MUTSO 2021 YILINI DEĞERLENDİRDİ

*** Muğla Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi tarafından odanın çalışmaları hakkında basın toplantısı düzenlendi. MUTSO Başkanı Mustafa Ercan Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin oda himayesinde olduğunu...

MUTSO 2021 YILINI DEĞERLENDİRDİ

*** Muğla Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi tarafından odanın çalışmaları hakkında basın toplantısı düzenlendi. MUTSO Başkanı Mustafa Ercan Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin oda himayesinde olduğunu söyleyerek, kalifiye eleman sorununun giderilmesi için proje yürüttüklerini söyledi. Ercan bu kapsamda “Belirlenen başarı seviyesinde 16 öğrenciye burs sağlıyoruz. Okulu tercih eden öğrenci sayısı odamız himayesine geçtikten sonra %250 arttı” dedi.

*** Değerlendirme toplantısında zincir marketlerin yerine yerel esnafa destek olunması gerektiğini söyleyen Oda Başkanı Mustafa Ercan, Muğla ekonomisine destek amaçlı 12 milyona yakın hibe desteği alındığını söyledi.

SİNEM KAPLAN

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi Menteşe’de görev yapan gazetecilerle bir araya gelerek 2021 yılında oda çalışmalarını değerlendirdi. Projelerin anlatıldığı toplantı da oda başkanı Mustafa Ercan, pandemi döneminde ekonomik zorluk yaşayan yerel esnafa destek olunması gerektiğine dikkat çekti. Öte yandan Başkan Ercan, 5 ürüne coğrafi işaret aldıklarını 8 ürün için ise işaret çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Toplantıya Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, Meclis Başkanı Koral Özcan, yönetim kurulu üyeleri ve basın mensupları katıldı.

Değerlendirme toplantısına odanın tanıtımı ile başlayan Mustafa Ercan, “1884 yılında kurulan Muğla ticaret ve sanayi odası, 137 yıllık köklü tarihi ile ülkemizin ilk kurulan odaları arasında yer almaktadır. Tarihi ve üyelerinden aldığı güçle çalışmalarını sürdüren Odamız Menteşe, Yatağan, Kavaklıdere, Ula, Ortaca, Köyceğiz, Dalaman Ve Datça’da 8 bine aşkın üyeye hizmet vermektedir. Odamızın, projesi ve çok amaçlı kullanım alanları ile ilimizde örnek teşkil eden merkez hizmet binası dışında, üyeye yakın ve hızlı hizmet sunmak amacıyla Yatağan, Ortaca Ve Datça’da temsilcilikleri bulunmaktadır” dedi.

5 ÜRÜNE COĞRAFİ İŞARETİ ALINDI ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Coğrafi işaret çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Oda Başkanı Ercan, “Muğla’nın ekonomik olarak gelişmesinin yanısıra sosyal ve kültürel kalkınmanın da en büyük destekçileri arasında yer alan odamız, ilin gelişmesinin markalaşma ve tanıtım yolundan geçtiğinin bilinciyle, çalışmalarına bu yönde ağırlık verdi. Bu kapsamda, Muğla’ya özgü ürünlerin marka değeri kazanması amacıyla tescil çalışmalarına yöneldik ve bugüne kadar Muğla saraylısı, Muğla köftesi, Muğla göce tarhanası, Muğla beyaz mermeri ve Kavaklıdere cevizi 5 ürüne coğrafi işaret aldık. Ula sarımsağı, Dalyan narı, Gökova susamı, Muğla kebabı, Muğla simidi, Datça nurlu bademi, elcik soğanı ve Dalaman incirinin de ayırt edici özelliklerini ön plana çıkartarak coğrafi işaret başvuru süreçlerini yürütüyoruz. Bu başvurular ciddi ücretler karşılığında aracı firmalar ile gerçekleştirilmekteydi. Artık tüm bu süreçler odamız tarafından yürütülmekte. Ancak hassasiyet ile belirtmek isterim ki, bir ürünün tescillenmesi, o ürünün markalaşma sürecinde yalnızca ilk adımdır. Asıl iş sonra başlıyor. Bu ürünleri üreten, yetiştiren veya işleyen işletmelerimizden rica ediyorum. Bu ürünlerin daha çok ticarileşmesi için yöresel yemeklerimizi menülerine koysunlar.”

