Ormanlar Arı Tülü ile korunuyor

Muğla Orman Bölge Müdürlüğünde gençlik sahalarını kıl keçilerinden korumak için dikenli tel çitlerini daha etkin kılacak yeni yöntemler deniyor. Bu kapsamda Silvikültür Şube Müdürlüğünce Dalaman ve Köyceğiz Orman İşletme...

Ormanlar Arı Tülü ile korunuyor

Muğla Orman Bölge Müdürlüğünde gençlik sahalarını kıl keçilerinden korumak için dikenli tel çitlerini daha etkin kılacak yeni yöntemler deniyor. Bu kapsamda Silvikültür Şube Müdürlüğünce Dalaman ve Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü sorumluluk alanındaki gençlik sahalarında pilot alanlar seçilerek geliştirilen yöntemlerin verimliliği test ediliyor. Silvikültür Şube Müdürü Recai Şenel, yaptıkları çalışmalar neticesinde keçilerin rahatlıkla geçebildikleri dikenli telleri arı tülü ile örttüklerinde hayvanların tel çiti zorlamadan uzaklaştıklarını gözlemlediklerini söyledi.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Silvikültür Şube Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar hakkında şu açıklama yapıldı; “Gençlik ve kültür sahalarının hayvan otlatma baskısından korunması son yıllarda saha bekçilerinin artık çalıştırılamaması, orman muhafaza memuru yetersizliği nedenleri ile sıkıntıya girmiş, otlatma zararları artmaya başlamıştır. Çözüm olarak getirilen köy tüzel kişiliği koruma sistemi de etkili bir koruma sağlayamamıştır. Korumada en etkili yol olan dikenli tel çit olmasına rağmen serbest dolaşan kıl keçileri normal standartlarda yapılan dikenli tellerden çoğunlukla geçebilmektedirler. Dikenli tel çit ile korumayı daha da güçlendirmek için Bölge Müdürlüğümüz Silvikültür Şube Müdürlüğü koordinesinde çeşitli yollar araştırmakta ve denemeler yapmaktayız. Bu yöntemlerden birincisi 4 sıralı olarak çekilen ve OGM birim fiyat tanımlarında da 4 sıralı tel çekme şekilde tanımlanan dikenli tel çit tesisinde mutlaka çapraz şekilde 4 sırayı sabitleyecek olan çapraz 5. sıranın çekilmesidir. İkinci yöntem ise 3 ya da 4 sıralı tesis edilen dikenli tel çitin belli noktalarına yerleştirilen akümülatörler ile yaşamsal tehlike oluşturmayan ancak hayvanların yaklaşmasını önleyecek titreşimi sağlayan düşük voltajlı elektrik akımı vermektir. Bir diğer üçüncü yöntem de keçilerin rahatlıkla geçebildikleri 4 sıralı dikenli tel çitleri arı tülü denen örtü ile örtmektir”

Tül kullanımı yaygınlaştırılacak

Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü Ortaca Orman İşletme Şefliğinde akümülatör ile dikenli tel çite düşük voltajlı elektrik akımı verilmesi suretiyle hayvanları dikenli tel çitten uzaklaştıracak deneme çalışmasını yaptıklarını belirten Şenel, “Yaptığımız denemelerde beklenen olumlu sonuçlar alınmakta olup hayvanların dikenli tel çiti zorlamadan uzaklaştıkları gözlemlenmektedir. Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü Akköprü Orman İşletme Şefliğinde yaptığımız deneme sahalarında ise arı tülü ile örtülen dikenli tel çitlerden keçilerin geçemedikleri gözlemlenmiştir.

Bizim kullandığımız 1,5 metrelik Arı Tülünün metre tül fiyatı 0,50 TL’dir. 1 km dikenli tel çit için yaklaşık 500 TL ek maliyet gerektirmektedir. Başka amaçlarla bu tülün kullanıldığı yerlerde yaptığımız araştırmalarda en az 3 yıl dayanabildiği bilgisine ulaşılmıştır. Yukarıda belirtilen üç yöntemin korumadaki etkinlikleri, maliyetleri, kullanım kolaylıkları ve dayanma süreleri dikkate alınarak deneme ve gözlem çalışmalarımız tamamlandıktan sonra hangi yöntemin hangi koşullarda ve nerelerde kullanılabileceği konusunda daha net sonuçlara ulaştığımızda bu yöntemleri diğer işletmelerimizdeki gençlik ve kültür sahalarının korunması için yaygınlaştırmayı düşünmekteyiz” dedi.

Bu haber toplam 69 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.