Ören denizi temizlendi

Gökova Deniz Dibi Temizlik Envanteri Projesi’yle Ören’deki halk plajında deniz temizliği yapıldı.Kalkınma Bakanlığı ve Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın finanse ettiği "Gökova Deniz Dibi Temizlik Envanteri Projesi"yle Gökova...

Ören denizi temizlendi

Gökova Deniz Dibi Temizlik Envanteri Projesi’yle Ören’deki halk plajında deniz temizliği yapıldı.

Kalkınma Bakanlığı ve Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın finanse ettiği "Gökova Deniz Dibi Temizlik Envanteri Projesi"yle Gökova Körfezi’nde deniz temizliği yapıldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ekipleri, Ören halk plajında genellikle içecek kutusu çıkardı.

Proje kapsamında deniz dibinden benzin bidonu, akü, otomobil lastiği, jant kapağı, şişe, kova, deterjan kutusu, halı, balık ağı, televizyon anteni gibi atıklar çıkartılarak katı atık depolama tesisine gönderildi.

MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Türker, Gökova Körfezi'nin en çok kullanılan 6 noktasında dalış yaparak deniz dibi temizliği yaptıklarını söyledi.

Projenin 26 Ekim'de sonuçlandırılarak çalışmaların kitap haline getirileceğini belirten Türker, 3 koyda tamamladıkları dalışlarda buldukları atıkları, katı atık depolama tesisine gönderdiklerini anlattı.

Deniz dibindeki yabancı materyallerin denizde yaşayan canlıları olumsuz etkilediği için çalışmaları bu yönde yürüttüklerini kaydeden Türker, çalışmaları ile kirliliğin yoğun olduğu alanları da belirleyebileceklerini dile getirdi.

"4 bin yıl çözünmeden kalan cam malzemeler var"

Türker, bugüne kadar Akyaka Azmak, Akbük Koyu ve Ören beldesindeki halk plajında çalışmalarını tamamladıklarını, denizden en fazla içecek şişesi çıkardıklarını ifade etti.

Denizlerin korunması yönünde yeterince özen gösterilmediğini vurgulayan Türker, şöyle devam etti:

"Yediğimiz, içtiğimiz her türlü materyalin kabuğu ve kutusunu denize atıyoruz. Bazı materyallerin çözünme süresi çok uzun, hatta bir kısmının binlerce yıl sürüyor. 4 bin yıl çözünmeden kalan cam malzemeler var. Bazı atıklar ise birkaç ay içerisinde çözünüyor ama çözünme sırasında doğaya çeşitli kimyasallar bırakarak zarar veriyorlar."

Projenin tamamlanmasıyla Gökova Körfezi Deniz Dibi Kirlilik Envanterini kapsayan, fotoğraflarla desteklenen kitap hazırlayacaklarını bildiren Türker, kitapları ücretsiz olarak yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, Milli Eğitim Müdürlüğüne ve okullara göndereceklerini kaydetti.

Bu haber toplam 88 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.