Oktay Ekinci anılıyor

Menteşe Belediyesi ve Mimarlar Odası Muğla Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlik ile Mimar-Araştırmacı Gazeteci-Yazar ve Televizyoncu Oktay Ekinci’yi anıyoruz. 15 Kasım 2014 Cumartesi günü saat: 16.00’da başlayacak...

Oktay Ekinci anılıyor

Menteşe Belediyesi ve Mimarlar Odası Muğla Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlik ile Mimar-Araştırmacı Gazeteci-Yazar ve Televizyoncu Oktay Ekinci’yi anıyoruz. 15 Kasım 2014 Cumartesi günü saat: 16.00’da başlayacak olan Anma Programı Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

Ekinci’nin Ülkemizin yetiştirdiği çok önemli isimlerden olduğunu belirten Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, “Geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan ülkemizin ender yetiştirdiği aydınlarımızdan Mimar, Araştırmacı Gazeteci-Yazar ve Televizyoncu Oktay Ekinci’yi bugün sizlerle birlikte anıyoruz.

Ekinci; Türkiye’nin birçok yerinde yaptığı çalışmalar ile Kentsel Planlamalara, İmar Politikalarına yön vermiş, Kültürel Varlıkların Restorasyonu ve Korunması Çalışmaları ile dünya basınının örnek gösterdiği bir isim olmuştur.

80 Darbesi öncesi 1978 yılında Muğla Belediyesinde İmar Müdürü olarak göreve başlayan Ekinci, kentimizde de birçok çalışmalarda bulunmuş,  Muğla Kentsel SİT alanı ve doğal /tarihsel çevrenin korunmasına yönelik planlama çalışmalarına katılarak uygulamaları yönetmiştir.

Yaşamı boyunca yeşile olan sevgisi ile bildiğimiz bir Muğla sevdalısı, bir Muğla Aşığı Oktay Ekinci’nin Kentimizdeki birçok yapıda da emeği bulunmuştur.  Aydın, yardımsever kişiliği ile tanınan Oktay Ekinci’yi sizlerle birlikte bir kez daha anıyor ve sizlerin huzurun da kentimize yapmış olduğu katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. O’nu her zaman hoş sohbeti, yardımseverliği, yeşile olan sevgisi ve Muğla Aşığı olarak hatırlayacağız ve anacağız. Menteşe Belediyesi olarak O’nun bize bıraktıklarına da sahip çıkacağız” dedi.

OKTAY EKİNCİ KİMDİR?

1952 yılında Balıkesir’de Oktay Ekinci, ilkokulu Erzincan ve İstanbul’da okudu. Orta öğrenimini İstanbul Pertevniyal Lisesi’nde tamamlayan Ekinci yükseköğrenimine 1969 yılında o zamanki adı Devlet Güzel Sanatlar Akademisi olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Yüksek Mimarlık Bölümü’nde başladı. Öğrencilik yıllarında Politika gazetesinde ve birçok dergide gazetecilik ve çizerlik yaptı. Karikatür çalışmalarıyla sergilere katıldı, ödüller aldı. Fatih Halkevi’nde yöneticilik; Akademi’de öğrenci temsilciliği görevlerinde bulundu.

Mezuniyetten sonra 1978 yılında Muğla Belediyesi’nde İmar Müdürü olarak kamu görevine başladı. Muğla Kentsel SİT alanı ve doğal /tarihsel çevrenin korunmasına yönelik planlama çalışmalarına katıldı, uygulamaları yönetti. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra belediyedeki “atama” yönetimle anlaşamayarak istifa etti. Eşi yüksek mimar Zehra Ekinci ile birlikte serbest mimarlık yaptı. Mimarlar Odası’nın çeşitli kademelerinde yöneticilik görevleri üstlendi. Muğla’da Oda temsilciliği, merkezde yayın komitesi üyeliği ve 1988-1990 döneminde genel başkan yardımcılığı göreviyle Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu üyeliğinde bulundu.

1992-1996 yıllarında iki dönem Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanlığı yapan Ekinci, 1998-2000 dönemi ve 2000-2002 dönemi için Mimarlar Odası Genel Başkanlığı’na seçildi. 1993 yılından itibaren MSÜ  Mimarlık Fakültesi-Şehir ve Bölge Panlama Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak, yüksek lisans öğrencilerine “Kentsel Planlamada Yerel Kimlik” ve “Koruma Politikaları” dersleri verdi.

Ekinci, 1980’lerden itibaren Cumhuriyet gazetesinde yazıları çıkan Ekinci 1992 yılından bu yana da düzenli olarak köşe yazarlığı yapıyordu. Ekinci, “ÇED Köşesi” ve “Uygarlıkların izinde” köşelerinde Türkiye’nin dört bir köşesindeki kültür varlıklarına yönelik tahribatı gündeme taşıyordu. Ulusal Kanal’da da “İmar Dosyası” adlı programı hazırlayıp sunuyordu. Ekinci 1993 yılından itibaren de İstanbul, Erzurum, Antalya, Muğla’da koruma kurulu üyeliği yaptı. Ulusal Kanal’da Son olarak CHP’nin yerel seçimler için aday adayı olan isimlerine ders veriyordu. 15 Ekim 2013 tarihinde solunum ve kalp durması sonucu aramızdan ayrılan Ekinci,  evli ve iki çocuk babasıydı.

Kitapları

Ekinci, Çevremiz de Demokrasi Bekliyor, Memleketimden Çevre Manzaraları, İnsan Hakları ve Çevre, İstanbul’u Sarsan 10 Yıl: 1983-1993, Dünden Bugüne İstanbul Dosyaları, Bütün Yönleriyle Taksim Camisi Belgeseli, Yüzyılın Direnişçisi Küba Devrimi ve Tarih Bilinci, Çevreciliğin ABC’si, Şeriatın Kravatlı Başkanı , Rant Demokrasisi Çöktü: Deprem Yazıları, İstanbul’un “İslambol” On Yılı: Mart 1994 - Mart 2004, Adanmış Yazılar/ Korumak Sevgidir!, Kars Kitabı isimli kitapların da yazarıydı.

Ödülleri

Oktay Ekinci, 1995 yılında “İstanbul’u Sarsan On Yıl” araştırma dizisiyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin başarı ödülünü aldı. 1996’da Mimarlar Odası’nın “Kayaköyü Barış ve Dostluk Köyü” kampanyasındaki etkin çalışmaları nedeniyle “1996 yılı Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü”ne değer bulundu. 2001’de mimarlık mirasının önemi için kamuoyu bilincine katkısı nedeniyle Uluslararası Kültürel Varlıkların Restorasyonu ve Korunması Çalışmaları Merkezi  (ICCROM) tarafından dünya basınından örnek gösterdiği yazarlarla birlikte “Onur Ödülü”ne sahip oldu. 2002 yılında Avrupa-İstanbul yayın gurubunun “İstanbul - Kent Ödülü”nü aldı. 2002’de mimarlık sanatının tarihsel kaynaklarının korunmasındaki çabaları nedeniyle de Türk Sanat Kurumu’nun “Yılın Sanatçıları” ödül programı kapsamında “Sanat Onur Ödülü”nü aldı.

Bu haber toplam 92 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.