Savcılıkların Valiliklere bağlanması adaleti kirletir

Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan, yeni düzenleme ile Cumhuriyet Savcılıklarının dolaylı yollarlar da olsa valiliklere bağımlı kılınmasının adaleti kirleteceğini söyledi.Cumhuriyet Savcılarının soruşturma yetkileri...

Savcılıkların Valiliklere bağlanması adaleti kirletir

Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan, yeni düzenleme ile Cumhuriyet Savcılıklarının dolaylı yollarlar da olsa valiliklere bağımlı kılınmasının adaleti kirleteceğini söyledi.

Cumhuriyet Savcılarının soruşturma yetkileri yargısal bir işlem olduğunu vurgluyan Gürkan; Soruşturma bir bütündür ve yürütülmesi esas olarak C.Savcılarının yetki ve sorumluluğundadır. Kanunda gösterilen ve usulüne uygun yapılan başvurular ve mahkemelerce verilen kararlar dışında C. Savcılarının soruşturma işlemlerine, doğrudan yada (Savcı görev değişikliği gibi yöntemlerle) dolaylı biçimlerde müdahale edilemez. Özellikle de İdari görevleri kapsamında C.Başsavcılıkları, HSYK yada Bakanlık v.s hiç müdahale edemez. Bu fiil TCK nun 277.(Ve/veya 288.) maddesinde ki suçu oluşturur . Bu hükümlerin kanuna koyulmasının temel amacı Yargıyı; diğer kamu güçlerine ve gerekçede belirtildiği gibi "kapıları tutanlara" karşı da korumaktır.

C.Savcılıklarının soruşturma işlemlerini yürütürken ; "Memurin Muhakemat" gibi, "MİT yasası" gibi ; Soruşturma usullerini kurallara bağlıyoruz.” diyerek Kolluğun; sicil yönünden İçişleri Bakanlığına bağlı olduğu bahanesiyle, adli faaliyetlerinde C.Savcısı emriyle harekete geçmesini, Valilerin iznine bağlamak; Anayasaya Karşı hiledir. Kanuna karşı dolandır, Yargı bağımsızlığına müdahaledir. Kuvvetler ayrılığının reddidir.

Savcılığın gözü kulağı, eli-kol'u olan kolluk görevlilerini; Yürütmenin suç işleyen ajanlarına ve suç ortaklarına karşı; adli görevlerinde : Her suç için ve her soruşturmada "Valilik iznine bağlı " hale getirmek, Yargının; Yürütmenin vesayeti altına alınmasıdır. Kuvvetler arasında hiyerarşi oluşturmaktır.” dedi.

Cumhuriyet Savcılarının soruşturma işlemlerini en küçük müdahalenin olması durumunun bile adaleti ortadan kaldıracağını savunan Gürkan şunları söyledi: “Kamunun selameti ve güveni bakımından Yargılamada görünüm gerçeklik kadar önemlidir. Yargılama bir bütündür. C.Savcılığının soruşturma işlemine en küçük yada en dolaylı biçimde müdahale oldu mu artık adalet yoktur. C.Savcısı "Arama yap" dediğinde , Kolluk "Valiye sormalıyım" derse; bu "İdarenin ellerinin dirseklerine kadar yargının içine girmesi " demektir.Barolarımız ve Avukatlar fakültelerde öğrendiklerimize sadakatle bağlı kalarak, yollarına devam ediyorlar.Adaletin hizmetinde Kamuoyunu uyarıyorlar. Ve Türkiye’nin hukuk fakültelerine sesleniyorlar.Neredesiniz? “

Bu haber toplam 62 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.