Öztürk: Önceliğim turizm, SİT, Ecrimisil ve 2B

1 Kasım Ergen Genel seçimlerinde AK Parti’den Muğla Milletvekili seçilen eski il başkanı Nihat Öztürk, il başkanlığı ve adaylık döneminde sık sık gündeme getirdiği ve Muğla’nın önemli sorunlarının başında gelen turizmin...

Öztürk: Önceliğim turizm, SİT, Ecrimisil ve 2B

1 Kasım Ergen Genel seçimlerinde AK Parti’den Muğla Milletvekili seçilen eski il başkanı Nihat Öztürk, il başkanlığı ve adaylık döneminde sık sık gündeme getirdiği ve Muğla’nın önemli sorunlarının başında gelen turizmin sorunları, SİT, Ecrimisil ve 2B sorunlarının çözümü için çalışmalarında öncelik taşıyacağını açıkladı.

1 Kasım Milletvekili genel seçimlerinde AK Parti 2. sıra milletvekili adayı olan ve Milletvekili seçilen Nihat Öztürk, meclis yasama dönemi başladıktan sonra gündeme getireceği ve çözüm noktasında çalışacağı Muğla’nın öncelikli sorunları arasında turizm, SİT, ecrimisil, 2B sorunu ve yurt dışı charter uçuş yapabilen yerli bir firma kurulması olduğunu açıkladı.

İl Başkanlığı görevinde bulunması ve sahadan gelen birisi olarak Muğla’nın öncelikli problemlerini bildiğini belirten Öztürk, “4,5 yıl il başkanlığı yapmam sahadaki problemlerin neler olduğunu ve çözüm noktasında neler yapmam gerektiği konusunda faydalı olacak. Ben sahadan gelen birisiyim. Seydikemer’den Bodrum Turgutreis’e kadar neler yapılması gerektiğini daha önce de biliyorduk ama geçen 40 günlük seçim kampanyası döneminde nelerin öncelikli olması gerektiğini anladım. AK Parti’yi kurduğumuz 14 ağustos 2001 yılından bu yana belki de tüm bölgeyi 20 defa ziyaretlerde bulunmuşumdur. Her gittiğimde özellikle kırsal alanlardaki ÖÇK ve SİT ile ilgili planlama ve sıkıntılarını biliyorum. Bu sorunlara duyarsız kalma şansımız yok. Bu yörelerin bir an önce planlama noktasında planlamaya kavuşması gerekir. Bu insanlarımız kendi çocuklarına ev yapabilecek arsalar olmasına rağmen ev yapamaz durumdalar. Bu konuda ivedilikle planlama, ÖÇK ve SİT değerlendirme konusunu devreye sokmamız lazım. Bu vatandaşlarımızın ortaya çıkardığı bir sorun değil. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığına Muğla’nın bu planlama probleminden kaynaklı sorunu çözüme kavuşturmak istiyoruz. Bu konuda geçmişte iyi niyetli çözüm arayışlarının olduğunu da biliyorum. Öyle yerler var ki, ahırlarını temizleyip çocuklarını evlendiriyorlar. Bu çağda bu doğru değil. Selimiye gibi Söğüt gibi kıyı kenardan kaynaklanan problemler var. Bunların acilen yasal düzenlemeler ile çözüme kavuşturulması gerekir” dedi.

“2B yıllardır çözümü kavuşturulmadı”

2B probleminin yıllardır çözüme kavuşturulamamış bir problem olduğunu belirten Öztürk, “AK Parti iktidarında Orman Bakanımızın ve Başbakanımızın katkıları ile bu çok ciddi probleme el atıldı. Fakat rayiç bedel konusunda bazı yerlerde devletin vatandaşa sağlamış olduğu yüzde 50 indirimi, ilgili kurumların memurları sanki bir hak gaspı olarak gördü. Fiyatlama noktasında bazı yerlerde sıkıntılı olduğunu gördüm. Bunların yeniden değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bazı bölgelerde yüksek fiyatlı rayiç bedellerinin olduğu alanlarda vatandaşlarımız taksitlerini ödeyemez duruma geldi. Bunların tekrar önlerinin açılması gerektiği inancındayım. Sayın Başbakanımız bu konularda müjdeyi verdiği için ben bunları tekrar gündeme getiriyorum çünkü bu konuda en büyük problem Antalya’dan sonra Muğla’da yaşanıyor. Bunun da bir an önce devreye sokulması lazım” dedi.

