MUTSO’dan Stratejik Planlama Eğitimi

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) üyelerine yönelik olarak Stratejik Planlama Oryantasyon Eğitimi gerçekleştirdi.Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)’nın 7. Olağan Meclis Toplantısı Sakartepe Park Restoran’da gerçekleştirildi....

MUTSO’dan Stratejik Planlama Eğitimi

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) üyelerine yönelik olarak Stratejik Planlama Oryantasyon Eğitimi gerçekleştirdi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)’nın 7. Olağan Meclis Toplantısı Sakartepe Park Restoran’da gerçekleştirildi. Toplantıda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (TOBB ETÜSEM) Eğitmenlerinden Akreditasyon Uzmanı Prof. Dr. Fuat Önder tarafından, MUTSO Meclis üyelerine yönelik stratejik planlama oryantasyon eğitimi verildi. Düzenlenen toplantıya, MUTSO Meclis Başkanı Şükrü Altınay, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, MUTSO Meclis Başkan Yardımcıları Mevlüt Acar, Ahmet Zeybek, Mustafa Kale, MUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Mustafa Ercan, Mehmet Dişcigil, MUTSO Yönetim Kurulu üyeleri, meclis üyeleri ve meslek komite başkanları katıldı.

MUTSO ile 2010 yılından bu yana yönetim ve personel ile birlikte çalışma yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Fuat Önder, “Kalite-Akreditasyon ve Stratejik Plan”, “Stratejik Planlama Süreci”, “Durum Analizi” ve “Misyon-Vizyon-Temel Değerler” gibi konuları işledi.

Prof. Dr. Fuat Önder, “Odada Kalite Yönetim Sistemi temsilcisinin atanmasıyla birlikte 2010’da ISO 9000 kalite yönetim sistemini kurmaya başladık. Daha sonra TS EN ISO 9001:2008 belgelendirmesinden itibaren hizmet kalitesini artırmak için sistemi geliştirmeye devam ediyoruz. Hizmet kalitesini artırmak için sadece dokümantasyonu kurmak yetmiyor. Buna başka sistemleri eklemek de gerekiyor. TS EN ISO 9001:2008 üstüne personel yönetim sistemi de entegre edildi. Oda akreditasyonu odalar tarafından gerçekleştirilen hizmetlere ilişkin asgari şartları ortaya koyan, odalar tarafından yıllık performansların öz değerlendirmesinin yapıldığı, üç yıllık periyotlarla yapılan  dış denetimlerden alınan geri beslemeler ve iyileştirmelerle oda faaliyetlerinin belirlenen kriterlerde sürekliliğinin sağlandığı bir sistemdir. TOBB’a bağlı Oda-Borsalarda hizmet kalitesinin iyileştirilmesi amacı ile ‘Türk Oda Geliştirme Programı’ kapsamında Eurochambers-TOBB işbirliği ile Archimedes çerçevesinde alman oda sistemine ilişkin görüşlerin de eklendiği Eurochambers, İngiltere Odalar Birliği’nin sistemi dikkate alınarak olgunlaştırılmış bir modeldir. TOBB’a bağlı Oda-Borsalarda hizmet kalitesinin iyileştirilmesi amacı ile akreditasyon çalışmaları 2002 yılında başlatılmış olup 2013’de 9 ve 10. Grup akreditasyon denetimleri yapılmaktadır. MUTSO ise bu yıl 10. Grup içerisinde akredite oda içerisinde yer almıştır.  Toplam oda/borsa sayısının 364 olduğu ve bu yıl itibariyle 131 oda/borsanın akreditasyonunu tamamlayacağını düşünürsek, bu oldukça iyi bir seviyedir ancak artık akreditasyon a-b-c gibi derecelendirilmiş olup güncel denetimlerde eski akreditasyona sahip oda/borsaların seviyelerini yükseltmeleri beklenmektedir.” dedi.

Stratejik Planlamanın önemi

Konuşmasında stratejik planın önemine  de değinen Prof. Dr. Fuat Önder, “Yönetim sistemlerini doğru inşa etmemiz gerekiyor. Bütün yönetim sistemlerini birbirine entegre ederek, en doğru yönetim sistemine erişilmesi mümkün. Stratejik yönetim yolu, stratejik plandan geçer. Stratejik planlama, Oda’nın bulunduğu nokta ile ulaşmayı arzu ettiği durum arasındaki yolu tarif eder. Oda’nın amaçlarını, hedeflerini ve bunlara ulaşmayı mümkün kılacak yöntemleri belirlemesi gerektiriyor. Stratejik planlama, bulunduğumuz ve gelecekteki yeri tarif ediyor. Stratejik planlamalar her yıl revize edilme ve güncellenmelidir. Paydaşlar da stratejik planlamada yer almalıdır. Paydaş, yasadan gelen bir zorunluluk olduğu gibi, bu kavramın kurumsallaşmanın ilk adımıdır.” dedi.

“Oda olarak görevimizi yapıyoruz”

Toplantıda ayrıca, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş tarafından, odanın faaliyetleri hakkında bir sunum da gerçekleştirirken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin faaliyet alanı ve yaptığı çalışmalarla ilgili katılımcıları detaylı bir şekilde bilgilendirdi. Karakuş, son dönemdeki ulusal ve uluslararası gelişmelerin Türkiye ekonomisine etkileri ile ilgili olarak bilgiler aktarırken, şunları söyledi:

“Her ay meclis toplantılarımızda ekonomik durumu değerlendiriyoruz. Geçtiğimiz aydan bu yana çok büyük değişiklik olmasa da özellikle bölgemizde İran’ın nükleer tesislerini dünyanın kontrolüne açması piyasalarda bir canlılık getirdi.  Ancak son günlerde dünyanın gündeminde Avrupa ve Amerika’da bir durgunluk bekleniyor. Bu ülkeler faizleri sıfıra kadar düşürüp, ekonomilerini canlandırmaya çalışıyorlar. Amerika Merkez Bankası 3 ay önce tahvil alımlarını ertelemişti. Bütün dünya çok etkilenince bu kararı ertelemişti ama bunun çok uzun süreli olmayacağı da bugünlerde ortaya çıkmış durumda. Şubat-Mart aylarında büyük ihtimalle yine Amerika Merkez Bankası’nın dünyadan tahvil alımını durdurması bekleniyor. Bunun sonucunda da tüm Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir reresyon beklentisi, ekonomide büyük bir durgunluk beklentisi söz konusu. 2014 yılının 2. yarısında hatta Mart ayından sonra bu reresyona dikkat etmemiz gerekiyor. Yatırımlarımızı ona göre koordine ederek çevremizdekileri de bu konuda uyaralım ki sonradan telafisi zor zararlar yaşanmasın. Ekonomistleri dinlediğimiz zaman bu reresyonun sadece ülkemizde değil, Avrupa ve Amerika’da da beklendiği söyleniyor. Biz de bu konudaki görüşlerimizi dile getirerek Oda olarak görevimizi yapmış oluruz diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 65 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.