Saatcı’dan başkanlara olağanüstü toplantı çağrısı

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Büyükşehir Yasası ile yetkileri ellerinden alınan Ege ve Akdeniz bölgelerindeki ilçe belediye başkanlarına olağanüstü toplantı çağrısı yaptı.Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı...

Saatcı’dan başkanlara olağanüstü toplantı çağrısı

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Büyükşehir Yasası ile yetkileri ellerinden alınan Ege ve Akdeniz bölgelerindeki ilçe belediye başkanlarına olağanüstü toplantı çağrısı yaptı.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı Ege Bölgesinde bulunan ve yeni büyükşehir yasasına geçen Muğla, Aydın, Denizli, Manisa ve Balıkesir Büyükşehir Belediyelerinin ilçe belediye başkanlarına faks çekerek çağrıda bulundu. Saatcı, Büyükşehir yasasıyla birlikte yetkileri elinden alınan ilçe belediyelerinin Türkiye Belediyeler Birliği nezdinde yapılan toplantı da ‘İlçe belediyelerinin sorunları’ başlığında bir gündem maddesi oluşturulması gerektiğini belirtti.

“Elimizden tüm yetkiler alındı”

Büyükşehir yasasının gündeme geldiği günden itibaren yasaya karşı çıkmasıyla bilinen Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’nın 86 belediye başkanına yaptığı çağrıda şu ifadeler yer aldı; “Büyükşehir ilçe belediye başkanları olarak durumumuz malumdur. 6360 Sayılı Yasa ile 14 il Belediyesi Büyükşehir Belediyesine dönüşmüştür. Bu dönüşüm ile birlikte Büyükşehir Belediyesi olan illerdeki İlçe Belediyelerinin Su Kanalizasyon, İtfaiye, Ulaşım, Katı Atık Depolama, Mezarlık, Mezbaha, Otogar, Otopark vb yetkiler Büyükşehir Belediyelerine geçmiştir. Bu yetkilerin Büyükşehir Belediyelerine geçmesinden sonra Büyükşehir Belediyeleri 5216 Sayılı yasaya dayanarak gelir getirici tüm yetkileri (Su Kanalizasyon, Ulaşım, Mezbaha, Otogar, Otopark vb.) kendilerinde bırakma hakkını kullanırken, maddi anlamda kaynak ihtiyacı gerektiren yetkileri (Mezarlık, İlaçlama, Numarataj vb.) meclis kararıyla ilçe belediyelerine devretmişlerdir”

“İlçe belediyeleri gelir kaybına uğradı”

Saatcı, “Söz konusu durumlardan dolayı İlçe Belediyeleri hem mali kaynak sıkıntısı çekmekte hem de özellikle yüz ölçümü büyük ve dağınık yerleşime sahip Büyükşehirlerde 5216 Sayılı Büyükşehir Yasasının uygulamalarda sıkıntıların olduğu aşikârdır. % 60 gelir kaybına uğradığımız, personel olarak gereğinden fazla büyüdüğümüz, 30 Mart öncesine göre hareket kabiliyetimizin azaldığı, coğrafya ve nüfusumuzun arttığı ancak gelirlerimizin azaldığı, önümüzdeki süreçte belediyelerin taşınmaz ve ekonomik olan bazı değerleri de Büyükşehir’e geçeceğinden hareketle, bu sıkıntıların tartışılması ve çözüme kavuşturulabilmesi için Birliğimizin acilen “Büyükşehir İlçe Belediyelerinin Sorunları” adı altında gündem maddesi ile olağanüstü toplantı kararı almasını arz ederim” dedi.

Bu haber toplam 91 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.