OKUNMUŞ SUYU İÇ SINAV KAZAN

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Metinbilim Topluluğu’nun düzenlediği panelde Lisans Bitirme Tezi Tebliği sunan öğrencilerden Ahmet Akgöl, araştırmasının ilginç sonuçlarını ortaya koydu. Akgöl, araştırması sonucunda...

OKUNMUŞ SUYU İÇ SINAV KAZAN

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Metinbilim Topluluğu’nun düzenlediği panelde Lisans Bitirme Tezi Tebliği sunan öğrencilerden Ahmet Akgöl, araştırmasının ilginç sonuçlarını ortaya koydu. Akgöl, araştırması sonucunda ailelerin çocukların sınavlarında başarılı olmaları için okunmuş su içirdikleri ve türbe ziyareti yaptıklarını açıkladı.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 5 öğrenci, lisans bitirme tezi olarak hazırladıkları değişik konuları Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi AKM-C salonunda panel şeklinde sundular. Öğrencilere lisans bitirme tezlerini veren ve Metinbilim Topluluğu Koordinatörlüğü görevini sürdüren Yrd. Doç. Dr. Ümral Deveci, panelin açılışında yaptığı konuşmada, öğrencilerin ürettikleri bilgileri bilimsel ortamlarda sunmaları ve tartışmaları için bu paneli gerçekleştirdiklerini; böylece tezlerini hazırlayan gençlerin, bilim dünyasına ilk adımlarını atmış olacaklarını belirtti.

Panelde, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bu yıl bitirecek olan öğrencilerden beşinin hazırladığı tebliğler sunuldu. İlk tebliğ, Ahmet Akgöl’ün hazırladığı “Merkezî Sınavlarda Halk Pratikleri” konusunu ele aldı.. Akgöl, merkezî üniversite ve lise sınavlarına giren öğrencilerin gerek kendi yaptıkları ve gerekse ailelerinin yaptıkları ritüellerden derlediği bilgileri paylaştı. Akgöl, öğrenci velilerinin, sınavda başarılı olmaları için, çocuklarına okunmuş sular içirdiklerini; türbe ziyaretlerine götürdüklerini bazı ayetleri sıklıkla okuduklarını ve hatta topluca okumak için kadınların bir araya geldiklerini belirtti.

Derya Aydın, “Karikatürlere Halk Kültürünün Yansıması” başlıklı tebliğinde, metinler aralık tekniğine göre 400 civarında karikatürü incelediğini ve genellikle alaycı dönüştürüm tekniğiyle dönüştürülerek komik hale getirilen deyimler, fıkralar, masallar, halk hikayeleri ile ilgili karikatür örneklerini anlattı.

Dilan Taban, isimli öğreanci ise, “Yunus Emre’yi Konu Alan Üç Biyografik Roman” başlıklı tebliğinde İskender Pala’nın “Od”, Emine Işınsu’nun “Bir Ben Vardur Bende Benden İçeru” ve Mahmut Ulu’nun “Aşka Ağlayan Derviş” adlı romanlarını karşılaştırdı. Elif Doğan, Film ve Dizilerdeki türkülerle ilgili olarak hazırladığı tezinde, dönemlere göre, filmlerde ve dizilerde kullanılan türkülerin de değiştiğini; darbe dönemlerinde ağıtların daha çok kullanıldığını söyleyerek türkü dinlemeyen gençlerin, dizilerden veya filmlerden dolayı, bazı türküleri dillerinden düşürmediklerini belirtti. Panelin son konuşmacısı Esin Ilgın Polat, “Türkülerde Tarihî Olaylar ve Şahsiyetler” konusunda hazırladığı tezinde, tarihin türkülere yansıması konusuna ışık tuttu ve bazı şahsiyetlerin hayatlarından bazı kesitlerin türkülerde yer aldığını ifade etti.

Bu haber toplam 145 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.