“Santral su kaynaklarını etkiler”

Milas’ın Karacahisar köyüne yapılması planlanan Muğla’nın dördüncü termik santraline, Muğla Kent Konseyleri Başkanı Hamdi Topçuoğlu karşı çıktı.Topçuoğlu,  yaptığı açıklamada, santral kurulması planlanan...

“Santral su kaynaklarını etkiler”

Milas’ın Karacahisar köyüne yapılması planlanan Muğla’nın dördüncü termik santraline, Muğla Kent Konseyleri Başkanı Hamdi Topçuoğlu karşı çıktı.

Topçuoğlu,  yaptığı açıklamada, santral kurulması planlanan alanda, Bodrum’un içme suyu kaynaklarının yer aldığını belirterek; “Biz, Karacahisar’a böyle bir termik santral yapıldığında bilmeliyiz ki Bodrum suyu, içme suyu tehlikededir. Bunun için başka kaynaklar bulmamız gerekecektir.” dedi.

Topçuoğlu, Bodrum Ticaret Odası Meclis Salonunda gerçekleştirilen Kent Konseyi Köy Meclisi toplantısının ardından açıklama yaptı.  Muğla'daki dördüncü santralin yapılacağı Karacahisar'ın Bodrum için önemine dikkat çeken Topçuoğlu şöyle konuştu: "Karacahisar, Bodrum’un su havzasının bulunduğu yerdedir. Bodrum’un içme suyunun 5 milyon tonu Karacahisar bölgesinden yani Çamköy’deki derin su kuyularından gelmektedir. Biz, Karacahisar’a böyle bir termik santral yapıldığında bilmeliyiz ki Bodrum suyu, içme suyu tehlikededir. Bunun için başka kaynaklar bulmamız gerekecektir.”

Santrallerin hava kirliliği yarattığı ve yakılan kömürü etkisiz hale getirmek için daha fazla suya ihtiyaç duyulduğunu ileri süren Topçuoğlu; “ Bir diğer konu ise hava kirliliğidir. Termik santrallerin artık hava kirliliği yapmadığını savunabilecek bir kişi çıkacağını söylememiz mümkün değil. Çünkü kullanılan kömür son derece düşük kalorilidir, mesela 1000 dolayındadır kalorisi. Bu kaloriyi kullanabilmek için çok fazla kömür yakmanız gerekmektedir. Bunun için bir de çok fazla suya ihtiyaç vardır. Termik santrallerinin en önemli ihtiyaçlarından birisi de sudur. Bizim orada demek ki Çamköy’deki su kaynaklarımızın kullanılması da bu amaçla söz konusu olacaktır. Bodrum su kaynakları tehlikede ama onun ötesinde çevre kirliliğinin bana göre nefes borusu olarak kabul görebilecek Karaova bölgesini etkilememesi mümkün değildir. Demek ki Bodrum iki açıdan tehlike altındadır Karacahisar Termik Santrali yüzünden" dedi.

Yılın 300 günü güneş alan, 180 günü de rüzgarlı olan bir bölgede enerji sağlamak için termik santrallerin çok da düşünülmemesi gerektiğini belirten Topçuoğlu konuşmasına, şu ifadelerle devam etti;

"Aslında yapılması gereken gayet basittir, çevreye çok da zarar vermeyen bir sürü enerji kaynağı var. Neden bunları kullanmıyoruz da illa ki termik santralleri kullanmakta ısrar ediyoruz. Bakınız 1980’li yıllarda 5 bin, 6 bin kalorisi olduğu halde taş kömürü yataklarını işletmekten vazgeçmiştir Belçika, sebep çevreye verdiği zarardır. Onlar kapalı ocaklar olmasına rağmen çevreye verdiği zararı göz önünde bulundurarak işletme maliyetlerinin çok yüksek olduğunu göz önünde bulundurarak 20-25 yıl önce kapatıyor, biz hala 900/1000 kalorilik kömürleri yakarak enerji elde etmeye çalışıyoruz. Oysa bizim enerji kaynaklarımız açıktır. Bu enerji kaynaklarını kullanma şansımız vardır; yeter ki kafaları değiştirelim."

Bu haber toplam 83 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.