“SABİM ihbar hattı gibi çalışıyor”

İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesinde görevli Asistan Dr. Melike Erdem’in intiharı ile ilgili olarak bir açıklama yapan Türk Sağlık-Sen Muğla Şubesi Başkanı İncilay Gezgin, bakanlık tarafından hayat geçirilen “Alo 184-SABİM”...

“SABİM ihbar hattı gibi çalışıyor”

İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesinde görevli Asistan Dr. Melike Erdem’in intiharı ile ilgili olarak bir açıklama yapan Türk Sağlık-Sen Muğla Şubesi Başkanı İncilay Gezgin, bakanlık tarafından hayat geçirilen “Alo 184-SABİM” hattının bir ihbar hattı gibi çalıştığını ileri sürdü.

“Dr. Melike Erdem’in böyle bir şekilde hayata veda etmesinin nedeni ise SABİM’e yapılan bir şikayetti. Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi olarak bilinen SABİM farklı kullanım nedeniyle artık Sağlık Çalışanları İhbar Merkezine dönüşmüştür. “ diyen Gezgin; “Hastaların haklarının korunması için hayata geçirilen bu sistem ne yazık ki bugün sağlık çalışanlarının korkulu rüyası olmuştur. Hasta hakkı denilirken mesnetsiz, gerçekle ilgisi olmayan ihbarlar nedeniyle sağlık çalışanlarından savunmalar alınmış, cezalar verilmiş, psikolojik  baskı uygulanmıştır.  Haksız savunma istenmesi, soruşturma açılması nedeniyle birçok sağlık çalışanının psikolojisi zarar görmüştür.  SABİM’le; hasta hakkı, vatandaş memnuniyeti gözetilmesi planlanırken, çalışanların hakları darmadağın edilmiş, adeta kaş yapalım derken göz çıkarılmıştır. Bu nedenle SABİM tekrar gözden geçirilmeli, amacı ile işleyişi arasındaki fark değerlendirmeye tabi tutulmalı, gerekirse kapatılmalıdır. “dedi.

Sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddet eylemlerinin arttığına da dikkat çeken Gezgin, şunları söyledi:”Türk Sağlık-Sen Genel Merkezimizce bu yılın  Ocak-Nisan ayları arasında şiddet ile ilgili olarak yapılan araştırmada; sağlık çalışanlarının yüzde 62'sinin şiddete maruz kaldığı tesbit edilmiştir. Doktorların yüzde 78'i, hemşireler ve ebelerin yüzde 69'u, sağlık memurlarının yüzde 62'si, sağlık teknisyenlerinin yüzde 60'ı, memur ve hizmetlilerin yüzde 44'ü şiddete uğramıştır.

Sağlık çalışanına şiddet bu boyutlara ulaşmış iken, Sağlık Bakanlığınca oluşturulan “Alo 184-SABİM şiddete destek veren Sağlıkçı Taciz Hattı”na dönüşmüştür.

Sağlık çalışanları böyle bir  yöntemle baskı altına alınmış. SABİM adeta bir psikolojik şiddet mekanizması gibi kullanılır olmuştur.. SABİM bir doktorumuzu da ne yazık ki hayatını son vermesi noktasına götürmüştür.

Sağlık Bakanımıza sesleniyoruz, artık birazda çalışanının hakları ile ilgili çalışmalara öncelik verilsin. Sağlık çalışanlarına şiddeti durduracak önlemler alınsın Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimleri kurulup,aktif hale getirilsin.”

Bu haber toplam 83 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.