MUĞLA’NIN SON SEMERCİSİ MESLEKTE DİRENİYOR

MUSTAFAAKTAŞYok olmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan semercilikte, anlattığına göre Enver Erkaleli (82) Muğla’nın son semerci ustası.Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut Mahallesi’nde yaşayan 82 yaşındaki...

MUĞLA’NIN SON SEMERCİSİ MESLEKTE DİRENİYOR

MUSTAFAAKTAŞ

Yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan semercilikte, anlattığına göre Enver Erkaleli (82) Muğla’nın son semerci ustası.

Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut Mahallesi’nde yaşayan 82 yaşındaki iki çocuk 3 torun sahibi Enver Erkaleli, ata mesleği olan semercilik mesleğini icra ederek, zamana ve teknolojiye direniyor. Muğla’da kedinden başka bu işi yapan kalmadığını belirten Enver Erkaleli, ölene kadar mesleği sürdürmekte kararalı olduğunu söylüyor. Çarşamba günleri de Yatağan pazarında tezgâhını açtığını belirtti.

Bir zamanlar yörede büyük bir sektör olan semerciliği devam ettiren Enver Erkaleli, “Semercilik bizim Ata mesleğimiz, sülalemiz hep semerciydi ancak teknolojinin gelişmesiyle semercilik mesleği de tarihe karışmaya yüz yuttu. Benim çocuklarım dâhil olmak üzere gençlerden bu işi yapan yok ama ben Ata mesleği olan semerciliği elim kolum tuttuğu sürece devam ettireceğim. Eskiden bu işi yapan çok kişi vardı halen köylerde çok sayıda eşek at olmasına rağmen neden meslek yok oldu?  Semerin ana malzemesi olan ‘semer otu’  saz Afyon’dan, keçesi, Tire’den,  ağaçları çay kenarlarından çınar ağaçlarından elde edilir. Bu işi yapan olmayınca  ‘semer otu’  saz ve keçe toptancıları bir kişi için gelmez oldu. Bu nedenle ben de genel olarak daha çok tamirat olarak çalışıyorum. Bu meslekten çok para kazandım 3 kat ev yaptım çocuklarımı okutup evlendirdim. Eşimi 4 yıl önce kaybettim. Mesleği bırakamıyorum. Belki ilerde bu kullandığımız malzemelerin hangi meslekte kullanıldığını da bilen olmayacak bu çok acı veren bir durum. Belki de bir müzede sergilenir artık  orasını bilmiyorum” dedi.

Bu haber toplam 107 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.