Organik arıcılık ve bal orman proje başladı

Türkiye’nin çam balı üretiminin yüzde 80’inin karşılandığı Muğla’da ‘Organik Arıcılık ve Bal Ormanları’ projesi iyice yaygılaştırılıyor.Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) tarafından 16 ay önce başlatılan...

Organik arıcılık ve bal orman proje başladı

Türkiye’nin çam balı üretiminin yüzde 80’inin karşılandığı Muğla’da ‘Organik Arıcılık ve Bal Ormanları’ projesi iyice yaygılaştırılıyor.

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) tarafından 16 ay önce başlatılan proje kapsamında Fethiye’nin Üzümlü Beldesi ile İncirköy Köyü de alındı. Muğla arısının ıslah projesi içinde İncirköy Köyü’nde bir laboratuar oluşturularak dayanıklılığı artmış, Muğla Yöresine özgü ana (kraliçe) arısı üretiliyor.

Muğla’da 850 bin kovan ile 5 bin 950 aile arıcılıkla geçimlerini yürütürken, yılda 17 bin ton çam balı üretiliyor. Bu üretimi yılda 40 bin tona çıkarabilmek için Muğla Arıcılar Birliği (MAYBİR) 2015 yılına kadar devam edecek Muğla Arısı’nın ıslahı, organik arıcılık ve bal ormanları projelerini uygulamaya koydu. Fethiye’nin Üzümlü Beldesi ile İncirköy Köyü’ne gezici arıcıların girmesi önlendi. Orman Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ile yapılan yazışmalarda olumlu cevap alındı. Muğla İl Özel İdare Müdürlüğü malzeme desteği vermeyi taahhüt etti. Ancak gerçekleşmedi. Toplam maliyeti 680 bin TL’yi bulan projeye TAGEM tarafından 114 bin TL verilirken, MAYBİR bütçesinden aktarım yapılmaya çalışıldı. Fethiye’nin Üzümlü Beldesi ile İncirköy Köylerinde bal ormanı oluşturmak ve organik arıcılık çalışması yapılması için köylüler, Orman Bölge Müdürlüğü’nden bölgeye lavanta ve ilgıt gibi bitkilerin dikilmesini bekliyor. Çam ormanlı ile kaplı bölgede 12 ay boyunca çam balı üretilmesi için 8-10 tür bitki dikilmesi beklenirken, hasatlıksız ve ırkı bozulmamış arı ve arı kolonisi üretimi sürdürülüyor.

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Genel Merkez Başkan Yardımcısı Ziya Şahin, “Fethiye Bölgesi arıcılarının kendilerine müracaat ederek, organik arıcılık ve bal ormanları projesine katılmak istediklerini bildirdiler. Bu iki köy bir biri ile kaynaşmış kırsal köyümüzdür. Gönüllü bir kitleyi görmek bizi mutlu etti. Proje başvurumuz daha önce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden ileriye gitmedi. Yeniden yazı yazdık. Projemizi geliştirdik. 12 ay organik bal üretmek için bu bölgede 8-10 tür bitkilerin Orman Genel Müdürlüğünce diktirilmesi lazım. MAYBİR olarak arıcılarımızın talebine destek verilmesini bekliyoruz. Muğla arısının ıslah projesi içinde yine İncirköy’de laboratuar kurduk. Damızlık arı üretimi yapılıyor” dedi.

Arıcı üreticilerinden Sadi Öncü, Murat Olgun ve Köy Muhtarı Bilal Sönmez, yaptıkları açıklamada; “Organik arıcılığa geçiş ve bal ormanlarının yöremizde kurulmasını istiyoruz. Eğitimini aldık. İlgili bakanlıklardan MAYBİR aracılığıyla yaptığımız başvuruya cevap bekliyoruz. Amacımız bal kalitesini ve verimini artırmak” dediler.

Bu haber toplam 78 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.