Organik Zeytincilik çalışmaları sürüyor

Milas İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilçedeki organik zeytin tarımının yapılabileceği alanların tespitini kapsayan ve GEKA tarafından destekleme alan ‘Sürdürülebilir Organik Zeytin Yetiştiriciliği Yapılabilecek...

Organik Zeytincilik çalışmaları sürüyor

Milas İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilçedeki organik zeytin tarımının yapılabileceği alanların tespitini kapsayan ve GEKA tarafından destekleme alan ‘Sürdürülebilir Organik Zeytin Yetiştiriciliği Yapılabilecek Alanların Belirlenmesi’ isimli projeyi düzenlediği toplantıyla tanıttı.

Milas İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün Güney Ege Kalkınma Ajansı’na sunarak, destekleme kazanan başarılı projeler arasında yer alan ‘Sürdürülebilir Organik Zeytin Yetiştiriciliği Yapılabilecek Alanların Belirlenmesi’ projesi düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Milas Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda tanıtılan ve

GEKA’nın “Doğrudan Faaliyet Desteği” programı kapsamında destek alan ‘Sürdürülebilir Organik Zeytin Yetiştiriciliği Yapılabilecek Alanların Belirlenmesi’ projesi, organik zeytincilik anlamında çığır açabilecek bir proje olarak lanse edildi. İlçedeki zeytin tarımının yapıldığı alanların hangilerinde organik tarım yapılabileceğini bulmayı ve çiftçiyi organik tarıma yönlendirmeyi amaçlayan projenin tanıtım toplantısına; Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mustafa Yeşilkara, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Oktay Çelik, Milas Zirat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İradet Genç, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mehmet Atik, GEKA temsilcileri, muhtarlar ve zeytin üreticileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Oktay Çelik, projenin genel kapsamı hakkında bilgi verdikten sonra sözü Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mustafa Yeşilkara’ya bıraktı. Yeşilkara, tarımda kalkınmayı arttıracak projelerin üretilmesinin önemine değinerek, projede emeği geçenleri kutladı.

Hasan şenliği düzenlenecek

Daha sonra gerçekleştirdiği konuşmayla Milas’ta zeytincilik anlamında yapılan diğer çalışmalar hakkında bilgi veren Kaymakam Fuat Gürel; “GEKA bu tür araştırmalara, projelere kaynak aktaran bir kurum. Bizde Gökçeler Mağarası, Uyku Vadisi ile ilgili destek aldık GEKA’dan ve bu projeyi gerçekleştireceğiz. Sivil toplum örgütlerine bu süreçte büyük iş düşmekte ve bu tür projeler üretmeliler ve bu projelerin içinde yer almalılar. İlçemiz zeytin potansiyeli olarak ülkemizin sayılı ilçelerinden bir tanesi, özellikle memecik zeytinin bölgesi de burası oluyor. Ağaç sayısı olarak da önde gelen ilçelerdeniz. Ancak bu verilerin yanında bazı sıkıntılarımız var. Bu sıkıntıları arkadaşlarımızın geliştirmiş olduğu projeler ile aşacağımıza inanıyorum. Zeytin ve zeytinyağı ile ilgili geçmişte bazı toplantılar yaptık. Neler yapabileceğimizi değerlendirdik. İlgili STK’lar ve odalarımız öncülüğünde yaptığımız değerlendirmeler sonucu en sonunda ‘Zeytin Hasat Şenliği’ isimli bir çalışma yapalım dedik. İnşallah ekim sonu kasım başında bunu gerçekleştireceğiz. Bu konuda tüm Milas halkından, sivil toplum örgütlerinden, üreticilerimizden, kamu kuruluşlarından ve diğer kurumlardan destek bekliyoruz. Tüm halkın içinde olduğu bir etkinlik yapmayı arzu ediyoruz.” diye konuştu.

Organik zeytincilik büyük değişim yaratacak

Toplantıda zeytincilikle ilgili kapsamlı bir sunum gerçekleştiren Ziraat Yüksek Mühendisi Erizan Yılmaz, dünyadaki zeytinciliğin durumunu verilerle birlikte anlattı. Türkiye’nin büyük bir potansiyele sahip olduğuna işaret eden Yılmaz; “Zeytin ve zeytin ürünlerinin büyük bir pazar payı var. Ülkemizin pazar alanını artırmak adına bu tür çalışmalar önem arz ediyor. Umarız organik alanların tespitini sağlayacak bu projeyle daha geniş anlamda bir pazar alanına sahip oluruz.” dedi.

Projeyi slayt eşliğinde anlatan Ziraat Mühendisi Nejmettin Kaya da proje ile Milas ilçesindeki kimyasal ilaç kullanılmayan zeytin alanlarının tespit edileceğini ve bu alanlarda gerekli kültürel bakım işlemlerinin yapılacağını, aslında organik olmasına rağmen organik sertifikası alınmamış zeytinliklerin “organik” olarak kayıt altına alınacağını söyledi. Kaya; “Projemizle tespit edilecek alanlarda zeytin yetiştiriciliği tarımında uygulanan tüm kültürel işlemler belirlenerek kayıt altına alınacak. Zeytin yetiştiriciliğinde gereksiz kimyasal uygulamaların da önüne geçilmesi sayesinde organik tarım için büyük bir adım atılmış olacak. Bu adım kaliteli zeytin ve zeytin mamulleri için bir başlangıç niteliğinde olup devamında markalaşmaya gidilecektir. Proje aynı zamanda zeytin tarımına belki daha sonra organik başka ürün yetiştiriciliğine olan ilgiyi arttıracak ve kırsaldan kentte olan göç azalacak. Böylelikle genç nüfusun tarımla uğraşmasıyla tarımda profesyonel ve organik üretim odaklı bir döneme girilecektir’’ dedi.

Bu haber toplam 83 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.