Orman ürünleri geçim kapısı

Yüzölçümünün yüzde 68’i orman alanı olan Muğla’da pek çok vatandaş ormanın ürünlerinden değişik şekillerde yararlanıyor.Yakabağ Köyü’nden gelerek 14 yıl önce yerleştiği Seydikemer’de yaz aylarında kekik, defne...

Orman ürünleri geçim kapısı

Yüzölçümünün yüzde 68’i orman alanı olan Muğla’da pek çok vatandaş ormanın ürünlerinden değişik şekillerde yararlanıyor.

Yakabağ Köyü’nden gelerek 14 yıl önce yerleştiği Seydikemer’de yaz aylarında kekik, defne ve adaçayı ticareti yapan ve kış aylarında da mersin ile belediyeler için püreğen süpürgesi yaptıran Erol Girgin adlı girişimci, kendisi dışında 30 aileye daha iş kapısı açmış durumda. Kemer Orman İşletme Müdürü Eşref Şen’in işsiz dağ köylüsüne iş kapısı açmak için kendilerine bu fırsatı verdiğini dile getiren Erol Girgin, kekik ve adaçayı toplayan vatandaşların ürünlerini kendisine satarak para kazandığını kaydetti. Mevsimine göre ürünlerin hasadının gerçekleştiğini ifade eden Girgin, kendisiyle daimi çalışan işçi sayısının kışın 40-45 civarında kadar çıktığını söyleyerek hasat zamanı olana defne ile ilgili bazı bilgilendirmelerde bulundu.

Erol Girgin, yaptığı açıklamada; “Akdeniz ve Ege Bölgesi’nin bazı alanlarında yetişen defne ağaçları budanarak dalları ile birlikte önce kurutuluyor. Çiğ düşmeden kurutulması gereken defne dallarından çırpma yöntemi uygulanarak yaprakları biriktiriliyor. Vatandaşlarımızın ‘tenel’ diye adlandırdığı defne bitkisini Denizli ve İzmir’e pazarlıyoruz. Bu iş için bazı vatandaşlarımızla sözleşme yapıyor ve hasat sezonu gelince 20 kişi arazide kesim ve budama işlemi yapıyor. 10-15 kişi de kurutma, çırpma ve paketleme işlemi yapıyor. Burada ayrıca kekik ve adaçayı ticareti de yapıyoruz. Vatandaşlarımız topladıkları ürünlerini bizlere satarak geçimlerini sağlıyorlar. Bizlere kekik, adaçayı gibi orman gıda ürünlerini satarak ekmeğini kazanan vatandaşımıza kolaylık gösteren yetkililere teşekkür ediyoruz” dedi.

Bu haber toplam 82 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.