MUĞLA’NIN TELGRAFCI MEHMET ALİ KARS’I

M.Ali Kars, Dersim ve Şeyh Sait kalkışmasının, İngilizlerin teşviki ile ortaya çıktığını, bugün ABD’nin Ortadoğuda yaptığı gibi, İngilizlerin Türk Ordusu’nda bulunmayan en modern silahları Dersim’e yığdığını,...

MUĞLA’NIN TELGRAFCI MEHMET ALİ KARS’I
Gençlik Yılları

M.Ali Kars, Dersim ve Şeyh Sait kalkışmasının, İngilizlerin teşviki ile ortaya çıktığını, bugün ABD’nin Ortadoğuda yaptığı gibi, İngilizlerin Türk Ordusu’nda bulunmayan en modern silahları Dersim’e yığdığını, hatta o yıllarda dürbünlü mavzerleri gözüyle gördüğünü bana anlatırdı. Gerçektende, Musul Meselesi sırasında yapılan bu kalkışma, Misaki- Milli sınırları içinde yer alan bu topraklarımızın kaybedilmesine neden olmuştur. Türkiye, bu kalkışma ile uğraşırken, İngilizlerle tekrar bir savaş göze alınamadığından, Musul ve Kerkük vilayetleride, Misaki-Milli sınırlarımızın dışında kalmışlardır. Böylece, İngilizlerde petrol kaynaklarını ele geçirmek için Kürt vatandaşlarımızı kullanarak bu amaçlarına ulaşmışlardır. Emperyalist ve sömürücü Avrupa ülkeleri bu politikalarını sürdürerek hala daha, Ortadoğu ve Afrika’da kan dökmeğe devam etmektediler.

Atatürk’e hayran olan ve çeşitli kuruluşlara yazdığı yazılarla, gelecek nesillere, duyarlı bir vatandaşlık örneği gösteren M.Ali Kars’ın yazdığı bu yazılar, gazete arşivlerinde saklı kalmamalı ve değerlendirilmelidir. Dolayısıyla, onun gösterdiği bu örnek yurttaşlık görevinin gelecek kuşaklarada yol göstermesi için bu yazılarının, bir kitapta toplanarak yayınlanması elbetteki ülkemize yararlı bir hizmet olacaktır.

O bakımdan, insanların yaptıkları hizmetler unutulmamalı, takdir ve teşekkür edilmeli ve bu sözleri insanlar bilhassa sağlıklarında kulaklarıyla duymalılardır. Ne yazıki, genellikle kültürümüz içinde pek yer bulmayan ve bu eksiklerimizi hepimiz bilmekte ve görmekte, zaman zamanda bunları yaşamaktayız. Dünya’da olduğu gibi, ülkemizde yaşayan insanlarda yaptıkları değerli hizmetlerle anılmayı ve ölümden sonra da hatırlanmak isterler. O bakımdan, topluma ve insanlara emek vermiş insanların çoğalması için, daima emek vermiş olan, bu insanlara kadirşinazlık göstermeliyiz. Dolayısıyla, M.Ali Kars’ın Devrim gazetesinde yayınlanmış makalelerinin bir kitapta toplanması ve ölüm yıl dönümlerinde gazetede kısada olsa yer verilmelidir. Kendisini, rahmetle anarken, topluma yararlı olma hususunda gösterdiği vatandaşlık örneği için bu değerli kişiyi saygı ile yad etmeliyiz.

Bu haber toplam 397 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.