Şehit Fetibey anıldı

Türk havacılık tarihinin ilk pilotlarından ve Fethiye'ye ismi verilen Şehit Yüzbaşı Tayyareci Fethi Bey ölümünün 102. yılında kendi heykeli önünde düzenlenen törenle anıldı. Fethiye Belediyesi ve Türk Hava Kurumu işbirliğinde...

Şehit Fetibey anıldı

Türk havacılık tarihinin ilk pilotlarından ve Fethiye'ye ismi verilen Şehit Yüzbaşı Tayyareci Fethi Bey ölümünün 102. yılında kendi heykeli önünde düzenlenen törenle anıldı. Fethiye Belediyesi ve Türk Hava Kurumu işbirliğinde yapılan törende THK tarafından Beşkaza Meydanında akrobasi gösterileri yapıldı.

Fethi Bey’in 102. Yıl anma törenine Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık,  Hava Kuvvetleri Personel Başkanı Hava Pilot Tümgeneral Cevat Yazgılı, Muğla İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Özfidan, Türk Hava Kurumu Genel Başkanı ve Türk Hava Kurumu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Emekli Hava Pilot Tuğgeneral Hurşit Atılgan, Dalaman Deniz Hava Üs Komutanı Albay Cenk Bahadır Avcı, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Saldıraner,  çok sayıda Hava, Deniz ve Kara Kuvvetlerinden askeri erkan ile THK temsilcileri, ilçe protokolü ve Fethiyeli vatandaşlar katıldı. Fethi Bey’in akrabaları ise telgraf göndererek gösterdiği vefadan dolayı Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’ya teşekkür etti. Aynı zamanda Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak anma törenine katılamadığı için telgraf gönderdi.

Tören Fethiye Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Fethiye Anadolu Lisesi öğrencisi Simge Sopa, THK Genç Kanatlar ekibinden Funda Günüç, Ömer Faruk Türk günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okudu. Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığı adına Deniz Yüzbaşı Kemal Baylar, Şehit Fethibey’in hayatını anlatan bir konuşma yaptı. Yüzbaşı Baylar, “Fethibey gibi bir Deniz Hava pilotu olarak tüm havacılar adına ilçesinin ismini ebedi şehidimiz anısına Fethiye olarak değiştiren kadirşinas ve kıymetli Fethiyelileri saygıyla selamlıyorum” dedi.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ise, Şehit Fethibey’i minnet ve şükranla anarak, “Çöken bir imparatorluğa moral, milletine de itibar kazandırmak için, çıktığı yolculukta uçmağa varan, şehrimize adını veren Tayyareci Fethi Bey’i rahmetle, minnetle anmak için buraya toplandık. Bir tatil gününde özellerinizden fedakarlık ederek buraya kadar gelmenizden dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ölüm hak, hepimiz öleceğiz. 102 yıl önce bizim topraklarımız olan, ancak şimdilik İsrail sınırları içinde kalan bölgede, şehit düşüp, binlerce kilometrelik ötede bir şehre adınız veriliyorsa,  adınıza abideler dikiliyorsa, ölüm hoş geldi sefa geldi” diye konuştu.

“Sur’da, Mardin’de, İdil’de, Şırnak’ta”

Başkan Saatcı konuşmasını şu şekilde sürdürdü;  “Ellerine kına yakılarak, devletine kurban olsun diyerek evladını askere gönderen, dünyada kaç millet vardır? Al bayraklı tabut içinde gelince, yüreğine taş basan, gözyaşını içine akıtan bu şerefli millet, tarihin kendine yüklediği sorumluluk olan, “dünyaya nizam verme ve adaletle yönetme” misyonunu er geç yerine getirecektir. Kahramanlık ama bir mezar taşında ama göğüste taşınan bir madalyada ama böyle bir abidede sembolleşir ve ölümsüzleşir. Göz kırpmadan saldırıp dönmeyenlerden, güvenlik güçlerimizin gözbebeği olan Yüzbaşı Fatih’imize, Yüzbaşı Yiğit’imize, Üstçavuş Özgür’ümüze, Komiser Zekeriya’mıza,  daha dün toprağa verdiğimiz Ömer’imizi ve adını anamadığım, Sur’da Mardin’de İdil’de Şırnak’ta velhasıl ülkemizin dört bir köşesinde resmen savaşarak şehadet şerbeti içen bütün kardeşlerimize dua ve selamlarımızı, minnet duygusuyla sunuyorum. Allah bu vatan için, canını hiçe sayanların yar ve yardımcısı olsun.

