Poseidon Çayırları inceleniyor

Muğla’nın dünyaca ünlü turistlik ilçesi Marmaris’te denizaltı ekolojisini ve oksijenini dengeleyen, kirlilik boyutunun göstergesi sayılan, Barcelona Sözleşmesiyle koruma altına alınan Posedion çayırlarının durumunu tespit...

Poseidon Çayırları inceleniyor

Muğla’nın dünyaca ünlü turistlik ilçesi Marmaris’te denizaltı ekolojisini ve oksijenini dengeleyen, kirlilik boyutunun göstergesi sayılan, Barcelona Sözleşmesiyle koruma altına alınan Posedion çayırlarının durumunu tespit amacıyla inceleme çalışmaları başlatıldı.

Marmaris Belediyesi desteğiyle İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri İşletmeciliği Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 19 - 29 Nisan 2015 tarihleri arasında Marmaris Körfezi ve ilçe merkezi kıyı şeridi boyunca “Posidonia Oceanica çayırlarının tespiti çalışması” kapsamında, dalış destekli bilimsel araştırmaları ile ilgili basın toplantısı Green Nature Diamond Hotel’de gerçekleşti. Düzenlenen toplantıya Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, Belediye Meclis Üyesi Acar Ünlü, Jeofizik Y. Müh. Hakan Beyaz, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsünden Yard. Doç. Dr. Ahsen Yüksek ve araştırma ekibi ile Muğla MUSKİ, Muğla Büyükşehir Çevre Koruma ve Marmaris Milli Parklardan yetkililer katıldı. 19-29 Nisan 2015 tarihleri arasında Marmaris Körfezindeki belirlenen alanlarda, dalış yapılarak Posidonia Oceanica Deniz Çayırlarının durumunun tespiti için yapılan bilimsel araştırmalar hakkında bir araya gelen yetkililer ve uzmanlar, çalışmalardan elde edilen verilerin değerlendirilerek en kısa zamanda rapor olarak hazırlanıp kamuoyu ile paylaşılacağını açıkladı.

“Körfezi korumak hepimizi görevi”

Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, gerçekleştirilen basın toplantısının amacının Dünyada eşi benzeri olmayan Marmaris Körfezinin mevcut durumunun tespit etmek olduğunu söyledi. Acar, “Marmaris Körfezi, kapalı bir havuz gibi. Bu özelliğiyle, eşi benzeri olmayan bir güzelliğe sahip olmakla birlikte çevresel denge açısından risk de taşıyor. Posedion çayırları, körfezin mevcut durumun önemli bir göstergesi. Durumu tespit için yapılacak en doğru işlem bilimsel çalışmalar. Bu sebeple, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri İşletmeciliği Enstitüsü Müdürlüğü’nün değerli bilim adamları uzmanları buradalar. İncelemeler sonrası hazırlayacakları rapor ve bizlere sunacakları öneriler doğrultusunda üzerimize düşeni yerine getireceğiz” dedi.

Öncelik kıyı erozyonunu önlemek

Marmaris Körfezinde Deniz Çayırlarının durumun tespiti için yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Yüksek, “Deniz çayırlarının öneminin öncelikli olarak kıyı erozyonunu önlemesidir (Yani, sedimantasyonu önleyerek kıyı çizgisi ve plajların korunmasını sağlar) Denizler için oksijen kaynağıdır. Ayrıca pek çok balık türü için beslenme korunma ve üreme alanıdır. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte 2000-2006 yılları arasında ilk defa denizel ortamda Datça-Bozburun-Gökova özel çevre koruma alanlarında biyo çeşitliliğin belirlenmesine yönelik araştırmalar başlattık” diye konuştu.

Çevre Gönüllülerinden projeye destek

Muğla Büyükşehir Çevre Koruma, Milli Parklar İlçe ve MUSKİ temsilcileri, hazırlanacak rapor doğrultusunda, kurum olarak üzerlerine düşecek görevi yerine getirmeye hazır olduklarını belirtirken, Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, yürütülen çalışmaları “Kurtuluşun başlangıcı” sözleriyle değerlendirdi. Filiz Ersan, “Her zaman olduğu gibi çevre adına yapılacak her türlü girişimin yanında ve destekçisi oluruz. Bilim adamlarımızın söz konusu çalışmalarının başladığı günü kurtuluşun başlangıcı olarak görüyoruz. Bu kapsamda bizler de elimizden geleni yapacağımıza söz veriyoruz” dedi.

Bu haber toplam 75 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.