Bakırcılık teknolojiye direniyor

Kavaklıdere ilçesinde geçmiş dönemlerde esnafların kendilerine özgü dilini bile oluşturdukları Bakırcılık teknolojiye karşı direniyor. İlçedeki son bakır zanaatkarları büyük bir kararlılık ve fedakarlıkla mesleklerini...

Kavaklıdere ilçesinde geçmiş dönemlerde esnafların kendilerine özgü dilini bile oluşturdukları Bakırcılık teknolojiye karşı direniyor. İlçedeki son bakır zanaatkarları büyük bir kararlılık ve fedakarlıkla mesleklerini sürdürmeye devam ediyor.

Kavaklıdere ilçesindeki bakır ustaları, gelişen teknolojiye rağmen mesleklerini sürdürüyor.

Kavaklıdere ilçesindeki bakırcılar, baba yadigârı mesleklerini elektronik makine kullanmadan sürdürmeye devam ediyor. İlçede kalan son bakır ustalarının gelişen teknolojiye rağmen el işçiliği ile mesleklerini sürdürüyor.

Günümüzde, ilçede çok az sayıda kalan bakır ustaları, kendi atölyelerinde mesleklerini yaşatıyorlar. Mesleğe başladıklarında mutfak eşyalarını üretimi yapan ustalar, günümüzde hediyelik eşya ve süs eşyaları yapıyor. Elektronik makine kullanmayan bakır ustaları, çekiç ve tokmak ile bakır levhaları açma toplama usulü ile şekillendiriyor. Mesleğin son temsilcileri açma toplama usulü ile yaptıkları eşyaların üzerinde el işçiliği ile süsleme yapıyorlar. İlçede yaklaşık 300 yıllık geçmişi olan bakırcılık, günümüzde çok az sayıda usta tarafından yaşatılıyor. Mesleğe başladıklarında ev eşyaları yaptıklarını belirten ustalar, günümüzde ise süs eşyaları yaparak mesleklerini sürdürdüklerini dile getiriyor.

Kavaklıdere ilçesinde bakırcılık yapan bakır ustası Mehmet Ali Köroğlu, bakırdan yapılan malzemelerin eskiden mutfağın vazgeçilmez malzemelerinden biri olduğunu söyledi.

Yaptıklarının önemli bir el işi olduğunu anlatan Köroğlu, “Biz aldığımız plaka levha bakırları burada kesip, kenetleyip, kaynak yaptıktan sonra çekip tokmakla açma toplama usulü ile şekillendiriyoruz. Maalesef emek isteyen her meslekte olduğu gibi bizim mesleğimizde de zanaatkar sayısı giderek azalıyor. Daha önce Kavaklıdere’de 100’e yakın bakır ustası varken şuan 10 kişi kaldık. Bizler de ticaret nedeniyle değil de sanat amacıyla yapıyoruz. Bakırcılık her ne kadar bitti dense de bizler sağlığımız elverdikçe, bu mesleği yaşatacağız” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri