Ödüllü icatlar sergileniyor

Bodrum ilçesindeki Marmara Koleji öğrencilerinin TÜBİTAK ve NASA proje yarışmalarına katılmış olan birbirinden ilginç ödüllü icatları, Midtown Alışveriş Merkezi’nde sergilenmeye başladı.Bilim Haftası kapsamında düzenlenen...

Ödüllü icatlar sergileniyor

Bodrum ilçesindeki Marmara Koleji öğrencilerinin TÜBİTAK ve NASA proje yarışmalarına katılmış olan birbirinden ilginç ödüllü icatları, Midtown Alışveriş Merkezi’nde sergilenmeye başladı.

Bilim Haftası kapsamında düzenlenen sergide, TÜBİTAK proje yarışmasına katılmış ve bu yıl da yarışacak olan 9 icat yer aldı. Bu yıl TÜBİTAK’ta Bodrum’u temsil edecek projelerden Piri Reis çektirisi ve “Borexdikopter” isimli hava aracı sergide en çok ilgi gören icatlar oldu. Sergide yer alan diğer projeler ise bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirilen sokak kitaplığı, 2012 yılında TÜBİTAK ve diğer ulusal proje yarışmalarının Türkiye finallerinde Bodrum’u temsil eden ve bilgisayar ile yönlendirilen tamamen Türk malı olarak yapılan teleskop, 2011 TÜBİTAK ve diğer ulusal proje yarışmalarının Türkiye finallerinde yarışan ve bilgisayar ile kontrollerin yapıldığı güneş enerjisi ile çalışan çevreci tekneler oldu.

Marmara Koleji Fizik Öğretmeni Dilek Hasırcı, sergideki en başarılı icatlardan birinin de çizgi izleyen robotlar olduğunu belirterek, “Projelerden bir tanesi öğrencilerimizin yaptığı çizgi izleyen robotlarımız. Çizgi izleyen robotlarımızdaki mantık ise robotun önünde bulunan sensorlar ile siyah zemin üzerindeki beyaz çizgiyi algılar, aldığı bilgiyi beynine aktararak buna göre sağa veya sola dönme komutunu iletir. Bu projeyi 10’cu sınıf öğrencilerimiz yaptı, devrelerini de kendileri yaptı. Programlarını da kendileri yazdı. Daha sonra yarışlara katıldı bu robotumuz” dedi.

Hasırcı, sergideki en dikkat çeken icatlardan biri olan Borexdikopter isimli projenin bu yıl TÜBİTAK’a katılacağını ifade ederek, “Bu sene TÜBİTAK’la katılacağımız projelerden bir tanesi Borexdikopter projemiz. Bir multikopter örneği hava aracı. Üzerinde bulunan pervaneler sayesinde yükselip, aynı zamanda askıda kalıp o bölgede etrafın görüntülü taramasını yapıp, insanların kendilerini güvensiz hissettiği bölgelere bu aracı gönderip görüntülü tarama yapıp bize bilgi verebiliyor. Bilgisayarımıza aktarılan görüntüyü ise izleyebiliyoruz. Bu projeyi okulumuzun iki öğrencisi yaptı. Bu proje TÜBİTAK yarışmasına gidecek. Terörü engellemeye yönelik bir proje, aynı zamanda aracımızın üzerinde kollar var. Onlar da girilemeyen riskli bölgelere girip, yere bir cisim bırakabilir veya yerden bir cisim alma özelliği taşıyor” diye konuştu.

Bu haber toplam 57 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.