MUTLU BİREY MUTLU TOPLULUK

Yüce dinimiz İslam  , insanlara Allah’a kul ’ Rasülullah’a ümmet olmaya çağırırken  hüküm ve prensipleriylede  yani şu beş madde ile huzuru, insanlara korumaya amaçlayan evrensel  değerler ortaya koymuştur...

MUTLU BİREY MUTLU TOPLULUK

Yüce dinimiz İslam  , insanlara Allah’a kul ’ Rasülullah’a ümmet olmaya çağırırken  hüküm ve prensipleriylede  yani şu beş madde ile huzuru, insanlara korumaya amaçlayan evrensel  değerler ortaya koymuştur .  Bunlar dinini , aklını , neslini , canını ve malının dokunulmaz olduğunu bidiren değerler ortaya koymuştur. Kuşkusuz bu değer ve prensipler kişi ve toplum  sağlığını da doğrudan ilgilendirmektedir.

Bireysel  ve toplumun  sağlığını  korumanın  en önemli şartı ise başta temizliktir. Cami cemaati olmak öyle düşünüldüğü gibi basit bir durum değildir .Bu insanlar toplumda  yapıcıdırlar , beş vakit abdestinin almakla sağlık konusunda büyük bir güzelliğe imza atmakta. Fakat ne yazıktır ki bazıları bir cemaatin bir hacının yaptığı hata ve kusurları daima konuşur durur .Fakat hatalar insanlar  olarak iyi niyetle düşünürsek sıkıntı olmaz. İyi niyetli olursak bunların  içinde çoğunda güzellik  varken hiçmi iyi yok onları niye söylemiyorlar. Bu cemaat birey ve toplum için gerekli olan temizlik konusunda gerekeni yerine getirmiştir vede topluma sayılamayacak kadarda fayda sağlamaktadır en azından.

Bunun içindir ki İslam’da temizliğe büyük önem verilmiş , maddi ve manevi kirlerden temizlenip  arınanları yüce  Allah’ın sevdiğini bildirmiştir. Elbise ,beden  ve çevre  temizliği insanlara emredilmiştir. Hatta  maddi ve manevi temizlik namaz ve benzeri ibadetlerin temel şartlarından sayılmıştır. Aynı şekilde  bireysel ve toplumsal  hayatımızı ciddi şekilde tehdid eden alkollü içeceklerin  ve uyuşturucu maddelerin kullanılması haram kılınmış  , bu ve benzeri zararlı şeylerden kaçınılması istenmiştir.

Nesli , aileyi , ve toplumu olumsuz  yönde etkileyen  ,zina ve sapkınlıklar haram kılınmış bunun karşılığında meşru ve nikahlı aile hayatı teşvik edilmiştir. Aileye ve aile yapısını korumaya önem vermiştir. Bütün bunlara ilaveten ciddi  biçimde tehtid eden ve toplumsal barışa zarar veren olumsuz tavır ve davranışlar haram kılınmıştır.

Diğer taraftan Allah’a karşı kulluk görevinin bir gereği olarak eda edilen başta namaz , oruç ,zekat ve haç olmak üzere bütün ibadetlerle  yerine  getirilen emirlerin kişi ve toplum sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğuda bilinen bir gerçektir. Nitekim ayeti Kerimede “Kur’an ı Kerimin  müminler için şifa ve rahmet “olduğunun bize bildirilmesi toplumun sağlığını korumak için  yüce kitabımızın ortaya koyduğu hayat prensipleri sayesindedir.

Eğer Allah’ın koyduğu bu prensipleri  şöyle düşünürsek  bizi neyi emretmiş, neden men etmiş  men ettiğinin sakıncaları ,yapmamızı istediği emirlerde ne faydalar var diye araştırırsak dinimizi daha iyi anlamış oluruz.

Sağlığımızı  olumsuz yönde etkileyecek  davranışlardan sakınmak ne denli önemli ise , hastalanınca hastalığın tedavisi için uğraşmak kurtulmak çaba göstermek o denli önemlidir. Çünkü Allah ‘ın insanlara verdiği derdin devasını mutlaka vermiştir . İnsanoğlu buna araştırmak ,  tedavisi için uğraşı vermek için çalışmalı gayret sarfetmelidir.

O zaman şunu diyebiliriz , Yüce dinimizin  ilke ve prensiplerine  Allah’a kulluk bilinciyle yaşantımıza tatbik edelim.Eğer ki şunu hiç unutmayalım sağlıklı bir toplum varsa mutlaka yolu sağlıklı bireylerden geçmektedir. Ben bir kişiyim benim düzelmemle ülke düzelmez diye düşünmeyelim . Biz sağlıklı olursak toplumunda sağlıklı olacağını bilmeliyiz.

Sağlıklı birey ve sağlıklı toplum için şu zamanda içinden geçtiğimiz şı dönemde pandemi dolayısı ile  bize bildirilen kurallara uyalım  bilim adamları maskeyi tak , sosyal mesafeyi uy  diyorlarsa bunu uymalıyız zorluk çıkarmamalıyız.Bunlar bizim sağlıklı bir toplum olmamız için bir uğraşıdır.

Birde insanı tiksindiren  kullandığı o maskesini , sigara izmaritini ve benzeri çöplerini gelişigüzel bulduğu yerlere atması varya bunlar ilkel insanların yaptıkları , cehalet içinde olan insanlar diye düşünmemek elde değil.

Unutmayalım ki insanlara hayat verecek  , onları manen ve maddeten sağlıklı ve diri tutacak  bütün işllerde beraber olalım buda Allah’ın emirleri ,Rasulullahın bize ne dediğini iyi bilmek ve uygulamaktan geçer sağlıklı birey ve sağlıklı toplum.

Bu haber toplam 94 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.