MÜSİAD’ın, SAMEKS Verileri açıklandı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) Verilirini Muğla’da açıkladı.Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), tarafından her ay sonunda kamuoyu ile paylaşılan...

MÜSİAD’ın, SAMEKS Verileri açıklandı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) Verilirini Muğla’da açıkladı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), tarafından her ay sonunda kamuoyu ile paylaşılan ‘Satın Alma Müdürleri Endeksi Verilerini’ (SAMEKS) MÜSİAD Muğla Şubesinin ev sahipliğinde kamuoyu ile paylaştı. SAMEKS verilerinin paylaşımı toplantısına MÜSİAD Başkan Vekili Nazım Özdemir, MÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı ve Ekonomist Ahmet Akif Demirbaş, MÜSİAD Muğla Şube Başkanı Sayim Akdeniz ve MÜSİAD Muğla Şubesi üyeleri katıldı.

MÜSİAD Başkan Vekili Nazım Özdemir, Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verilerinin hem satın alma, hem de hizmet bazında topladığı bilgilerin bir sonraki ayın nasıl olacağı konusunda bilgi verdiğini açıkladı. Güncel bazı ekonomik verileri değerlendiren Özdemir, “Şu anda seçim atmosferi içindeyiz. Geçmişte seçim dönemlerinde devletin kasaları ve hazine bir nevi boşaltılırdı. Çok şükür son dört beş seçimdir böyle bir durum söz konusu değil. Dolar 2015 yılının ilk çeyreğinde oldukça hızlı bir yükselme kaydetti. Normal seyrinde belki olması gereken yerde ama birden ani sıçraması özellikle iş hayatımızda işverenlerimizi sıkıntıya soktu. Allah’tan daha önceleri hükümet bireysel olarak dolar bazında veya yabancı para bazında borçlanmayı sınırlama getirmişti. O anlamda hane halkı açısından doların bu şekilde yükselmesi çok büyük bir sıkıntı yaratmadı” dedi.

MÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı ve Ekonomist Ahmet Akif Demirbaş, MÜSİAD’ın Bin 100 üyesinin satın alma müdürlerinden elde edilen verilere göre, Türk ekonomisinin son 19 ayın en yüksek değerine ulaştığın açıkladı. Demirbaş, “Sanayi ve hizmet sektörlerini içeren SAMEKS Bileşik Endeksi, Mayıs ayında 4,69 puan artarak 57,55 değerine yükseldi. SAMEKS; Mayıs ayındaki 57,55 değeriyle son 19 ayın en yüksek değerine ulaşmış ve 50 baz puanının üzerinde yer alarak ekonomik canlılığa işaret etmiştir. Endekste gözlenen bu artışta; sanayi sektörünün 4,26 puan, hizmet sektörünün ise 4,87 puan hız kazanması etkili olmuştur” dedi.

Sanayi Sektörü endeksi

SAMEKS sanayi sektörü endeksi hakkında bilgi veren Demirbaş, “Mayıs ayında önceki aya göre 4,26 puanlık bir artış göstererek 59,50 değerine yükselmiştir. Bilhassa istihdam alt endeksinde görülen 6,76 ve üretim alt endeksinde görülen 5,94 puanlık artışın, bu yükselişteki en önemli rolü oynadığı görülmektedir. Bunlara ek olarak, yeni sipariş, (4,79 puan) tedarikçilerin teslimat süresi (4,47 puan) ve nihai mal stoku (2,62 puan) alt endeksleri de Mayıs ayında hız kazanmıştır. Satın alım (0,31 puan) alt endeksinde ise azalış gözlenmiştir” dedi.

Hizmet Sektörü endeksi

SAMEKS hizmet endeksinin Mayıs ayında bir önceki aya göre 4,87 puan artarak 56,75 puana yükseldiğini açıklayan Demirbaş, “İstihdam (8,75 puan) ve tedarikçilerin teslimat süresi (6,68 puan) alt endekslerinde görülen artışlar, Hizmet Endeksi’ndeki artışın en önemli etkenleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında, iş hacmi (4,69 puan) nihai mal stoku (2,44 puan) ve satın alım (1,68 puan) alt endekslerinde gerçekleşen artışlar da, hizmet endeksinin hız kazanmasında etkili olmuştur” dedi.

Mayıs ayı Hizmet ve Sanayi sektörü SAMEKS endeksleri ile ilgili değerlendirme yapan MÜSİAD Başkan Vekili Nazım Özdemir, “2015 yıl Mayıs ayında, sanayi endeksi 59,50 puanlık değeri ile son 29 ayın zirvesinde yer alırken, hizmet endeksi de 56,75 değeriyle 19 ayın zirvesine çıkmıştır. Sanayi sektörün yeni siparişlerin çoğalması üretim ve istihdamın artışına neden olurken, hizmet sektöründe ise satın alımların artışı, iş hacmi ve istihdamı yukarı yönlü hareket ettirmiştir. Böylece SAMEKS Sanayi ve Hizmet endeksleri, Mayıs 2015 döneminde 50 baz puanının üzerinde yer alarak ekonomik canlılığın sürdüğüne işaret etmiştir” dedi.

Bu haber toplam 79 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.