan fay hattında araştırmalara...

Muğla’nın Bodrum ilçesinde 2013 yılı Aralık ayından bugüne kadar bin o46 deprem kaydedildi. Bodrum ve çevresindeki depremleri araştıran Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, Bodrum’dan Simi Adası’na kadar olan fay hattında araştırmalara başladı.

Bodrum’da son 9 ay içerisinde bin 46 deprem yaşanması nedeniyle bölgede araştırma yapan Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, çalışmalarını sıklıkla deniz üzerinde sürdüreceğini açıkladı. Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ecevitoğlu, çalışmalarını üç adet yüksek teknoloji derin su robotu kullanarak yürüteceğini ifade ederek, Bodrum’da büyük bir deprem beklemediklerini söyledi. Ecevitoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

"Bodrum’a depremlere neden olan fayı incelemek üzere geldim. Biliyorsunuz bu yılın başından beri Bodrum’da aktivite başladı. Bu faylar grup grup geliyor, şuanda altıncı gruptaki fayda geldi. Genelde biliyorsunuz bir deprem olur ve arkasından artçı depremler sıralanır. Bodrum’da durum biraz daha farklı. Ana şok gelmeden önce kıpırdanmalar başlıyor, bu iyi bir şey tabi. Daha sonra ana şok geliyor ve normal depremler sürüyor tabi. Şu anda altıncı gurup geldi, buna ait olan ana şok gelecek mi merak ediyorum. Bu arada bu depremlere neden olan fayın nerede olduğunu bulmaya çalışıyorum. Şuanda Bodrum’da Aralık ayından beri binin üzerinde deprem oldu. Mesela dün ve bu sabaha karşı küçük çapta iki deprem oldu. Bu depremler küçük olabilir ama gelecek olan büyük bir depreminde habercisi olabilir. Küçük depremler yoğunlaşmaya başlayınca büyük depremin gelme şansı artıyor. Benim tahminim Bodrum’da en çok 4.1 şiddetinde bir deprem olur. Ve bu depremlerde korkuya ve hasara yol açmaz.”

Fay hatları harekete geçiyor

Yeni dizayn edilen 10 metre, 20 santim boyunda ve 2,5 metre eninde bir tekneyle araştırmalar yapacağını kaydeden Ecevitoğlu, şöyle konuştu:

“Bu teknenin römorku üzerinde olacak, böylelikle rahat bir şekilde hem denize hem de göle girebileceğiz. Birçok bölge ve Yunan adalarında aktiviteler başladı. Depremlerle ilgili yeni bir dönem başladı ve biz bu yeni dönemin başındayız. Ege ve Akdeniz kıyılarındaki depremlerde sıkı bir artış var. Depremlerin bir kısmı tektonik, bir kısmı ise Afrika’nın bizi sıkıştırma hızını kuzeye doğru artması ve Akdeniz’in kapanması hızlandı. Akdeniz bize doğru geliyor ve bu nedenle de fay hatları harekete geçiyor."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri