Orhan Çakır: Önseçim olursa CHP’de sorun yok…

Röportaj: Akil METKonuk: Orhan ÇAKIR  CHP Menteşe Belediye Başkan Aday Adayı-Muğla Merkez başta olmak üzere il genelinde de CHP iktidarının değişeceğine ihtimal vermiyorum. Hatta daha çok ilçelerde belediye başkanlıklarını...

Orhan Çakır: Önseçim olursa CHP’de sorun yok…

Röportaj: Akil MET

Konuk: Orhan ÇAKIR  CHP Menteşe Belediye Başkan Aday Adayı

-Muğla Merkez başta olmak üzere il genelinde de CHP iktidarının değişeceğine ihtimal vermiyorum. Hatta daha çok ilçelerde belediye başkanlıklarını alacağımızı umuyorum. Büyük şehir ölçeğinde de partimizin en yakın rakiplerine oranla yaklaşık 70 bin oy farkı bulunuyor. Bu da kayda değer bir orandır. Partimizin sağduyusu, iyi adaylar üzerinde karar kılarsa bir sıkıntı olacağını sanmıyorum.

-İktidar böyle devam ederse, halkı hor görmeye devam ederse, kendi aldığı yüzde 50’yi tebaası ve geri kalan vatandaşlarımızı farklı bir şekilde nitelendirirse karşısında yüzde 50’lilik bir bloğun olduğunu unutursa, Atatürk’ün ilkelerine, cumhuriyetin kazanımlarına devam ederse, seçimlere kadar köprünün altından daha çok sular akar!.. Daha çok kan kaybeder.

- Ben Muğla halkından aldığım pozitif elektrik nedeniyle tekrar aday adayı olmaya karar verdim. Çünkü Muğla halkı vefalıdır. Muğla halkı, yapılan hizmetleri ve kendisine yapılan insancıl davranışları hiçbir zaman unutmaz. Ben  adeta belediye başkanlığından öte onların içinden yetişen ve çıkan kimine göre abisi, kimine göre kardeşi, kimine göre amcası ve büyüğü oldum. Muğla halkı ile aramızdaki bağ hiçbir zaman kopmadı. Allah da koparmasın. Onun için ben aday adayı olacağımı söyledim.

- CHP’nin ve kadrolarının her türlü zorluğu aşacak, en güzel hizmetleri halkımıza sunacak bilgi, birikim ve deneyime sahiptir. Yeter ki; halka hizmet götürecek, yani yönetime gelecek arkadaşların parti tabanının ve üyelerinin hür ve demokratik iradesi ile belirlenmesi sağlansın.

-. Partimin Gençlik ve Kadın kollarının çalışmalarını sürekli takip ediyor ve önemli buluyorum. Onları her zaman destekliyorum ve yanlarında oluyorum. Parti içi demokraside onların payı daha çoktur. Muğla Halkı vefalıdır. Kendisine saygı duyan, değer veren ve hizmet edeni kolay kolay unutmaz. Aramızdaki bağ hiç kopmadı. Önseçim ve parti içi demokrasi işletilirse CHP açısından Muğla’da sorun yaşanmaz.

 

 

-Sayın Çakır, deneyimli bir belediye başkanı olarak önümüzdeki yıl yapılacak olan yerel ve genel seçimler hakkında neler düşünüyorsunuz? Geçmiş seçimlerle gerçekleşecek olan bu seçimler arasında sizce ne gibi farklar olabilir?

-Parti içinde aday adayı olmak herkesin şansı ve hakkıdır. Ne kadar çok aday adayı olursa o kadar iyi olur, bu bir demokrasi yarışıdır. Partimizin içinde bu, demokrasinin yaygın bir kanaat ve tezahürüdür. Ben 45 yaşında belediye başkanı oldum. Aday adayı arkadaşlarımız içinde genç yaşta olan arkadaşlarımız da var. Kuvvetle muhtemeldir ki adayı belirlemek için tüm kayıtlı üyelerin iştiraki ile  eğilim yoklaması yapılacak.

Merkezde 3 bin, Büyükşehirde ise 24 bin kayıtlı civarında kayıtlı üyemiz var. Diğer seçimlere oranla partimiz bu seçimlerde adaylarımızı erkenden belirleyecek. Hem adayların çalışma zamanı olsun hem de siyasi hava ısınsın diye düşünülmüştür. Hareketlilik gelsin ve çalışmalarla mesafe kat edilsin diye. Ben bundan önce olduğu gibi Muğla Merkez başta olmak üzere il genelinde de CHP iktidarının değişeceğine ihtimal vermiyorum. Hatta daha çok ilçelerde belediye başkanlıklarını alacağımızı umuyorum. Büyük şehir ölçeğinde de partimizin en yakın rakiplerine oranla yaklaşık 70 bin oy farkı bulunuyor. Bu da kayda değer bir orandır. Partimizin sağduyusu, iyi adaylar üzerinde karar kılarsa bir sıkıntı olacağını sanmıyorum.

