Şeker Hastaları sık yesin

Tüm Türkiye’de şeker hastalığı önemli bir hastalık olarak biliniyor. Özellikle çocuklar da hastalığın görülme sayısında artış gözleniyor.  Küçük yaştaki çocuklarda bol su içmesi ile şüphe veren hastalık büyüklerde...

Şeker Hastaları sık yesin

Tüm Türkiye’de şeker hastalığı önemli bir hastalık olarak biliniyor. Özellikle çocuklar da hastalığın görülme sayısında artış gözleniyor.  Küçük yaştaki çocuklarda bol su içmesi ile şüphe veren hastalık büyüklerde farklı belirtiler gösteriyor. Şeker vücudun kendi kendine yaptığı bir hastalığın yanı sıra ırsi olarak da sık görülür. Özellikle ailede varsa mutlaka çocukta olma riski var. Özellikle normal sağlıklı bir insanın nasıl yeme içmesine dikkat etmesi yeterli vitamin ve minareleri alması ne kadar önemli ise şeker hastaları da bir o kadar önemli. Muğla Devlet Hastanesi Araştırma ve Uygulama Merkezi Doktorlarından Dahiliye Uzmanı Nezih Tuncay, şeker hastalığı ile ilgili olarak bilinmesi gerekenleri anlatırken bazı uyarı ve önerilerde bulundu.

Şeker hastalığı günümüzde sık görülen bir hastalıktır diyen Tuncay; “Şeker hastalığı ciddi sonuçlara yol açar. Ömür boyu sizinle yaşayan ve dikkat edilmesi gereken bir hastalık. Bazı hastalar insülün kullanırken bazıları ise kontrolde tutarak şekerini dengelerler. Önemli olan şeker hastalığı teşhisi koyulduktan sonra yapılması gerekenler. Çocuk ya da erişkinlerde şeker hastalığı teşhisi koyulursa mutlaka doktor kontrolünde tedavilerini aksatmasınlar. Özellikle yeme ve içme konusunda dikkatli ve hassas olsunlar. Biz normal olarak insülünli besinler alırız. Bazıları hücrelere girer bazıları girmez. Bu vücudun yapısı  ve çalışması ile alakalı. Vücudun tüm hücrelerini tahrip eder şeker hastalığı. Özellikle yaşlılarda durum daha da kritik. Eğer ki insülün vurulması gerekiyorsa. Bazı hastalarımız arada yatarak tedavi görmek zorunda kalıyorlar” diye konuştu.

Şeker hastalarının özellikle sıkı bir kahvaltı ile güne başlamalarını özellikle vurgulayan Tuncay; “Haşlanmış yumurta, zeytin ve peynir yiyebilir şeker hastaları. Kepekli ekmeği tavsiye ederim. Artık günümüzde şeker hastası olmayan kişiler için de öneririm kepekli ekmeği. Ara öğün mutlaka bir elma yesinler. Taze sıkılmış meyve suyu ara ara içilebilir. Tarçın şeker hastaları için birebir. Özellikle obezite hatta şu anda kamu spotu olarak biler reklamlarda ciddiyetliği anlatılıyor her hastalığa davetiye çıkarıyor. İdeal kilonuzu öğrenin ve koruyun. Kilo almayın. Günlük en az yarım saat yürüyün. Süt ve yoğurt yiyemez şeker hastası diye bir şey yok. Bu en çok sorulan sorulardan az miktarda günlük yenebilir. Mevsim meyveleri önemli. Dediğin gibi ara öğün olarak tavsiye ederim” dedi.

Her yaşta görülebilen bir hastalık şeker hastalığı. Çocukta takip biraz daha zor diyen Tuncay, şunları söyledi:”Özellikle çocuklarınızın beslenmesi her şeyden önemli. Hazır yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Ailede varsa çocukta olma şansı fazla. Bol su içen sık idrara çıkan bir çocuk ise mutlaka şekerini kontrol ettirin. Takibi ve ömür boyu sürdüreceği yaşantı çocukta daha riskli. İradelerine bazen hakim olmak zorunda kalabilirler. Şeker ihtiyacını vücut normal yediğiniz ev yemeklerinden alır bilindiği gibi. Fazladan şeker tüketmelerini önermem. Hem çocukta hem yetişkinde. Eğer kişide büyük küçük fark etmez, kaslarda yorgunluk, halsizlik ve zayıf hal durumu dikkatinizi çekerse mutlaka hemen acil uzmana gitsin. Tedaviye ne kadar erken başlanır ise o kadar önemli. Kişi kendi hastalığını bilir ve ona göre yaşantısına devam eder. Takip gerektiren ve ömür boyu dikkat edilmesi gereken bir hastalık şeker hastalığı.  Günlük pirinç alımı ne kadar etkili diye sorulur bazen. Onu da yanıtlamak istiyorum. Makarna, pirinç ve patates şeker içeren karbonhidrat içeren yiyecekler. Zaten şeker hastaları sık yesin. Az yesin diyoruz. Kesinlikle uzun süre mide boş kalmamalı. Bu arada şeker karaciğerden üretilir bilindiği gibi. Yani vücut kendi kendine bu hastalığı yapabilir günlük şekere dikkat edilse bile” dedi.

Bu haber toplam 79 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.