MUTSO NAR VE NARENCİYE ÜRETİMİNİ DEĞERLENDİRİLDİ

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Ortaca Temsilcilik binasında yapılan yönetim kurulu toplantısının ardından MUTSO yönetimi Muğla’nın nar ve narenciye üretimi potansiyelini ve sektörle ilgili sorunları Muğla Sıtkı Koçman...

MUTSO NAR VE NARENCİYE ÜRETİMİNİ DEĞERLENDİRİLDİ

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Ortaca Temsilcilik binasında yapılan yönetim kurulu toplantısının ardından MUTSO yönetimi Muğla’nın nar ve narenciye üretimi potansiyelini ve sektörle ilgili sorunları Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ortaca Meslek Yüksekokulu toplantı salonunda masaya yatırdı.

MUTSO organizasyonuyla düzenlenen toplantıya MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, MUTSO Meclis Başkan Yardımcısı Mevlüt Acar, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Mustafa Ercan, Mehmet Dişçigil, MUTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, MUTSO Meclis Üyeleri, MUTSO Meslek Komite Başkanları, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ortaca Meslek Yüksek Okulu Müdürü Önder Yıldırım ve öğretim görevlileri, Dalaman, Köyceğiz, Ortaca ilçeleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürleri ile İlçe Ziraat Oda Başkanları katıldı.

Toplantını açılış konuşmasını yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ortaca Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Önder Yıldırım ilimiz tarım sektörü ile ilgili, özellikle nar ve narenciye üretimi konulu bir toplantının düzenlenmesi ve MUTSO’nun bu organizasyona öncülük etmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek Ortaca, Köyceğiz ve Dalaman havzasında tarım sektörün sorunlarının tespiti ve çözüm aşamasındaki her süreçte yer almaya hazır olduklarını ifade etti.

Toplantıda daha sonra konuşma yapan MUTSO Başkanı Bülent Karakuş ilimizin tarım, turizm ve madencilik bölgesi olduğunu, tarımın turizmden sonra ikinci sırada yer aldığını belirterek ekonomik pastada çok önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. MUTSO Başkanı Karakuş, “Köyceğiz, Ortaca, Dalaman bölgesinin ürünü olan narenciyeyi Türkiye’de ikinci üçüncü sırada üretmemize rağmen birtakım üretim ve satış sonrası sorunlardan dolayı yeterli gelir sağlanamıyor. Bizler burada bu işin tüm Türkiye’ye ve dünyaya dağıtımını yapan kişilerin yaptığı işten en üst seviyede memnun olması ve ekonomiye katkı sağlaması için çalışmalarımızı artırmalıyız. Gerek üreticiler, gerekse Ortaca, Dalaman ve Köyceğiz’de yaşayan üyelerimizin ve vatandaşların odalar, sivil toplum örgütleri, tarım ilçe müdürlükleri ve ziraat odaları gibi kurumlardan istedikleri bu kurumların toplanıp bu sorunların giderilmesi ile ilgili çözüm yolları aramaları ya da ürünlerini daha iyi nasıl üretebilecekleri, daha iyi nasıl satabilecekleri ile ilgili kendilerine yol gösterici olunmasıdır. Biz bugün üretimden tüketime kadar yaşanan sorunların tespiti için toplanmış bulunuyoruz. Bu sorunlar tespit edilip çözüldüğü takdirde bölgemizin ekonomisine hem katkı sağlamış hem de üreticilerimizin de işlerinin devam etmesini sağlamış olacağız. Oda olarak da gerekeni yapıp sizlere de gereken desteği verip üreticilerimizin eğitilmesinde, alınan ilaçlarda, ürünü daha kaliteli hale getirmek için de her türlü desteği vermeye hazırız” şeklinde konuştu.

MUTSO Başkanı Karakuş, yıllardır aynı sorunların var olduğunu, devam ettiğini ve çözülmez gibi kafalarda oluşmuş önyargının sivil toplum örgütleri ve üniversitelerle birlikte yapılacak çalışmalarla yıkılacağına dikkat çekerek küreselleşen dünya ile birlikte rekabet ortamının son derece hızla devam ettiğini, bu döngüde üretim ve üretim sonrası yapılan stratejik planlı çalışmalarla ayakta kalınabileceğini sözlerine ekledi. Başkan Karakuş “Toplantının sonunda tüm katılımcıların görüşleri ve çözüm önerileri değerlendirilerek bölgede markalaşma, reklam ve pazarlama, ürünlerde sertifikasyon, standardizasyon, nakliye sorunları, arazi ve imar sorunları olduğu tespit edildi. Önümüzdeki süreçte de tüm sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili geniş kapsamlı çalışmalar yapılarak bölge sorunları ile ilgili çözüm yoluna gidilecek” dedi.

Bu haber toplam 109 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.