Gelelim genel seçimlere.. Seçimlere bir hayli zaman var ama bu iktidarın ne yapacağı belli olmaz. Zaman zaman söylemleri var; 2 sandık, 3 sandık, 4 sandık bir arada diye… Ancak zor olan şurası; yerel seçimlerin süresi belli 5 yılda bir yapılıyor. Ama genel seçimleri bir meclis kararı ile öne alabilirler. Fakat zamanında yapılacağını umuyorum.

İktidar böyle devam ederse, halkı hor görmeye devam ederse, kendi aldığı yüzde 50’yi tebaası ve geri kalan vatandaşlarımızı farklı bir şekilde nitelendirirse karşısında yüzde 50’lik bir bloğun olduğunu unutursa, Atatürk’ün ilkelerine, cumhuriyetin kazanımlarına devam ederse, seçimlere kadar köprünün altından daha çok sular akar!.. Daha çok kan kaybeder.

İktidarın bu seçimlerde mutlak çoğunluğu kaybedeceğine inancım tamdır. Özellikle başbakanın Kasımpaşalı edası ile milleti hor görmesi, Atatürk’ü, İnönü’yü ve bizi bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti’nin benliğinde önemli hisseleri olan büyüklerimizi hiçe sayarak ve aşağılayarak, küçümseyerek konuşmasını ve davranmasını Türk Milleti asla affetmeyecektir. Artı Anayasa değişikliklerinde, açılımda  nelerin olduğunu hep beraber görmekteyiz. Milletimiz gözü önünde olan bu şeylerin cezasını önümüzdeki ilk seçimde sandıkta kesecektir diye düşünüyorum.

-Her ne kadar şu ana kadar resmen adaylığınızı açıklamamış olsanız da; Muğla’da ve siyasi ortamlarda sizin Menteşe Belediye Başkanlığınız için adaylığınızdan söz ediliyor. Eğer aday iseniz ne zaman açıklamayı düşünüyorsunuz?

-Biliyorsunuz ben 1989-1999 tarihleri arasında 2 dönem Muğla Belediye Başkanlığı yaptım. Ama bundan sonraki 14-15 yıllık zaman içinde halkımdan, Muğlalılardan hiç kopmadım.  Halkla ve partimle temasım devam etti. Ben Muğla halkından aldığım pozitif elektrik nedeniyle tekrar aday adayı olmaya karar verdim. Çünkü Muğla halkı vefalıdır. Muğla halkı, yapılan hizmetleri ve kendisine yapılan insancıl davranışları hiçbir zaman unutmaz. Ben  adeta belediye başkanlığından öte onların içinden yetişen ve çıkan kimine göre abisi, kimine göre kardeşi, kimine göre amcası ve büyüğü oldum. Muğla halkı ile aramızdaki bağ hiçbir zaman kopmadı. Allah da koparmasın. Onun için ben aday adayı olacağımı söyledim.

Adayların kayıtlı üyelerin tercihleri ile belirleneceği kanaati taşıyorum. Parti içi demokrasi açısından bunu çok önemsiyorum. Ve böyle de olması gerektiğini düşünüyorum. Bu demokratik yarışta diğer aday adayı arkadaşlarımı da başarılar diliyorum.

-Muğla şu ana kadar il belediyesi olarak hizmet verdi. Yeni yasa ile bundan sonra Menteşe Merkez İlçe Belediyesi olarak hizmet verecek. Yeni uygulama merkezdeki çalışmaları nasıl etkiler?

-Gerek büyükşehirde olsun gerek Menteşe’de olsun sınırlar genişledi. Eskiden belediye 12-13 mahalleye hizmet götürüyordu. Şimdi ise 60’ın üzerinde mahalleye hizmet götürecek. Beldeler de Menteşe Belediyesinin mahallesi oldu. Taa Sungur’dan Zeytinköy’e kadar uzanacak ve personel meselesini doğuracak. Mevcut kadronun yetmeyeceği kanısındayım. Herhalde bu sorunu hem büyükşehir hem de Menteşe belediyesi bir araya gelerek çözecektir diye düşünüyorum. Her şey eskisinden daha güzel olmakla beraber elinde sihirli bir değnek yok. Para ister, bütçe ister, kadro ister, koordinasyon ister. Ayrıca yıllar yılı köy statüsüne tabi olan yeni mahallelerin statü değişikliklerine uyumu kolay olmayacaktır.

Biliyorsunuz Büyükşehir statüsüne geçilince köylerdeki bazı muafiyetler (vergi, zati ihtiyaç vb.) kalkacak. Ama hükümet açıkgözlülük yaparak bunu 5 sene sonraya erteledi. Herkes açısından ve partimiz açısından da zor bir görev süreci bekliyor. Bu nedenle YA BAŞARACAĞIZ YA BAŞARACAĞIZ.

