Saatcı: Sokak Hayvanları çalışmalarımızı bakanlık yasalaştırdı

Dünya Hayvanları Koruma Günü Fethiye’de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Fethiye Belediyesi, FETAV ve Fethiye Hayvan Dostları grubu işbirliğiyle gerçekleşen etkinliğe sivil toplum kuruluşları, okullar ve esnaflar destek verdi....

Saatcı: Sokak Hayvanları çalışmalarımızı bakanlık yasalaştırdı

Dünya Hayvanları Koruma Günü Fethiye’de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Fethiye Belediyesi, FETAV ve Fethiye Hayvan Dostları grubu işbirliğiyle gerçekleşen etkinliğe sivil toplum kuruluşları, okullar ve esnaflar destek verdi. Açılış konuşmasında Başkan Behçet Saatcı, “Osmanlı Devletinde 1502 yılında Hayvan Hakları ile ilgili bir yasa çıkarılmıştır. Neredeyse tüm devletlerin yer aldığı Birleşmiş Milletler, bu yasayı 1948 yılında kanun hükmüne koymuşlar. Bu da hem bizim farkımız hem de bizsiz bir dünyanın yönetilmeyeceğinin sadece bir örneğidir” diye konuştu.

Fethiye Belediyesi Kültür Merkezinde gün boyu süren etkinliklerde katılımda bulunan okulların öğrencileri şarkılar söyledi. FBKM önünde günün anlam ve önemiyle ilgili stantlar açıldı.

“İnsani görevlerimiz ve kültürel değerlerimiz erozyona uğramaktadır”

Dünya Hayvanları Koruma Günü nedeniyle açılış konuşması yapan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, “Aslında her şeyi çocuklarımız anlattı. Çocuklarımızın sahiplenmesi demek; geleceğimiz adına umut verici demektir. Tüm değer yargılarımızın hızla dip yaptığı bu dönemde; binlerce yıllık mirasımız, geleneklerimiz, adaplarımız, edeplerimiz, insani görevlerimiz ve kültürel değerlerimiz hızlı bir şekilde erozyona uğramaktadır. İnşallah, geleceğimiz olan çocuklarımızın bu işlere sahip çıkmasıyla, dünyayı paylaştığımız canlılarla ilgili umutlarımızın yeşereceğini düşünmekteyim” dedi.

“1502 yılında hayvan hakları ile ilgili yasa çıkarılmıştır”

Hayvan Hakları yasasının Birleşmiş Milletler tarafından 1948 yılında kabul edildiğini hatırlatan Başkan Behçet Saatcı, “Artısıyla ve eksisiyle tarihimizi değerlendirmek gerekiyor. Lozan ve Sevr’e takılıp da geleceğimizi tamamıyla başarı saymak yanlışlığına düşmemek lazım. Neticede 600 sene sürmüş bir Türk İmparatorluğunun hataları ve sevapları mutlaka olacaktır. Fakat bazılarımızın beğenmediği Osmanlı Devletinde, 1502 yılında Hayvan Hakları ile ilgili bir yasa çıkarılmıştır. O dönemde göç hayvanlarını koruyacak şekilde bir vakıf kurulmuştur. Hasta hayvanlar ve göçmen kuşlar için tedavi merkezi kurulmuş, yem sıkıntısı çıktığında hayvanlara yem verilmiş ve neslinin devamı sağlanmıştır. İşte biz böyle bir geçmişi olan milletin torunlarıyız. Aslında sadece hayvan hakları ile değil, birçok konuda geçmişten alacağımız dersler var. Düşünebiliyor musunuz tüm dünya devletlerinin katılımıyla kurulan Birleşmiş Milletler bu konuyu, yani hayvan haklarını 1948 yılında ele alıyor. Halbuki biz takriben 450 sene önce 1502 yılında bu işi ele almışız. Bu bizim farkımızı gözler önüne seriyor. Bu da gösteriyor ki, bizsiz bir dünyanın yönetilmesi mümkün değil” diye konuştu.

“Çalışmalarımız Bakanlığımız tarafından yasalaştırılmıştır” Konuşmasına devam eden Başkan Behçet Saatcı, Fethiye Belediyesinin Hayvan Barınağının kuruluşu ve çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Fethiye Belediyesi Hayvan Barınağının kuruluşunda emeği geçen kişilere tek tek teşekkür eden Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, “O zamanın Orman ve Çevre Bakanlığı’nın sokak hayvanları ile ilgili yapmış olduğu çalışmanın ana sebebi ve temel taşı Fethiye Belediyesinin yapmış olduğu uygulamalardır. Fethiye Belediyesi’nin Sokak hayvanları için yapmış olduğu kısırlaştırma, tedavi, aşılama gibi birçok çalışma bakanlığımız tarafından yasalaştırılmıştır” dedi. Hayvan hakları ve popülasyonu ile ilgili örnek çalışmalara devam edeceğiz diyen Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, tek problemin yeterli sahiplenmenin olmaması olduğunu dile getirdi. Başkan Saatcı, Fethiye Belediyesi Hayvan Barınağı’nda 3 veteriner hekimin daha göreve başladığını ve Fethiye’deki sokak hayvanları için hizmet ürettiklerinin altını çizdi.

Başkan Saatcı’nın konuşmasının ardından minik öğrenciler tarafından şarkılar söyledi. Birçok kreş, okul ve hayvan sever vatandaş programa yoğun ilgi gösterdi.

Bu haber toplam 72 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.