Sanat Tarihçisi Gürcan, Cezanne’yi anlattı

Bodrum ilçesinde bağlı Turgutreis Belde Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi Konferanslar Serisinin bu haftaki konuğu Uzman Sanat Tarihçisi Göknur Gürcan oldu.Mavi Galerideki konferansa Turgutreis Belediye Başkanı Mehmet...

Sanat Tarihçisi Gürcan, Cezanne’yi anlattı

Bodrum ilçesinde bağlı Turgutreis Belde Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi Konferanslar Serisinin bu haftaki konuğu Uzman Sanat Tarihçisi Göknur Gürcan oldu.

Mavi Galerideki konferansa Turgutreis Belediye Başkanı Mehmet Dinçberk, Meclis üyesi Tarık Eray Çakır, Muğla Üniversitesi akademisyenleri, sanat tarihi öğrencileri ve birçok sanatseverin katıldı. Uzman Sanat Tarihçisi Göknur Gürcan günümüzde modern resmin babası olarak kabul eden Cezanne’nin hayatını, çalışmalarını, resimde kullandığı teknikleri, sanata bakış açısını, sanat akımlarını katılımcılarla paylaştı.

Göknur Gürcan konferansında “ Bugün Modern resmin babası kabul edilen Cezanne ünlü sanatçılar tarafından da kabul görmüştür. Mesela Picasso Cezanne için benim resmimin yaratıcısı, Matis te Cezanne için resmin tanrısı der. Cezanne önceleri resim yapmada hep kararsızdır. Hep farklı arayışlar içerisindedir. Erken dönemde modelden resimler yapmaya başlıyor. Klasik resim anlayışında da çalışmaları olmuştur. Doğa resimleri de çalışmaları arasındadır. İzlenimciler grubuyla birlikte çalıştığı dönemden bu yana izlenimlerini tuvale yansıtıyor. Ama çalışmalarında hep yeni arayışlar içerisinde olduğu için bir gün oğluna yazdığı mektupta ”Dünya kırmızı, mavi ve sarıların şehri. Biliyor musun dünya aslında 3 boyutlu değil “diyor. “Bundan sonra yaptığı çalışmalarında da kendi durduğu yerden doğayı algılamayı işliyor.1870 lerden itibaren Sanat Tarihinde kendini oluşturmaya başlıyor. Tuvallerinde boş yerler bırakıyor. Birçok sanatçının cesaret edemediğini başarıyor. Ve git gide kontörlerin azaldığı soyut resim yapmaya başlıyor. Cezanne figürlerinde tamamen dış hayattan kopuk bir şekildedir. İfadecidir ve figürlerin iç dünyasını yansıtır” dedi.

Sanat tarihinde bir devrimci olan Cezanne’ nin sanat yaşamını yaptığı resimler üzerinden anlatımını yapan Gürcan katılımcılardan tam not aldı. Konferans sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayan Gürcan sanatseverlere Cezanne hakkında unutulmayacak bilgiler kazandırdı. Meclis üyesi Tarık Eray Çakır’ın teşekkür plaketini vermesiyle konferans son buldu.

Bu haber toplam 88 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.