Başarılı olmadığımız takdirde bir dahaki sefere 30-40 sene süren CHP iktidarı olmaz. Başarısızlığı yerel yöneticilerden ve kadrolardan bilirler. Büyükşehir belediye başkanı ve belediye meclisinden bilirler. Onun için halkımız 5 sene sonra faturayı keser. Bundan dolayı hem CHP’nin sosyal demokrat düşüncesinin Türkiye’de etkin olması için, hem yerel yönetimlerde güçlü olması için çok çok çok çalışmamız lazımdır.

Şunu da vurgulamak isterim; CHP’nin ve kadrolarının her türlü zorluğu aşacak, en güzel hizmetleri halkımıza sunacak bilgi, birikim ve deneyime sahiptir. Yeter ki; halka hizmet götürecek, yani yönetime gelecek arkadaşların parti tabanının ve üyelerinin hür ve demokratik iradesi ile belirlenmesi sağlansın.

-Muğla il olarak geniş bir coğrafyaya sahip. Büyükşehir örgütlenmesi bütün bir Muğla’ya baştan başa iyi bir hizmet götürebilir mi? Bu hizmetler ilçelere eşit olarak dağıtılabilir mi?

-Muğla 1124 km sahil şeridi olan, ta ki Aydın il sınırından Antalya il sınırına kadar uzanan bölgede  büyükşehir olarak hizmet vermek oldukça zor olacak. Ama deneyimli ve akılcı kadrolarla bu işin üstesinden geleceğimize ben gönülden inanıyorum. Zaten inanmasam aday olmam. Kadro çok çok önemli. Ayrıca Bütünşehir Yasasına göre, ilçelerin büyüklüğüne göre Büyükşehir Belediye Meclisi oralardan gelecek üyelerle oluşturulacaktır. Bu da çalışmanın ne kadar karmaşık olacağını gösteriyor.

-CHP’nin geleneğinde ve karakterinde üyelerinin ve tabanının görüş ve düşüncelerine değer verilmesine rağmen; son birkaç seçimdir atama ile adayların belirlenmesinden dolayı çeşitli sıkıntılar yaşandı. Ama bu önümüzdeki seçimlerle ilgili tabandan ve partililerden başta Gençlik Kolları olmak üzere yoğun bir önseçim talebi var. Eğer bu talep yerine getirilirse seçim sonuçlarını nasıl etkiler yorumlar mısınız?

-Belediye başkanlığım süresince halkımdan hiç kopmadım, sürekli onarlın içinde oldum. Partimin Gençlik ve Kadın kollarının çalışmalarını sürekli takip ediyor ve önemli buluyorum. Onları her zaman destekliyorum ve yanlarında oluyorum. Parti içi demokraside onların payı daha çoktur. Muğla Halkı vefalıdır. Kendisine saygı duyan, değer veren ve hizmet edeni kolay kolay unutmaz. Aramızdaki bağ hiç kopmadı. Önseçim ve parti içi demokrasi işletilirse CHP açısından Muğla’da sorun yaşanmaz. Taban da zaten bunu istemektedir.  Kadrolarla yola çıkacağız. Başarısızlığın temelinde bireysel beklentiler yatar. Benim hiçbir şahsi beklentim yoktur.

-Eğer aday olursanız sizce merkez ilçede kendi partili adaylarınızdan rakibiniz kimler olur? Diğer partilerden ise size rakip çıkacak isimler olabilir mi?

-Bütün arkadaşlarımla aynı şartlarda yarışırsak hepimiz kazanın arkasında dururuz. Ben bir dönem daha Merkez İlçe Belediye Başkanlığı yapmak istiyorum. Benden sonra gelecek belediye başkan adayını meclisin içinden birisin yetiştirip bayrağı ona teslim etmek istiyorum.

Diğer siyasi partilerin Muğla’da şansının olacağını zannetmiyorum.

-Sayın Çakır. Muğla HABER GAZETESİ okurları için,  yaklaşan seçimler öncesi duygu ve düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim  ve size bu yolda başarılar dileriz.

-Ben de duygu, düşünce ve görüşlerimi anlatma fırsat verdiğiniz için size ve HABER Gazetesi yazı ailesine teşekkürlerimi iletir gazetenizin tarafsız, demokratik ve seviyeli yayın politikasının bundan sonra da devam etmesini dilerim.

ORHAN ÇAKIR KİMDİR?

1944 Muğla doğumlu. İlk ve orta okulu Muğla’da, liseyi Askeri Hava Lisesi’nde okudu. 9 Eylül Üniversitesi İktisadi ve Ticari İlimler Akademisini bitirdi. Vatani görevini Yedek Subay olarak yaptıktan sonra 1972-1989 yılları arasında Muğla’da Mali Müşavirlik yaptı.

-1965 yılında CHP İzmir İl Gençlik Kolları üyeliği.

-Muğla CHP İlçe Başkanlığı.

-Muğla CHP İL Genel Meclis Üyeliği.

-Muğla Belediye Meclis Üyeliği.

-Muğla CHP İL Başkanlığı.

-Muğla’da 1989-1999 yılları arasında 2 dönem belediye başkanlığı.

-Milletvekili Aday Adaylığı.

Bu haber toplam 94 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.