“Ecrimisil önemli sorunlardan birisi”

Muğla’nın en önemli problemlerinden birisinin de Ecrimisil olduğunun altını çizen Öztürk, “Turizm bölgelerimizde otelcilerimizin ve işletme sahiplerinin ödediği rakamlar var. Artık bu ecrimisil olmaktan çıkıp kiraya veya kiranın üzerinde rakamlar ödenmeye başlandı. Turizmcilerimiz sahil kenarında 100 metre alanı kullanıyor, 1,5-2 milyon yıllık ecrimisil kesilen yerler var. Bu rakamlar doğru rakamlar değil. Bir şekilde bunlara yasal bir düzenleme getirmemiz lazım. Sonuçta Türk turizmini olumsuz etkiliyor. Turizm, Türkiye’nin bacasız sanayisi ve bölgemize en büyük katkıyı veren sektör. Ecrimisil konusunu bir an önce çözüme kavuşturup, oradaki turizmcilerimizin rahatlamasını sağlamak ve sahillerin daha doğru kullanılması noktasında bizim destek olmamız lazım” dedi.

“Turizm dışa bağımlılıktan kurtulmalı”

Kendisinin de yıllardır turizmin içinde yer alan birisi olarak Türk turizminin dışa bağımlılıktan kurtulması gerektiğini işaret eden Öztürk, “Bölge turizmine destek vermek adına elimden gelen desteği sağlamak istiyorum. Muğla demek, turizm demek. Türk turizminin biraz daha dışa bağımlılıktan kurtulması lazım. Marka olmuş bir Türk Hava Yollarımız var. Türk Hava Yolları, Anadolu Jet gibi içeride yurt dışı firmalar üzerinde kendi firmasını kurup nasıl yurt dışı trafiğini rahatlattıysa bizim de artık Charter seferi yapan yerli bir firmaya ihtiyacımız var. Bu firma THY kanalı ile kurulabilir. Ülkemizde veya turizm bölgelerinde olası bir olumsuzlukta uçağın rotasını başka ülkelere çevirmeyecek yerli bir Charter firmaya ihtiyacımız var. Bir an önce kendi charter uçak firmasına ve yurt dışından Türkiye’ye sefer yapabilen, koltuk fiyatlarını düşüren noktaya getirmemiz lazım” dedi.

“Sezon değerlendirmelerini Bakan ile yapmak istiyoruz”

Turizmin çok kırılgan bir sektör olduğunu belirten Öztürk, turizm sezonlarının başında ve sonunda yapılacak değerlendirme toplantılarının önemli olduğunu belirterek, “Biz sezon başlarında ve sezon sonlarında Bakanımızı bölgede sektör ile buluşturup, sektörün problemlerini değerlendirmemiz lazım. Turizmin değerlendirmesini Bodrum,’da, Marmaris’te ve Fethiye’de yapmayacağız de nerede yapacağız? Yeni kabinede oluşacak Turizm Bakanımız ile beraber bölgemize ivedilikle destek olmamız lazım. Turizmden gelen 40 milyar dolara yakın bir para var ve bu para bizim dış ticaretimizi dengeliyor. Bu da ülkemizin en önemli kaynaklarından birisi ve biz petrol ülkesi değiliz. Muğla’nın 1480 km kıyısı var. İspanya’dan daha büyük bir kıyıya sahibiz ama İspanya’nın kazandığı paranın üçte birini kazanamıyoruz. Biz şanslıyız. Çünkü turizmin içinden gelen bir milletvekilimiz daha var. İnşallah turizm konusu bizim öncelikli konumuz olacak. Turizmi desteklediğimiz zaman en az 50 sektörü daha desteklemiş oluyoruz” dedi.(İHA)

Bu haber toplam 73 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.