MUTSO: “Medikal sektörü yara aldı”

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan ile Sağlık Hizmetleri sektörlerini bünyesinde barındıran 2’nci Meslek Komitesi Başkanı Şebnem Ateş, medikal sektörünün yaşadığı sorunlara ilişkin...

MUTSO: “Medikal sektörü yara aldı”

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan ile Sağlık Hizmetleri sektörlerini bünyesinde barındıran 2’nci Meslek Komitesi Başkanı Şebnem Ateş, medikal sektörünün yaşadığı sorunlara ilişkin bir açıklama gerçekleştirdi.  Açıklamada, kamu hastanelerinden 16 ay, üniversite hastanelerinden de 36 aya varan vadelerde toplam 19 milyar liralık alacağın tahsil edemediğine dikkat çekilerek, sektörün, ciddi bir yara aldığı belirtildi.

Sinem Karakaya

MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan ve 2'nci Meslek Komitesi Başkanı Şebnem Ateş, medikal sektörünün yaşadığı sorunlara yönelik yaptıkları açıklamada, kamu hastanelerinden 16 ay, üniversite hastanelerinden de 36 aya varan vadelerde toplam 19 milyar liralık alacağın tahsil edemediğine dikkat çekilerek, sektörün, ciddi bir yara aldığı belirtildi.

Medikal sektörün, ciddi bir yara aldığı ve faaliyet sürdüremez hale geldiğinin altının çizildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Medikal sektörü; tıbbi malzeme ve tıbbi cihaz alanlarında faaliyet gösteren ve tüm Türkiye’de sayısı 10 bini bulan ve yaklaşık 200 bin çalışana istihdam olanağı sağlayan kuruluşlardır. Her dönemde olduğu gibi pandemi döneminde de tüm sağlık çalışanları gibi gece gündüz demeden halkın sağlığı için sağlık kuruluşlarına kesintisiz ürün ve hizmet sunmak medikal sektörünün önceliği olmuştur. Sektörün kamuya satmış olduğu ürünler, yaklaşık 180 gün vadeyle anlaşılarak sözleşme ile imza altına alınmaktadır. Bütün bu gelişmeler yaşanıyor ve ödemelerin alınamıyor olmasına rağmen, hastalara ve topluma karşı sorumluluklar yerine getirilmeye devam ediyor. Yine aynı süreçte döviz kurunda, enflasyonda ve diğer tüm girdi maliyetlerindeki ciddi artışlar nedeniyle sektör üzerinde büyük bir baskı oluşmuştur.”

“TALEPLER, MEDİKAL SEKTÖRÜNÜ TEDİRGİN ETMEKTE”

Medikal sektörünün yaşadığı sorunlara yönelik yapılan ortak basın açıklamasında alacaklardan feragat edilerek ödemelerin yapılabileceği konusu da gündeme getirildi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan ve Sağlık Hizmetleri sektörlerini bünyesinde barındıran 2’nci Meslek Komitesi Başkanı Şebnem Ateş’in ortak gerçekleştirdiği basın açıklamasında, Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerince, 2018 yılı için yüzde 30, 2019 yılı için yüzde 50, 2020 yılı için yüzde 60 olmak üzere sektörün yok olmasına neden olacağı feragat talebinin kabul edilmesinin beklendiği kaydedildi.

Taleplerin, medikal sektörünü tedirgin ettiğinin ifade edildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Mevcut ekonomik şartlarda zaten ciddi sıkıntılar yaşayan medikal sektörü, özellikle feragat talebiyle bitme noktasına gelebilir, mal ve hizmet sunumunda ciddi sorunlar yaşayabilir. Bu koşullarda, 2018-2020 yıllarına ait alacaklar için yeni bir iskonto uygulaması planlamasının adil ve hakkaniyet ölçüsünde olmadığını düşünüyoruz. Sektördeki firmalarımızın mali durumları, alacaklarını tahsil ederken olası hiçbir iskontoyu kaldıracak durumda değildir. Böyle bir uygulamanın, ülkemizde mevcut istihdama zarar vereceğini, yeni yatırımların yapılmasını imkânsız kılacağı gibi sağlık hizmetlerinin sunumunda da aksamalara yol açacağı endişesini taşımaktayız.”

“TIBBI CİHAZ SEKTÖRÜNE İHTİYAÇ VAR”

Pandemi süreci gibi kritik bir dönemde, güçlü bir tıbbi cihaz sektörüne ihtiyaç olduğunun dile getirildiği açıklamada, Cumhurbaşkanı ve ilgili Bakanlıklardan talepte bulunularak, “Hak ediş ve alacaklarımızın hızlı bir şekilde ödenmesi, sözleşme sürelerine bundan sonra mümkün olduğunca uyulması ve eczane ile hastane ödemelerinde olduğu gibi yasal güvence altına alınmasıdır. Firmalarımızın bu zor süreçte ayakta kalarak üzerlerine düşen görevleri layıkıyla yerine getirebilmeleri için vadesi geçen kamu ve üniversite alacaklarının feragat olmaksızın ödenmesi hususunda devlet büyüklerimizden acilen destek bekliyoruz” diye konuşuldu.

Bu haber toplam 78 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.