“Kabirlerini Anavatan’a sakın taşımayalım”

10 Nisan 1919’da, saat 15’de başlayan ve aynı gün gece saat 22’de biten, 20 kadar İtalyan askerinin, karaya çıkıp hemen gemilerine dönmesini saymazsak biz işgal görmedik. Peki biz neyi mi anıyoruz? Kahramanlar, milletlerin tarih içindeki yolculuğunun mihenk taşları, yol göstericileri, deniz fenerleridir. Gelecek nesillere örnektir, ibrettir.  İşte biz Fethiye’de bu hatırlatmayı yapmak istiyoruz. Tohumun düştüğü toprak onun vatanıdır. Fethi Bey de milleti adına çıktığı yolda o zamanlar vatanımız olan toprağa düştü, hala orada bizi temsil ediyor. Fethi bey orada hep kalsın bir vuslatı karşılamak için, Süleyman Şah'a yaptığımız gibi "bizim buralarda artık sözümüz geçmiyor gel seni de Anavatan'a taşıyalım" demeyelim sakın. Böyle bir düşüncede bulunmak bence onun gösterdiği kahramanlığı anlamamaktır. Şam’da Selahattin Eyyubi türbesinde rahat uyuyun Fethi Bey, Sadık bey, Nuri bey…Büyük şairimiz Mehmet Akif, “Korkma” dese de, bu şehitlerimizi de Anavatana taşıma mecburiyetinde kalmayı düşünmek bile bizi korkutuyor. Sizlerin ruhu, cesareti, kahramanlığı Fethiye’de yaşıyor. Bedenlerinizin yattığı toprak ise bize hala kim olduğumuzu hatırlatıyor.

“Bu coğrafyada size rahat yok”

Devlet millet kaynaşması olursa neler yapılabileceğini, kadirşinas Fethiyeliler o sıkıntılı yıllarda para toplayarak, bir uçak alıp, hava kuvvetlerine vererek, isminin de Fethiye olmasını sağlayarak göstermişlerdir. Bu tavırdan alınacak çok dersler vardır. Ülkemizin önceliği devletimizin bekasıdır. Rejim değişikliği değil.  Orta Doğu’da sınırlarımızda ok yaydan çıktı. İşin bu noktaya gelmesinde bizimde vebalımız var. Ancak enerji koridorlarının başında bulunuyorsanız, bu coğrafyada size rahat yok. Ne zaman süper güç oluruz, işte o zaman huzur buluruz”

“Türk Havacılığını geliştirmek için çalışıyoruz”

Başkan Saatcı’nın konuşması katılımcılar tarafından alkışlanırken Türk Hava Kurumu Genel Başkanı ve Türk Hava Kurumu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Emekli Hava Pilot Tuğgeneral Hurşit Atılgan ise, Türk Hava Kurumu’nun geldiği noktaya dikkat çekerek, Türk Havacılığı geliştirmek için kurum olarak ellerinden gelen çalışmayı yaptıklarını ifade etti.

Çalık:Mikro 3. Dünya Savaşı yaşıyoruz

  1. Dünya Savaşını mikro anlamda yaşanıldığını ifade eden Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık ise, “Terör örgütlerinin ellerinde ağır silahlar var. Bakıyorsunuz, Amerikan Rus ve Çin malı. Amerika istese tek kurşun bile vermez. Rusya domatesin önünü bile kesebiliyor. Bölgede bir varoluş savaşı yaşıyoruz. Biz Kürt halkıyla savaşmıyoruz, biz bazı devletlerin maşası konumundaki terör örgütleriyle savaşıyoruz. Türk milleti ve Türkiye tüm dünyaya karşı tek başına ama bu badireyi de atlatacağız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından şehitlerimiz için Fethiye Müftüsü Oğuzhan Kadıoğlu tarafında dua edildi. Törenin sona ermesiyle Fethiye Belediye Bandosu eşliğinde Beşkaza Meydanına geçildi. Beşkaza Meydanında Türk Hava Kurumu tarafından hava akrobasi gösterileri gerçekleştirildi. THK mikrolayt’tan serbest paraşüt atlayışı katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Paraşüt atlayışı yanı sıra akrobasi model uçağı, motorlu mikrolayt ve motorlu yamaç paraşütleri ile de gösteriler gerçekleştirildi. Aynı zamanda Türk Bayrağı, Şehit Fethi Bey’in fotoğrafı ve Fethiye Belediyesi tarafından yazdırılan ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ yazılı görseller paraşütçüler tarafından Fethiye semalarında uçuruldu.

Bu haber toplam 87 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.