Paramediklerden nefes kesen tatbikat

Bodrum İlçesinde gerçekleştirilen 2’inci Uluslararası Paramedik Kongresi ve Ambulans Rallisine katılan sağlıkçılar tarafından yapılan tatbikat gerçeğini aratmadı.Gümbet de, bir otelde gerçekleştirilen kongreye, 11 ülkeden...

Paramediklerden nefes kesen tatbikat

Bodrum İlçesinde gerçekleştirilen 2’inci Uluslararası Paramedik Kongresi ve Ambulans Rallisine katılan sağlıkçılar tarafından yapılan tatbikat gerçeğini aratmadı.

Gümbet de, bir otelde gerçekleştirilen kongreye, 11 ülkeden 600 sağlıkçı katıldı. Muğla Sağlık Müdürlüğü ve Paramedik Derneği tarafından düzenlenen organizasyonda kongreye katılan sağlıkçılar tarafından kurtarma tatbikatı yapıldı. Gümbet sahilinde akşam saatlerinde yapılan tatbikata 24 gurup katıldı. Altışar kişilik ekipten oluşan gurup üyeleri senaryo gereği terörist saldırısı sonucu patlamadan etkilenen yaralılara ulaşarak acil kodlarını belirledi. Tatbikat kuralları gereği sahil kenarında çeşitli yerlere gizlenen yaralılara kısıtlı sürede ulaşılarak ilk durumları belirlendi. Yaralıların acil kodlarının yapılmasının ardından acil durumuna göre yaralılar ambulanslara yönlendirildi. Gerçeğini aratmayan tatbikatta rol gereği yaralanan mankenlerin gösterdikleri performans dikkatlerden kaçmadı.

Paramedik üyesi ve organizasyon sorumlusu Umut Uran da yapılan tatbikatın bir gece etabı olduğunu ifade ederek “Bir patlama terörist bir saldırı, şu günlerde ülkemizde de bu gibi olaylar sıcaklığını korumakta. Patlamaya bağlı yaralılarımız var. Alan geniş ve burası turistik bir bölge. Çok fazla sayıda yaralımız var. İstediğimiz acil servis ekiplerinden bu yaralılara ulaşması ve yaralıların acil kodlarının yapılması. Acil kodlarına istinaden gelen ambulans ekiplerinin yaralıların koduna göre hangisi acilse o hastaları alıp hastanelere götürülmesini beklemekteyiz bu etabımız da” ifadelerini kullandı.

Paramedik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Nural da tatbikatla ilgili yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi: “Ambulans rallisinde ilk etabı bu bütün bir sene boyunca yaşadığımız olayların senaryoları yazıldı ve ekipler bu senaryolarda ter dökecekler. Ülkemizde acil sağlık sisteminin her şeye hazırlıklı olması lazım. Bu bir tatbikat ve farkındalık yaratma çalışması bütün ekipler tek tek bu etaba girip medikal vakalara, travmalara, çocuk vakalarına müdahale edecekler ve becerilerini yarıştıracaklar” dedi.

Öte yandan yapılan tatbikat sonucunda performanslarına göre değerlendirme yapılacak olan guruplar kongre sonunda yapılacak ödül töreninde açıklanacak. Çeşitli etkinlik ve tatbikatların yapıldığı kongre 9 Kasım’a kadar sürecek.

Bu haber toplam 59 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.