ÖZLÜCE FOSİL ALANINDA KAZILAR YENİDEN BAŞLADI

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Özlüce Mahallesi’nde kazı çalışmaları yeniden başladı. Kaklıca Tepe yakınlarında 1993 yılında çobanlar tarafından bulunduktan sonra kazı çalışmalarına başlanılan 9 milyon yıl...

ÖZLÜCE FOSİL ALANINDA KAZILAR YENİDEN BAŞLADI

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Özlüce Mahallesi’nde kazı çalışmaları yeniden başladı. Kaklıca Tepe yakınlarında 1993 yılında çobanlar tarafından bulunduktan sonra kazı çalışmalarına başlanılan 9 milyon yıl öncesine ait fosil alanında, yeni fosil örneklerine rastlandı.

Sinem Karakaya

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Özlüce Mahallesi’nde ilk kez 1993 yılında fosil kalıntıları bulunması üzerine dönemin Muğla Valisi Lale Aytaman’ın talimatı ile kazı çalışmaları yapılarak, çıkarılan Turolian Dönemi’ne ait fosiller 1994’te Muğla Müzesinde sergilenmeye başlamıştı.

Resmi Gazete’de yer alan, sınırları yeniden belirlenerek Kesin Korunacak Hassas alan olarak tescil ve ilan edilen Özlüce Fosil yataklarında 2021 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sağlanan ödenek ile Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Muğla Müzesi Müdürlüğü Başkanlığında çalışmalar yeniden başladı. Kurtarma kazısı çalışmalarına Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB)  desteği ile devam edecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Muğla Valiliği tarafından desteklenen, Muğla Müzesi sorumluluğunda gerçekleşen kazı çalışmaları Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berna Alpagut, tarafından yılsonuna kadar devam edecek.

Bu kapsamda Muğla Kültür ve Turizm İl Müdürü Zekeriya Bingöl, Muğla Müze Müdürü Günnaz Savran ve Arkeolog Arif Küçükçoban kazı alanında incelemelerde bulundu.

Müze Müdürlüğü başkanlığında yürütülen kazının Bilimsel Danışman Berna Alpagut’tan kurtarma kazısıyla ilgili bilgiler alan İl Müdürü Bingöl, sorunları da yerinde dinleyerek bilgi alışverişinde bulundu.

Kazısı yapılan alanın bir proje dahilin de Turolion Parkı yürüme yolları, dinlenme terasları, çevre çitleri, tanıtım panoları, bilgi broşürleri,  Özlüce köyü ile kazı alanı arasında yol düzenlemesi ve özlüce faunasına ait büyük hayvan heykelleri yapılıp sergilenerek turizme katkı sağlaması hedefleniyor.

Muğla Üniversitesi,  Ankara Üniversitesi ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi iş birliğinde yürütülen Muğla Müzesi sorumluluğundaki projeye, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İl Özel İdaresi da destek vererek, Turolian Parkın ilk etabı 2008 yılı kasım ayında tamamlandı. Kazıların sürdüğü alanda patika yollar oluşturulmuş, seyir tepeleri yapıldı.

Ayrıca Muğla Valiliğinin girişimleriyle GEKA desteği ile bölgede Açık Hava Müzesi kurulması, Kırsal Turizm gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Yapılacak çalışmalar ile Özlüce Fosil Yataklarının Turolian Park gezi alanı olarak düzenlenmesi ve ziyarete açılarak Muğla’da yeni bir destinasyon oluşturulması planlanıyor.

Çalışma, Ege Üniversitesi,  Ankara Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) işbirliğinde yürütülecek.

Bu haber toplam 229 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.