Muğla’ya susam işleme merkezi

***Muğla'da, Gökova Körfezi'nden esen ve yörede "Deli Memet" adı verilen rüzgarın getirdiği iyot sayesinde özgün bir aroma kazanan Gökova susamı, yurt dışından gelen yoğun talep nedeniyle üreticisinin yüzünü güldürüyor....

Muğla’ya susam işleme merkezi

***Muğla'da, Gökova Körfezi'nden esen ve yörede "Deli Memet" adı verilen rüzgarın getirdiği iyot sayesinde özgün bir aroma kazanan Gökova susamı, yurt dışından gelen yoğun talep nedeniyle üreticisinin yüzünü güldürüyor. Ancak susamın yetiştiği bölgede mutlaka susam işleme merkezi olması gerektiğine dikkat çeken Avokado bahçesi sahibi Turan Şahin, Muğla’ya susam işleme merkezi açacağını duyurdu.

***Muğla'nın Ula ilçesine bağlı turistik Akyaka Mahallesi'nde bulunan Avokado bahçesi sahibi eski sporcu ve aynı zamanda Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Turan Şahin (75), Gökova Körfezi'nden esen ve yörede "Deli Memet" adı verilen rüzgarın getirdiği iyot sayesinde Gökova susamının özgün bir aroma kazandığına dikkat çekerek, Muğla’ya susam işleme merkezi açacağını söyledi.

Sinem Karakaya 

Japonlar ve Çinliler tarafından büyük ilgi gören Gökova susamı için Muğla’ya susam işleme merkezi açılacak. Muğla'nın Ula ilçesine bağlı 'Sakin Kent' unvanlı turistik Akyaka Mahallesi'nde bulunan Avokado bahçesi sahibi eski sporcu ve aynı zamanda Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi 75 yaşındaki Turan Şahin, Gökova susamının yörede "Deli Mehmet" adı verilen rüzgarın getirdiği iyot sayesinde özgün bir aroma kazandığını söyleyerek, “Mutlaka burada bir susam işleme tesisimiz olması gerekiyor. Buradaki çiftçi kardeşlerimiz kabul buyururlarsa onlara bu konuda öncülük etmek istiyorum” dedi.

Elverişli iklimi ve verimli topraklarıyla çeşitli ürün yetiştirilebilen Muğla'da, avokado bahçesi sahibi eski sporcu ve aynı zamanda Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Turan Şahin, susamın çiftçilerin önemli gelir kalemleri arasında yer aldığını, ilde en fazla susam ekilen bölgelerden birisi de Ula ilçesinin Gökova Mahallesi'nde olduğunu söyledi.

Yıllardır geleneksel yöntemlerle yetiştirilen organik Gökova susamın yurt dışından gelen yoğun talep nedeniyle üreticisinin yüzünü güldürdüğünü söyleyen Turan Şahin, “Mutlaka burada bir susam işleme tesisimiz olması gerekiyor” dedi.

“SUSAM BURANIN COĞRAFİ İŞARETLERİNDEN BİRİSİ”

Susamın Muğla için coğrafi işaretli ürünlerinden birisi olduğuna dikkat çeken Şahin, “Susam konusunda buradaki çiftçi kardeşlerimiz kabul buyururlarsa onlara öncülük etmek istiyorum. Emekleri daha iyi değerlendirecek, her bakımdan buraya bir katkı sağlayacak. Susam buranın endemik bitkileri açısından en önemli ürünlerinden. Denizden gelen iyot tuzlarından dolayı susamın kaliteli olduğu söyleniyor. Susam buranın coğrafi işaretlerinden birisi. Mutlaka burada bir susam işleme tesisimiz olması gerekiyor. Ham maddemiz var ama işlemesini bilmiyoruz. Buranın susamı Çin'de Japonya'da işlenmemeli, burada işlenip oraya satılmalı” şeklinde konuştu.

 “ELİMDEN GELENİ MUĞLA HALKI İÇİN YAPACAĞIM”

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile istişare ederek planlama yapacaklarını söyleyen Turan Şahin, henüz rakamların netlik kazanmadığını söyledi. Projenin tahmini 2022 yılında hazır olacağını söyleyen Turan Şahin, “Sezonun en yoğun olduğu aya giriyoruz. 15 Kasım'a kadar çok yoğun bir dönem başlıyor. O tarihten sonra da nasıl bir tesis olması gerektiği hakkında düşünmemiz gerekecek. Tarım İl Müdürlüğü ile de bir istişaremiz olacak.  Henüz net rakamlar ortaya koyamıyorum, ama aşağı yukarı 1 milyon TL'lik bir bütçe gerekecek.  Benim bu bölgede bunun gibi 3-5 tane daha arazim var. Marmaris yoluna dönünce oradaki bir arazimi kullanabilirim. Tahminime göre 2022 yılına hazır olacak. Çok daha hızlı olabilir ancak özel bir yer olduğu için izin almalar biraz uzun sürüyor. Bazı kurullar izni vermiyor. Bürokratik işlemler uzun sürüyor. Ama elimden geleni Muğla halkı için yapacağım” dedi.

Bu haber toplam 171 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.