SANTRAL SATILDI

Özelleştirme karşıtı eylemleri ile yaklaşık 1 yıldır Türkiye gündemine oturan Yatağan Termik Santrali, Ankara’da yapılan ihale sonucu 1 milyar 91 milyon dolara özelleştirildi. İhale sonrası Yatağan ve Ankara’da özelleştirme...

SANTRAL SATILDI

Özelleştirme karşıtı eylemleri ile yaklaşık 1 yıldır Türkiye gündemine oturan Yatağan Termik Santrali, Ankara’da yapılan ihale sonucu 1 milyar 91 milyon dolara özelleştirildi. İhale sonrası Yatağan ve Ankara’da özelleştirme karşıtı eylemler devam etti.

Yatağan’da işçiler, Milas - Muğla karayolunu trafiğe kapatırken, Ankara’da da Türk-İş ve Özelleştirme idaresi önünde eylem yaptı. Polis müdahalesinin gerçekleştiği eylemler devam ediyor.

Özelleştirilmesi gündeme geldiği günden bu yana büyük tartışmalara neden olan, başta sendikalar,  işçiler olmak üzere yöre halkı, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının da karşı çıktığı Yatağan Termik Santralinin özeleştirilme ihalesi yapıldı.

Yeniköy Yatağan Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'ye ait Yatağan Termik Santrali ve taşınmazlar, GELİ tarafından kullanılan taşınır ve taşınmazlar, "varlık satışı" yöntemi ile ayrıca ilgili maden ruhsatları ve bu ruhsatların kapsadığı maden sahaları ise "işletme hakkının verilmesi" yöntemi dün Ankara’da yapılan ihale sonucu özelleştirildi. İhaleye Elsan Elektrik, Alsim Alarko, Limak, Ic İçtaş, Konya Şeker ve Çelikler Taahhüt teklif verdi.

İhaleyi 1 milyar 91 milyon dolarla Elsan Elektrik kazandı.

Yol trafiğe kapandı

İhale sonrası Yatağanlı işçiler ve sendika üyeleri Milas – Bodrum karayolunu trafiğe kapattılar. Polis ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı eylem sırasında zaman zaman gergin anlar yaşandı. Yatağan Tes-İş ve Maden-İş Sendikası başkanları, eylemlerin devam edeceğini belirttiler.

Asıl mücadelenin yeni başlayacağını ifade eden Sendika başkanları, “Daha bu konu bitmiş değil. Rekabet ve Tahkim Kurullarından geçecek. Konunun sonuna kadar takipçisi olacağız. Haklı mücadelemiz devam edecek” dediler.

Ankara’da da eylem var

İhale sonrası Ankara’da bulunan Yatağanlı işçiler de eylemlerini sürdürdüler. Türk-İş ve Özelleştirme İdaresi önünde toplanan işçiler, kararı protesto ettiler. Polis müdahalesinin de yaşandığı eylemler devam ediyor.

Önümüzdeki günlerde iş bırakma eylemlerinin gündeme gelebileceği öğrenildi

İhaleyi kazanan Elsan Elektrik, Denizli Merkezli Bereket Enerji bünyesinde bulunuyor. Bereket Enerji’de en son Aydın, Denizli ve Muğla’nın elektrik dağıtımını yapan Aydem Elektrik Dağıtım’ın özelleştirmesini kazanmıştı. Merkezi Denizli’de bulunan 18 yıllık şirket, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımı ile dikkat çekiyor. Bereket, ABD’li dev yatırım bankası Goldman Sachs'ın enerji şirketi Cogentrix Energy'nin sahip olduğu 2’si faaliyette 5 HES projesini satın almıştı. Bereket Enerji 1995'te kurulmuştu.

Bu haber toplam 85 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.