SAVARONA ‘YI UNUTAMIYOR

Atatürk’ün yatı Savarona’nın ilk bahriyeli askerlerinden birisi olan Marmarisli Mühittin Güven, Savarona ile hayalinin gerçekleşmesini 63 yıl sonra bile dün gibi hatırlayıp hatıralarında yaşatıyor.Marmaris ilçesine bağlı...

SAVARONA ‘YI UNUTAMIYOR

Atatürk’ün yatı Savarona’nın ilk bahriyeli askerlerinden birisi olan Marmarisli Mühittin Güven, Savarona ile hayalinin gerçekleşmesini 63 yıl sonra bile dün gibi hatırlayıp hatıralarında yaşatıyor.

Marmaris ilçesine bağlı Bozburun beldesinde yaşayan 83 yaşındaki Muhittin Güven, 63 yıl önce askerliğini Atatürk’ün yatı Savarona’da yaptı. Güven, yarım asır geçmesine rağmen askerlik yaptığı Savarona’daki dünya turu anılarını gururla anlatıyor.

Bozburun’da yaşayan 83 yaşındaki Muhittin Güven, gemiyle dünya turu hayalini 1951 yılında askerliğini yaptığı Atatürk’ün yatı Savarona ile gerçekleştirmenin gururunu yaşıyor. Savoranın ilk askerlerinden biri olan Muhittin Güven, 20 yaşında Savarona yatıyla İspanya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Mısır, Pakistan ve Hindistan’a gitti. Güven, Savarona’yı 81 yaşında tekrar görme şansı yakalayan sayılı askerlerden biri olduğunu söyledi.

İki yıl önce Savarona’nın Bozburun’a geldiğini öğrenen Güven, tekneyle yata çıkıp o günleri yeniden yaşayarak duygulandığını belirtti. Muhittin Güven, 1951 yılında askerliğini bahriyeli olarak yapmak için İstanbul’a gittiği o günleri unutamadığını ve yaşadıklarını daha dün gibi hatırladığını ifade etti. Gençlik hayalinin dünya turu yapmak olduğunu söyleyen Güven, bu hayalinin Savarona yatında görevlendirilmesiyle gerçek olduğunu anlattı. Genç bahriyeli Savarona ile gerçekleştirdiği Pakistan ve Yunanistan ziyareti sırasında, Pakistanlıların kardeş gibi, Yunan kızlarının da ‘Mustafa Kemal’in askerleri’ diyerek kendilerini sıcak karşılamalarından bir hayli etkilendiğini söyledi. Muhittin Güven, Yunanistan ziyareti sırasında Selanik’e de uğradığını ve Atatürk’ün doğduğu evi görme şansı yakaladığını kaydetti.Güven, 1953 yılında Çanakkale’de batan Dumlupınar denizaltısında şehit olan arkadaşının da Marmaris’ten olduğunu hatırlattı.

Savarona, 1931’de denize indirildiğinde dünyanın en büyük yatıydı. 1938'de Türk hükümeti tarafından Mustafa Kemal Atatürk’e tahsis edildi. 25 yıldır ünlü armatör Kahraman Sadıkoğlu tarafından işletilen Atatürk'ün yatı Savarona Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi.

Bu haber toplam 86 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.