Muğla’nın Endemik Haritası çıkarılıyor

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanındaki Muğla ve Aydın’da Endemik Bitki Türlerinin tespiti yapılıyor. Belirlenen Endemik türlerin bölgedeki koordinatları tespit edilerek ormancılık faaliyetleri çerçevesinde korunması...

Muğla’nın Endemik Haritası çıkarılıyor

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanındaki Muğla ve Aydın’da Endemik Bitki Türlerinin tespiti yapılıyor. Belirlenen Endemik türlerin bölgedeki koordinatları tespit edilerek ormancılık faaliyetleri çerçevesinde korunması sağlanacak.

Dünyanın en zengin endemik bitki türlerinin bulunduğu bölgelerden Muğla ve Aydın’da, bilenen fakat yer tespiti yapılamayan endemik türlerin yerleri de tespit edilerek, bu türlerin ormancılık faaliyetleri kapsamında yapılacak çalışmalarda korunması amaçlanıyor.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ile Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü işbirliğinde ‘Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Sınırları İçindeki Endemik/Nadir Bitki Türlerinin Ve Habitatlarının Belirlenmesi Projesi’ kapsamında, Köyceğiz Sandras Dağı ve Ağla yaylasında çalışma gerçekleştirildi. Sandras Dağı ve Ağla yaylası eteklerinde Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Dr. Nihal Özel, Dr. H. Handan Öner, Nuran Altun, Rifat Özdemir, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürünler Şube Müdürü Yüksel Yanmadık, Ağla Orman İşletme Şefi Ayşe Özer Sönmez, ‘Endemik ve Nadir Türlerin Belirlenmesi’ amacıyla çalışma yaptı. Yapılan çalışmada belirlenen endemik türlerin fotoğrafları çekilerek koordinatları belirlendi.

Yapılan çalışmanın hem türlerin kayıt altına alınması, hem de endemik türlerin korunmasına yönelik olduğunu belirten Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürünler Şube Müdürü Yüksel Yanmadık, “Muğla Orman Bölge Müdürlüğü olarak sorumluluk alanım Muğla ve Aydın’da endemik bitki türlerinin korunmasını amaçlıyoruz. Muğla ve Aydın’da bilinen, fakat tespit edilemeyen endemik türlerin hem tespitini yapıyoruz, hem de ileride ormancılık faaliyetlerinde yapılacak çalışmalarda bu türlerin korunmasına yönelik ilgili işletmelerimizin elinde bir yol haritası bulunmuş oluyor. Sandras Dağı’nda yaptığımız çalışmalarda endemik türleri tespit ederek, bu türlerin nerelerde olduğunu koordinatları ile belirledik. İleride bu alanlarda yapılacak ormancılık faaliyetleri öncesi çalışmayı yapacak işletmenin elinde endemik türler ile ilgili tüm bilgiler koordinatları ile mevcut olacak” dedi.

3 bin 500 türün 500’ü Muğla’da

Türkiye’nin endemik bitki türü açısından zengin bir coğrafyaya sahip olduğu açıklanırken, Türkiye genelinde toplam 3 bin 500 endemik bitki türü olduğu öğrenildi. Türkiye genelindeki endeki türlerin ise 1/7’sinin Muğla ve Aydın’da olduğunu söyleyen Yanmadık, “Endemik tür olarak Muğla’da 353, Aydın’da 97, Nadir tür olarak Muğla’da 35, Aydın’da 16, nesli tehdit ve tehlike altında olan ve uluslar arası sözleşmeler ile ticareti istisnai durumlar dışında yasak olan (CITES) Muğla’da 29 ve Aydın’da 17 olmak üzere toplam 486 tür bulunmaktadır” dedi.

Bu haber toplam 233 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.