PANDEMİYE SIĞINMAK

Şükürler olsun ki yepyeni bir sığınağımız var. Pandemi…

İş yapmak istemeyenler, iş yapılmasın isteyenlerin yeni durağı, yeni kaçamak yeri oluverdi pandemi. Hiç kuşkusuz, yüzyılın hastalığını hafife alacak, konuyu sıradanlaştırıp mizah haline getirecek değilim. Bu hastalığın nasıl bir global bir felaket olduğunu dünya üzerinde nasıl bir tahribat yaptığını en iyi bilenlerdenim.

Muğla'da da ilk günden itibaren bu konuda çok ciddi tedbirler alındı ve başta Sayın Valilerimiz, Menteşe Kaymakamımız, BŞB,Menteşe Belediyemiz, İl Sağlık Müdürümüz ve Kolluk kuvvetlerimiz önemli tedbirler aldılar. Zaten tabloya bakıldığında özellikle ölüm oranları düzeyinde ilimizin aktif turizme rağmen bulunduğu nokta takdire şayan. Elbette ki Sosyal Mesafe, Maske, Temizlik vs gibi tedbirlerle sürece ciddi bir şekilde devam etmek farz. Zaten bununla ilgili tedbirler en üst düzeyde alınmaya da devam ediyor.

Herkesin de hem fikir olduğunu düşündüğüm gelinen noktada görünen tablo şudur ki Biz bu pandemi ile hatta yeni dünya düzeninde ortaya çıkacak, bu tür hazırlanılmış hastalık ve salgınlarla yaşamaya mecbur kalacağız.

Zaten normalleşme süreci ismi de buradan geliyor olsa gerek. Alınan tedbirlerle, hayatı normalde tutmaya çalışacağız. O zaman sağlıklı yaşamın hatta normal bir hayatın olmazsa olmazlarından biri olarak Sporu bu dönemde hayatımıza entegre etmek zorundayız.

Gelinen noktada okulları, üniversiteleri açmadığımızda çocukların, gençlerin hatta her yaştan vatandaşların spor yapmasına olanak sağlamadıkça, özellikle Turizm Beldelerinde üst üste insan manzaralarına çok şaşırmış gibi yapmanın bir anlamı yok. İşe gitmek için üst üste toplu taşıma araçlarına binen insanlara, düğünlerde halay üstüne halay çekenlere, yada okul bahçelerinde üst üste basketbol oynamaya, mahalle aralarına koydukları iki taşla futbol oynamaya çalışan gençlere, çocuklara çokta şaşırmamak gerek.

Amacım bir yere vurmak bir yerleri kırıp dökmek değil. Ama zaten Sporu sevmeyen, Seyrettikleri iki futbol maçı nedeni ile kendini spor dostu sanan, sporun önemini genç ve çocukları üzerinde ki etkisini anlamayan, anlayamayanların Pandeminin arkasına sığınmasına tahammül edemiyorum. Zaten yapmıyordunuz.

Şimdi bana Pandemi demeyin!!

Bursa Büyükşehir Belediyesi “Yeni Nesil Spor” sloganı ile sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uygun onlarca muhteşem etkinlik gerçekleştirdi. Kastamonu Belediyesi önemli yarışlar etkinlikler düzenledi. İstanbul BŞB önemli atletizm etkinliklerine imza attı. Antakya BŞB Halkın spor yapması için imkanlar sağladı. Aydın Belediyesi Yüzme yarışları düzenledi.

Spor camiasının ve seyircilerin sağlıklarının korunduğu güvenli organizasyonların gerçekleştirilmesi ve her düzeyde spor katılımında gerekli önlemlerin alındığı ,ulusal halk sağlığı kurumları, epidemiyologlar, spor organizasyonları, spor federasyonları, spor kulüpleri, sporcu sağlığı araştırmacıları ve uygulayıcıları iş birliği ile sıfır sorunlu etkinlikler, organizasyonlar gerçekleştirildi.

Yine bir çok belediye illerinde bulunan milli yada ulusal sporcuların Pandemi döneminde süreçten en az şekilde etkilenmesi için bu sporculara önemli destekler verdiler. Yine belirli yaş ve üstü, yaşam kaliteleri açısından sporu en azından yüzme ve yürüyüş sporlarını toplum sağlığı için icra etmesi gereken vatandaşlar için önemli seçenekler sundular.

Bu dönemde bizde Muğla Büyükşehir Belediyemiz Spor dairesinden bu tür organizasyonlar bekliyoruz. Yine Menteşe Belediyemiz bu konuda tedbirler almalı. Her konuda güzel Çalıştaylar düzenleyen Muğla Büyükşehir'imiz, mesala “Pandemi Döneminde Spor” isimli bir çalıştay planlayabilir mi?

Pandemi süresince ve sonrasında özellikle uzun süreli evde kalma ve yeme içme konusunda ki plansızlıklardan dolayı oluşabilecek, obezite ve Anksetiye bozukluğu gibi yüz yılımız hastalıklarının Pandemi den daha ölümcül büyük sorunlar oluşturacağını unutmayalım.

Bu dönemde vatandaşların kurallara uygun spor yapmalarını teşvik etmek bu yönde çalışmalar ortaya sunmak son derece önem arz ediyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı önemli tedbirlerle spor okulları çalışmalarını başlattı. Yine özel spor okulları da çalışmalarına başladı. Çocuklarımızı bunlara göndermekten çekinmeyelim. Bununla beraber alınan tedbirleri takip edelim. Spor yaparken Sosyal Mesafe kurallarına, spordan sonra temizlik kurallarına önem verelim.

Ben bu dönemde Ula Göletinde üst üste mangal yapılacağına, Halk için yürüyüş, bisiklet, kano, etkinlikleri, Kent Ormanında gerekli tedbirler alınmış, tshirtlerle, şapkalarla vatandaşın teşvik edileceği Orman yürüyüşleri, hijyenik paketli ikramlar ve kapalı sularla destekleneceği Etkinlikler hayal ediyorum.

Çok mu şey istiyorum?

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.