Sanık mısınız tanık mı?

Hiç beklenmedik bir zamanda, hiç beklenmedik bir olayda kendinizi sanık veya tanık olarak bulabilirsiniz.

Daha önce hiç mahkeme, savcı görmeyenler, karakol nedir bilmeyenler, bu gibi durumlarda ne yapacaklarını ve hangi haklara sahip olduklarını biliyorlar mı?

Sanık Olabilirsiniz

Sanık olarak ifadenizin alınmak istenmesi durumunda ne ile suçlandığınızın bildirilmesi gerekiyor.

Avukat tayin etme hakkınızın bulunduğunu unutmayın.

Avukat tayin edebilecek durumunuz yoksa Baro tarafından tayin edilecek bir avukat isteyebilirsiniz.

Tanık Olabilirsiniz

Şahit olarak ve usulüne uygun bir şekilde mahkemeye çağrılmanıza rağmen mazeret bildirmeden gelmemeniz durumunda zorla getirilebilirsiniz.

Gelmemenizden dolayı doğacak olan masrafları karşılamak zorunda kalabilir ve de hafif para cezasına da çarptırılabilirsiniz.

Suç Alet ve Eşyaları

Savcı veya onun yardımcısı olan zabıta görevlileri tarafından yürütülen tahkikat sırasında suçun ispatına yarayacak veya zoralıma tabi olan eşyanızın muhafaza veya başka bir suretle emniyet altına alınabilir.

Bu eşyaların yanınızda bulunması veya tesliminden kaçınmanız durumunda el konulabilir.

Arama

Suç üstü halinde veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde veya firar eden mahkum veya tutuklunun tekrar yakalanmasını sağlamak amacının dışında geceleyin evinizde arama yapılamaz.

Arama kararını yetkili hakim verir.

Arama kararının yetkili hakimin vereceğini, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Başsavcılarının ve onların yardımcısı sıfatı ile emirlerini yapmaya memur olan zabıta görevlileri arama yapabilir.

Şahsi Dava Açmak Sizin de Hakkınız

Tehdit, gündüz haneye tecavüz, başkasının sırrını açıklama, darp ve yaralama zarar verme, ticarette kanunsuz rekabet, özel kanunlarda yazılı edebi ve sınai mülkiyetler ile güzel sanatlara ait mülkiyetlerinize ait işlenen suçlardan dolayı zarar görmeniz durumunda avukatınız vasıtasıyla veya bizzat dava açabilirsiniz.

Kısıtlanan Hakkınızı Geri Alabilirsiniz

İşlediğiniz herhangi bir suçtan dolayı mahkum olmanızın yanında elinizden alınan bazı haklarınızın iadesini, ikametinizin bulunduğu yerin tabi olduğu ağır ceza mahkemesine vereceğiniz bir dilekçe ile isteyebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.