Muğla’ya Eurovelo Koordinasyon Merkezi

EuroVelo Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı Çalıştayı Muğla’da yapıldı.Avrupa Bisiklet Rotaları ağı EuroVelo Başkanı Adam Bodor’un da katıldığı toplantıya, Türkiye genelinden yaklaşık 150 katılımcı çalıştayda yer aldı....

Muğla’ya Eurovelo Koordinasyon Merkezi

EuroVelo Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı Çalıştayı Muğla’da yapıldı.

Avrupa Bisiklet Rotaları ağı EuroVelo Başkanı Adam Bodor’un da katıldığı toplantıya, Türkiye genelinden yaklaşık 150 katılımcı çalıştayda yer aldı. Muğla vali Yardımcısı Mestan Yayman’ın yanı sıra, Marmaris eski Kaymakamı Gaziantep Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir de toplantıya katılırken, EuroVelo Türkiye Koordinatörü Feridun Ekmekçi toplantıya ev sahipliği yaptı. Toplantıya diğer illerden Çevre ve Şehircilik, Turizm, Orman, GEKA gibi kurumlardan katılım olurken, EuroVelo bilgilendirme, ekonomik, sosyal boyutu, Ulusal Koordinasyonda gelinen durum, Türkiye EuroVelo’nun mevcut durumu, Türkiye EuroVelo fırsatları ve Bölgesel Koordinasyon konsorsiyumları yapılandırması ele alındı.

EuroVelo Türkiye Koordinatörü Feridun Ekmekçi, toplantı hakkında verdiği bilgide, “EuroVelo’nun Türkiye’de bağlantı noktalarıyla ilgili görüş alışverişinde bulunuyoruz. Sınır illerimiz ile ilgili çalışmaları koordine edecek yapılandırmayı oluşturabilmek. EuroVelo direktörü Sayın Adam Bodur Bürüksel’den çalıştay için Muğla’ya geldi. Buradaki çalışmalar bize yol gösterecek. Enerji ve Çevre Koruma Derneği (ENVERÇEVKO) olarak ta koordinatörlüğünü iki yıldır yürüttüğümüz bu sürece destek vermeye çalışıyoruz. Yerel yöneticilerimize bununla ilgili bilgilendirmeleri birinci ağızdan dinlemelerini istedik. Bu konuda da hem yerel yöneticilerimizden hem de Aydın ve Denizli bölgesinden yüksek katılım var. Malatya, Erzurum, İstanbul, Karadeniz Ereğli, İzmir Bursa, Mersin, özellikle Gaziantep Vali yardımcısı bu toplantıya katılmak istediklerini belirttiler. Onlarla bir arada olmak ve bu güzergâh üzerindeki iller ile ilçelerle güzergâhlarla iş birliği yapmak istiyoruz. Bunu ileriki aşamaya çalışacağız. EuroVelo 2020’ye kadar devam eden bir süreç. Çok uzun bir süre sayılmaz ama yapabildiğimiz ve gücümüzün yetebildiği kadar çalışmayı ulusal ve bölgesel koordinasyonla sağlamaya çalışacağız. EuroVelo rotalarına ve Güney Ege Bölgelerine Avrupa’daki bisikletli turistle çok büyük bir ilgi var. Her geçen gün Şubat ayı Ekim ayı gibi dönemlerde iki bisikletçiyi İsviçre’den, İspanya’dan Portekiz’den bölgemizde görme şansımız oluyor. Onları misafir ediyoruz. Tabi ilk sordukları bununla ilgili alt yapı çalışmaları ve konaklama ihtiyaçlarımızı nasıl gideriz oluyor. EuroVelo bunlara alt yapı sağlamış olacak. Bu ilgide Avrupalı turistin ilgisini çekecek şekilde bölgemize getirmeye çalışacağız. Tabi onların istediği altyapıyı sağlayarak” dedi.

Eurovelo Nedir?

EuroVelo, Avrupa Parlamentosu tarafından sürdürülebilir turizm ve ulaştırma çalışmaları kapsamında desteklenmektedir. 21 ülke koordinatörü ile genişletilmesi rota geliştirilmesi çalışması yapılmaktadır. Türkiye Ulusal Koordinatörü ENVERÇEVKO-Muğla'dır. EuroVelo çalışmalarını koordine etmek için GEKA Muğla yatırım ofisinde ENVERÇEVKO-EuroVelo irtibat ofisi kurulmuştur. EuroVelo uzun yol bisiklet rotaları geçtikleri ülkeler ve şehirlerde, sürdürülebilir alternatif turizm olanakları, sosyoekonomik yapıya destek, prestij kazanımı, uluslar arası tanınırlık sağlamaktadır. İki ülke işbirliği zorunlu olarak EuroVelo kriterlerine uygun şekilde, 4-5 yıllık proje uygulamaları ile EuroVelo kriterlerine uygun bisiklet rotalarının geliştirilmesi öngörülmektedir. 70 bin km Avrupa bisiklet yolu planlanmıştır. 45 bin km’si tamamlanmıştır. Avrupa'da yıllık 2,8 milyar bisiklet turu yapılmaktadır. Yıllık ekonomik getirisi 5,4 milyar Avro'dur. Sürdürülebilir Turizm modeli EuroVelo Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı çalışmalarını sürdürmek üzere ECF-Avrupa Bisiklet Federasyonu tarafından RECC-Bölgesel EuroVelo Koordinasyon Merkezi kurulumu öngörülmektedir. Muğla Merkezde Bölgesel EuroVelo Koordinasyon Merkezi kurulumu ile koordinasyon sağlanacak.

Bu haber toplam 113 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.