MUĞLA’NIN AÇIK HAVA SİNEMALARI

Açık hava sinemaları o kadar yakıştı ki Muğla’ya, yakın şehirlerde yaşayan dostlarımı Muğla’ya davet ederken, hep aynı cümleyi tekrarlıyorum: “Birlikte açık hava sinemasına da gideriz, müthiş filmler gösteriliyor…” Muğla Belediyesi, kültür etkinlikleri kapsamında, her cuma şehrin farklı bir parkında açık hava sineması kuruyor ve Dünya sinemasının önemli filmlerini halkla buluşturuyor. İlk üç haftada gösterilenler, Charlie Chaplin’in “Kid”i ve Michael Curtiz’in “Casablanca”sı ve Victor Fleming’in “Oz Büyücüsü” filmi idi.

BELEDİYE’YE ELEŞTİRİLER

Dünya sinema tarihinin bu önemli eserlerini göstermelerinden dolayı Muğla Belediyesi’ni tebrik etmek gerekiyor. Yıldızlar altında bu eski ve değerli filmleri izlemenin keyfini yaşıyor olmak büyük ayrıcalık. Ancak eleştiriler de yok değil.

Eleştirilerin bazıları neden yeni filmler de gösterilmediği yönünde… Bunun sebebi telif yasası. Muğlalıların ücretsiz izlediği bu filmler eğer yeni olsaydı, Belediye ciddi telif ödemek durumunda kalacaktı. Telif yasalarına göre bir eser için üretim tarihinden sonra 70 yıl boyunca, eser sahibine yahut varislerine telif ödenir. Bu yüzden Belediye, gösterilecek eserleri seçerken 1943 öncesi filmleri değerlendiriyor.

Bir diğer eleştiri de, son gösterilen Oz Büyücüsü filmine geldi. Oz Büyücüsü bir müzikal film. Film Türkçe dublajlı gösterildi. Ancak karakterlerin şarkı söyledikleri bölümlerde dublaj olmadığından, dahası bu İngilizce şarkılara Türkçe alt yazı da konmadığından İngilizce bilmeyen izleyiciler için ciddi sorun oluştu. Baştan sona şarkılar söylenen bir filmde, şarkılardan tek kelime anlamadıysanız, gösterimden iyi hislerle ayrılmamış olmanız mümkündür… Film seçiminin yanlış olduğunu düşünmüyorum ancak dublajsız bölümlerin alt yazısı yoksa, tercih üzerinde biraz daha düşünmek gerektiği kanaatindeyim.

Filmler yeterince duyuruluyor mu sorusu da gündemde… Belediye sosyal medya üzerinden duyurularını yapıyor. Mesaj göndererek de bilgilendirme yoluna gidiyor. Ancak gösterilecek filmlerin ve yerlerin programlanmamış olması ve büyük ölçüde bir hafta önceden seçilmesi nedeniyle afişler vasıtasıyla duyurular halka iletilemiyor.

GÖSTERİMLER SÜRECEK Mİ

Her açık hava sinemasında karşılaşılabilecek ve kolayca çözülemeyecek sorunlar da yok değil… Özellikle Ahmet Taner Kışlalı Parkı’ndaki Casablanca gösteriminde fazlasıyla yaşanan, bir oturup bir kalkmalar, yüksek sesli konuşmalar, etrafta büyük bir kalabalık oluşturan ve bağır çağır koşuşturan çocuklar, telefonda yüksek sesle olduğu yeri tarif edenler vs…

Önümüzdeki cuma filme giderseniz bunlara takılıp keyfinizi kaçırmamanızı tavsiye ederim. Zira kısa süre sonra beklediği “Aşk-ı Memnu” ya da “Kuzey-Güney” tadını alamayanlar gidiyor ve sinemaseverler dikkatle filmi izleme şansına nail oluyor… Çocuk gürültüsü içinse bir şey diyemiyorum, o baki kalabilir…

Serin bir yaz gecesi, sinema tarihinin en iyilerini bir parkta, açık havada izlemek, belirttiğim gibi gerçekten bir ayrıcalık. Film gösterimlerinin ne kadar süreceği belirsiz ama telefonla görüştüğüm Belediye görevlisinin söylediğine göre, Muğla Belediyesi, “ellerinden geldiğince bu gösterimleri sürdürecek…”

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.