PARKİNSON'U EL EMEĞİYLE YENDİ

63 yaşındaki Cemile Güneş, uzun yıllar Parkinson’la mücadele etti. Doktoru, farklı şeylerle uğraşmasını tavsiye etti. Bunun üzerine kendi imkânlarıyla el işi öğrendi. Ucuzculardan boncuk aldı, dağlardan ot topladı, el...

PARKİNSON'U EL EMEĞİYLE YENDİ

63 yaşındaki Cemile Güneş, uzun yıllar Parkinson’la mücadele etti. Doktoru, farklı şeylerle uğraşmasını tavsiye etti. Bunun üzerine kendi imkânlarıyla el işi öğrendi. Ucuzculardan boncuk aldı, dağlardan ot topladı, el emeğiyle sanat eserine dönüştürdü. Yaptığı aksesuarlar sayesinde hastalığını yendi, doktoru bile şaşırdı. Güneş, “Doktorum ihtimal vermiyordu ama el işi yaparak Parkinson’u yendim.” dedi.

Buse Nil Tokur

Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Eskihisar Mahallesinde yaşayan Cemile Güneş(63), uzun yıllar Parkinson’la mücadele etti. Ailevi sorunlardan dolayı psikolojik tedavi gördü. Doktoru farklı işlerle uğraşmasını istedi. Cemile Güneş, doktorunun tavsiyesiyle, çeşitli kurslara başvurdu. Ancak yaşı geçtiği için kurslardan yararlanamadı.

PES ETMEDİ, AZMETTİ VE BAŞARDI

Güneş, pes etmedi, azmetti, kendi imkânlarıyla el işi yapmayı öğrendi. Eşinin aldığı akıllı telefon sayesinden internetten el işi derslerini izledi. Eşinin yardımıyla kendini daha da geliştiren Güneş, ucuzculardan takı malzemeleri aldı, dağlardan ot topladı. Kendi imkânlarıyla el ettiği malzemeleri el emeğiyle sanat eserine dönüştürdü. Kolye, aksesuar ve bandanalar yaptı. Güneş, başarı hikâyesini şu sözlerle ifade etti:

“Parkinson hastasıyım. Sinire bağlı vücudumun sağ tarafı hep titriyordu. Kendi imkânlarımla el işi öğrenmeye başladım. Kendimi sonrasında daha çok geliştirdim. Diğer arkadaşlar toptan satın aldılar, benim imkânım olmadığı için alamadım. Gittiğim yerlerden ucuz olacak şekilde boncuk aldım, dağlardan ot topladım, bandanalar yaptım, bileklikler, kolyeler ve birçok el işi aksesuar yaptım.”

Yaptığı aksesuarların kendini iyi hissettirdiği ifade eden Güneş, “Yaptığım el işlerinde topladığım bitkilerden de katkı sağlıyorum. Yaptığım bandananın ucuna işliyorum, elimde ‘üzerlik’ adında bir tohum var ve o tohum baş ağrısına iyi geliyor. Yaptığım eşarpların ya da bandanaların ucuna onları takıyorum.” dedi.

PARKİNSON’U YENDİ DOKTORU BİLE ŞAŞIRDI

Doktorunun farkı şeylerle uğraşması tavsiyesine uyan Güneş, el sanatlarında iyi kendini geliştirince, meyvelerini almaya başladı. Güneş, el işleriyle uğraşarak hastalığını yendi, doktoru bile şaşırdı. Güneş, “Doktorum devamlı nasıl olduğumu soruyor. Tedaviye gittiğim bir günde ilk yaptığım bandanayı doktoruma hediye ettim. Doktorum bana ‘Sen bu hale nasıl geldin?’ diye sordu, çünkü devamlı kriz geçiriyordum. El işi yaptığımı söyledim. Sonrasında doktorum kalktı ve sarıldı. İkimiz de ağladık. ‘Sen bu hale gelirsin diye tahmin etmemiştim’ dedi doktorum. Doktorum ihtimal vermiyordu ama el işi yaparak Parkinson’u yendim.” diye konuştu.

ŞEMSİYE ALTINDA SATIYORDU STANT SAHİBİ OLDU

Hastalığının sayesinde el işi öğrenen Güneş, bununla da yetinmedi. Önce hastalığını yendi, şimdiler ise stant sahibi oldu. El emeği ürünlerini halka sunan Güneş şunları söyledi: “Kurs yerleri bizlere stant vermeden önce şemsiye altında satıyordum el emeğiyle yaptım işlerimi. Muhtarımız Vahdet Beçin, ‘sana bir hak tanıyalım, dilekçe yazalım’ dedi. Diğer arkadaşlar stant anahtarlarını aldılar. Sona kalanlar için tekrar kurul toplandı. 7-10 gün sonra ‘anahtarını alabilirsin’ dediler. Yaptığım el işleri hem bana maddi olarak yardımcı oluyor hem de bana iyi geliyor. Ürünlerimi kendim yaptığım için müşterilerden aldığım tepki de haliyle olumlu oluyor. El işi yaparak hastalığımı yendim”

Bu haber toplam 122 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.