MUTSO ZEYTİNPARK

Fuarlarda ürünleri tanıttıklarını söyleyen Oda Başkanı Ercan, “Muğla-İzmir karayolunda Yatağan-Bodrum yol ayrımında MUTSO Zeytinpark’ı hayata geçirdik. ZeytinPark’ta Muğla’nın 13 ilçesine ait yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımları yapılmakta, satışları, üretici fiyatları ile gerçekleştirilmekte. Ayrıca yine yakın zamanda hayata geçirdiğimiz algari.com ile, Zeytinpark’ta yer alan tüm ürünleri odamız güvencesiyle çevrimiçi olarak satın alma imkanı sunuyoruz. Son olarak, Ekim ayında Antalya’da organize edilen yöresel ürünler fuarında her yıl olduğu gibi yerimizi aldık. GEKA çatısı altında Muğla odaları olarak birlikte yer aldığımız fuarda yine tüm bu ürünlerimizin tanıtım ve satışlarını gerçekleştirdik.”

ÇALIŞMALARA DEVAM EDİLİYOR

“2012 yılında hayata geçirdiğimiz, 840 km uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun yürüyüş rotası olma özelliğini taşıyan Karia Yolu’nun bazı parkurları, ne yazık ki bu yaz yaşadığımız orman yangınları felaketinde zarar gördü. Şuanda o yerlerin hasar tespit çalışmasını yürütüyoruz. Hasar tespiti yapılır yapılmaz, gerekli onarım ve düzenlemeler için yeniden kollarımızı sıvayacağız. MUTSO olarak, çam balı üretiminde yenilikçi üretim metotlarıyla katma değeri ve ihracat potansiyeli yüksek apiterapi ürünlerinin üretiminin yaygınlaştırılmasını hedefledik. Arı sütü, polen, arı zehri, propolis gibi apiterapik ürünlerin üretilmesinin Muğla ekonomisine ve kalkınmasına ivme kazandıracağını düşündük. Bu noktada bir fizibilite raporu hazırlattık. Rapor sonucunda apiterapik arıcılık ürünleri işleme merkezi kurulması yönünde paydaşlar belirlendi ve çalışmalara başlandı. Bu proje kapsamında yaşanan gelişmeleri üyelerimiz ve kamuoyu ile paylaşmayı sürdüreceğiz. GEKA alternatif turizm mali destek programı kapsamında odamızın Yörük köyü: Dırlavan projesi destek almaya hak kazandı. İkizce köyünde kurulacak olan proje ile Yörük kültürüne ait ögelerin turizme kazandırılması yoluyla bölgenin alternatif turizm altyapısına katkı sağlamak ve bu sayede bölgenin 12 aya yayılan sürdürülebilir turizm kapasitesi güçlendirmek, bölge ekonomisini canlandırmak, ziyaretçi sayısını ve ortalama konaklama sürelerini uzatmayı hedefliyoruz.”

ÖĞRENCİ SAYISI YÜZDE 250 ARTTI

Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin oda himayesinde olduğunu söyleyen Oda Başkanı Mustafa Ercan, “Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi26 Şubat 2019 yılında odamız himayesine verildi. TOBB proje okulu Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, çalışmalarını Odamız himayesinde sürdürüyor. Sektörlerin yaşadığı kalifiye eleman sorununun giderilmesi, meslek erbaplarının ve girişimcilerin yetişmesi amacıyla yürütülen projede Odamız, okulun tanıtım çalışmalarına ve donanımsal ihtiyaçlarına destek sağlıyor. Belirlenen başarı seviyesinde 16 öğrenciye burs sağlıyoruz. Okulun çatısındaki problem nedeniyle bina su alıyor ve üst katlardaki sınıflar kullanılamıyordu. Okulun bu sorununu çözdük. Okulu tercih eden öğrenci sayısı Odamız himayesine geçtikten sonra %250 arttı.”

“YEREL ESNAFA DESTEK VERİLMELİ”

Oda Başkanı Mustafa Ercan, “Pandemi döneminde ekonomik zorluk çeken yerel esnafımızın yanında olunması gerektiğini düşünüyorum. Vatandaşlarımızı zincir marketlerden alışveriş yapmak yerine yerel esnafa destek olmaya davet ediyorum. Zincir marketleri tercih etmek yerine yerel esnaf desteklenmeli” dedi.

 

 

Bu haber toplam 125 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.