Seralarda”don” nöbeti

Türkiye'nin en sıcak bölgeleri arasında yer almasına rağmen tüm yurtta olduğu gibi Fethiye’de de etkisini gösteren soğuk hava ve gece yaşanan ''don olayı'' nedeniyle örtü altı sera üreticiliği yapan çiftçiler don nöbetine...

Seralarda”don” nöbeti

Türkiye'nin en sıcak bölgeleri arasında yer almasına rağmen tüm yurtta olduğu gibi Fethiye’de de etkisini gösteren soğuk hava ve gece yaşanan ''don olayı'' nedeniyle örtü altı sera üreticiliği yapan çiftçiler don nöbetine başladı.

Ürünlerinin zarar görmesi endişesi taşıyan çiftçiler, sera bahçelerindeki ürünlerini, sobayla ısıtarak korumaya çalışıyorlar. Üreticiler “Evdeki çocuklarımız kadar kıymetli olarak gördüğümüz domatesler için sabaha kadar uyumuyoruz” dediler.

Bazı üreticiler ise birden soğuyan havaya karşı hazırlıksız yakalanarak soba kurma telaşına düştü.İlçe genelindeki seracılar, gece yaşanan ve bu hafta sonuna kadar devam edecek olan soğuk hava sebebiyle akşamın ilk saatlerinden sabahın ilk ışıklarına kadar, seralarına kurdukları sobaları yakarak ürünlerini donma tehlikesinden korumaya çalışıyorlar. Bazı üreticiler ise don olayına hazırlıksız yakalanarak gece sobalarını kurmaya çalıştılar.

Akşam saatlerinde seralara giren üreticiler sürekli dereceyi kontrol ederken sıcaklığın sıfır dereceye düşmesiyle sobaları yaktılar. Sabaha kadar gözlerini yummadan don nöbeti tutan üreticiler, sabahın ilk ışıklarıyla havanın ısınması üzerine sobaları söndürdüler.

Karaçulha Beldesi’ne bağlı Esenköy’de serasının içinde sabaha kadar nöbet tutan üretici Sefahat Yanıç sebze yetiştirmenin en zor kısmının bu olduğunu belirterek “Çocuğumuz gibi domateslere bakıyoruz. Sabaha kadar uyumuyoruz” dedi.

Yine başka serada nöbet tutan Erkan Zor, bu kadar çabaya rağmen ürünlerini değirinde satamadıklarından dert yandı. Zor “Evdeki çocuklarımız kadar kıymetli olarak baktığımız domatesi yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu kadar çabaya rağmen yinede para kazanamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Don nöbeti tutan başka bir üretici Adem Huylu ise “Biz sabaha kadar gözümüzü kırpmıyoruz. Eğer don aldırırsak bir yılımızın emeği gidiyor. Mecburen beklemek zorundayız” dedi.

Bu haber toplam 56 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.