Santral artık yeni sahibinin

Yatağan Termik Santralinin özelleştirilmesine karşı yaklaşık 2 yıldır süren direniş eylemleri sona erdi. Santrali devralan Bereket Enerji Grubu ile TES-İş ve Maden-İş Sendikası arasında yapılan müzakerelerin olumlu sonuçlanması...

Santral artık yeni sahibinin

Yatağan Termik Santralinin özelleştirilmesine karşı yaklaşık 2 yıldır süren direniş eylemleri sona erdi. Santrali devralan Bereket Enerji Grubu ile TES-İş ve Maden-İş Sendikası arasında yapılan müzakerelerin olumlu sonuçlanması üzerine işçiler eylemlerine son verdi.

Yatağan Termik Santrali ve santrale kömür temin linyit ocaklarında 5 gündür devam eden işyerlerini terk etmeme eylemi, santrali devir alan Bereket Enerji ile TES İş Sendikası ve Maden İş Sendikası arasında yapılan müzakerelerin olumlu sonuçlanmasının ardından sona erdi.

Yatağan Termik Santrali ve Yatağan Kömür İşletmesi'ni devralan Bereket Enerji ile sendikalar arasında yapılan görüşmelerin olumlu sonuçlanmasının ardından 5 gündür devam eden işyerini terketmeme eylemleri sona erdi. 3 Aralık 2014 günü Yatağan Termik Santrali’nin özelleştirme ihalesini alan Bereket Enerji’ye devredilmesinin ardından dün işçilerin örgütlü bulunduğu TES -İş Sendikası ve Maden- İş Sendikası yöneticileri ile firma arasında çalışanların haklarının korunması için görüşme yapıldı. Bereket Enerji ile işçi temsilcileri arasında yapılan görüşmede eylemlerin sona erdirilmesi kararı alındı.

Özelleştirme ihalesini kazanarak geçtiğimiz Çarşamba günü santral, linyit sahaları ile taşınır ve taşınmazların devrini alan Bereket Enerji tarafından konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, “Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 7 Ağustos 2014 tarih ve 71 sayılı kararı kapsamında satış ve devrin yapılmasına karar verilen, Yatağan Termik Santrali ve bir grup maden ruhsatı, Bereket Enerji Grubu tarafından ihale şartnamesi hükümleri doğrultusunda kurulan Yatağan Termik Enerji Üretim Anonim Şirketi'ne 01.12.2014 tarihinde devredilmiştir. Satış ve işletme hakkı devir sözleşmesinin imzalanmasına müteakip Türkiye Enerji Su İşçileri Sendikası ve Maden İşçileri Sendikası ile yapılan müzakereler, 05.12.2014 tarihi akşam saatlerinde çalışanların lehine olacak şekilde uzlaşı ile sonuçlanmıştır” denildi.

Başkanlardan açıklama

TES- İş Sendikası Yatağan Şubesi ve Maden- İş Sendikası Yatağan Şubesi başkanları da sabah saat 08.00’de Yatağan Termik Santrali önünde açıklama yaptı. İşçilere gelişmeler hakkında bilgi veren sendika başkanları, Bereket Enerji ile yapılan müzakerelerden olumlu sonuç alındığını ve firmanın işçilerin haklarını koruyacağına ilişkin sözleşme imzalandığını belirttiler. TES-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, “İçimiz buruk, sevinemiyoruz, konuşurken bile ne söyleyeceğimi bilemiyorum. Türkiye’nin koşulları belli, Türkiye’nin şartları belli, bizler elimizden gelen neyse, gücümüz neyse bunu hep beraber başardık. Hep beraber bu mücadeleyi yaptık. Bu mücadeleye destek veren herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Maden- İş Sendikası Yatağan ve Havalisi Şube Başkanı Süleyman Girgin ise, yapılan eylemler nedeniyle 200 işçinin mahkemede olduğunu belirterek, “Mücadele her zaman her koşulda devam edecektir, devam etmelidir. Asıl kayıp ne zaman olurdu biliyor musunuz? Bütün bu mücadelenin sonunda hiçbir kazanım elde edilmeden dağılmış olsa idik, asıl kayıp o zaman olurdu. Yatağan mücadelesi eninde sonunda meyvesini vermiştir. Yüzde yüz çıktığı yolda belki sonuç alamamıştır ancak meyvesini vermiştir. İşçinin gücü buradayken, halkın desteği buradayken o hava içerisinde işveren görüşme teklif etmiş, sizler burada mücadele ederken, emek dostları çadırda ve kömürde bu eyleme destek verdiği anda elimiz daha da güçlenerek masaya oturmuşuzdur ve işçinin taleplerini kabul ettirmişizdir. Bu anlamda emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Sendika başkanlarının yaptığı açıklamaların ardından olaysız bir şekilde dağılan işçiler, işyerlerine döndüler.

Bu haber toplam 108 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.