Santraller sermayenin iştahını kabartıyor!

Büyük tartışmalara ve direnişlere rağmen Muğla’da termik santrallerin ve kömür havzalarının özelleştirilmesindeki gerçekleri Uluslar arası Danışmanlık Firması EY’nin, “2014 İkinci Çeyrek Enerji ve Kamu Hizmetleri Birleşme...

Santraller sermayenin iştahını kabartıyor!

Büyük tartışmalara ve direnişlere rağmen Muğla’da termik santrallerin ve kömür havzalarının özelleştirilmesindeki gerçekleri Uluslar arası Danışmanlık Firması EY’nin, “2014 İkinci Çeyrek Enerji ve Kamu Hizmetleri Birleşme ve Satın Almalar” başlıkla raporunda bir kez daha ortaya çıkıyor. Rapora göre, söz konusu dönemde global çapta 128 işlem gerçekleşirken, Kemerköy ve Yeniköy termik santrallerinin özelleştirme işlemi 2.67 milyar dolar ile Avrupa Sıralamasında 1., Global Sıralamada da 5. Sırada yer aldı. Yatağan Termik Santrali de Avrupa’da işlem sıralamasında 4. Sırada yer aldı.

Uluslararası danışmanlık firması EY’nin “2014 İkinci Çeyrek Enerji ve Kamu Hizmetleri Birleşme ve Satın Almalar” raporuna göre, global enerji ve kamu hizmetleri sektöründeki birleşme ve satın alma işlemlerinin boyutu 2014’ün ikinci çeyreğinde 58.1 milyar dolar ile son dört senenin en yüksek rakamına ulaştı. Global çapta 128 işlem gerçekleşirken, Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri’nin özelleştirme işlemi 2.67 milyar dolar ile global sıralamada 5’inci sırada yer aldı.

EY’nin raporuna göre, global enerji ve altyapı sektöründeki birleşme ve satın alma işlemlerinin boyutu 2014’ün ikinci çeyreğinde 58.1 milyar dolar ile son dört senenin en yüksek rakamına ulaşırken, işlem sayısı ise yüzde 32 artışla 128 olarak gerçekleşti. İkinci çeyrekte 1 milyar doların üzerinde gerçekleşen işlemlerin sayısı 12 iken, bu işlemlerinin büyük çoğunluğunu ise ABD’deki birleşme işlemleri, Türkiye’deki özelleştirmeler ve Rus enerji üretimi segmentindeki konsolidasyonlar oluşturuyor. Türkiye’nin özelleştirme programı bu çeyrekte 4 milyar dolarlık aktif işleme ulaşarak hız kazandı.

Yatağan Santrali de dikkat çekiyor

İkinci çeyreğin en büyük ölçekli işlemlerinin sıralandığı raporda, ABD’li Exelon Corporation’un 12.19 milyar dolar ile Pepco Holdings Inc’yi satın alması birinci sırada yer alıyor. Raporda, IC İçtaş Enerji’nin kazandığı Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri’nin özelleştirme işlemi ise 2.67 milyar dolar ile globalde 5’inci, Avrupa bölgesindeki sıralamada 1’inci sırada yer aldı. Yatağan Termik Santrali'nin 1.91 milyar dolar bedelle en yüksek teklifi veren Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret AŞ'ye satış işlemi ise Avrupa sıralamasında 4’üncü en büyük işlem oldu.

Birleşme ve satın almalarda Amerika kıtası başı çekiyor

Amerika kıtasında gerçekleşen birleşme ve satın almaların değeri ikinci çeyrekte 6.46 milyar dolardan 35.5 milyar dolara ulaştı. Raporda, artıştaki en önemli faktör olarak ise ABD’de gerçekleşen değeri 1 milyar dolara ulaşan 8 işlem olarak gösteriliyor. Asya – Pasifik bölgesindeki işlemlerin değeri ise 7.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Avrupa’daki enerji ve kamu hizmetleri alanında gerçekleşen işlem aktivitesi, bir önceki çeyreğe göre özelleştirmedeki azalma nedeniyle bu çeyrekte aşağı yönde bir eğilim gösteriyor. İkinci çeyrekteki işlemlerin değeri yüzde 29’luk bir düşüşle 12.4 milyar dolarda kaldı.

Enerji piyasası teknoloji firmalarının odağında

Raporda, perakende enerji sektörünün özellikle radikal bir dönüşüme tanıklık edeceğinin altı çizilirken, müşterilerin kendi enerjilerini ürettiğine, yeni oyuncuların pazara giriş yaptığına ve yenilikçi endüstrilerin müşteri hizmetlerine yönelik çıtayı yükselttiğine yer veriliyor. Raporda ayrıca, enerji faturalarını düşürme talepleri ile karşı karşıya olan gelişmiş ülkelerdeki hükümetlerin, pazarın yapısını tümüyle değiştirecek olan yeni rakiplere perakende segmenti açacağından da bahsediliyor.

Özellikle teknoloji şirketlerinin yeni perakende enerji fırsatlarından yararlanmak amacıyla enerji sektörüne giriş yaptığının altının çizildiği raporda, Google’ın yaklaşık olarak 2 GW’lık rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi üretmek amacıyla geçtiğimiz üç sene içerisinde 1.4 milyar doların üstünde yatırım yapması kendi enerjisini üreten firmalara örnek olarak gösteriliyor.

Bu haber toplam 91 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.